P. Hoedjes: Προκλήσεις για συντάξεις εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού
InBusinessNews 10:39 - 01 Νοεμβρίου 2024
Τη σημασία της ανάπτυξης και ενίσχυσης των τριών πυλώνων της συνταξιοδότησης, παρουσίασε ο Patrick Hoedjes, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής και Εποπτικής Σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Σε ομιλία του στο 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ με τίτλο «Bridging the Gap: Securing a Sustainable Future for Europe’s Pensioners» επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό σύστημα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και εξέτασε τις στρατηγικές που μπορούν να υιοθετηθούν για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Συγκεκριμένα, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης και ενίσχυσης των τριών πυλώνων της συνταξιοδότησης, υπογραμμίζοντας ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση συμπληρωματικών συντάξεων, οι οποίες θα πρέπει να είναι ψηφιακές, απλές, φορητές και οικονομικά αποδοτικές, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πολίτες στη διαδικασία της αποταμίευσης.
Μία από τις κεντρικές προτάσεις του EIOPA είναι η αύξηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης των πολιτών στα συνταξιοδοτικά συστήματα μέσω της δημιουργίας πίνακα παρακολούθησης συντάξεων και συστήματος παρακολούθησης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αυτό θα διευκολύνει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση των συντάξεών τους και θα τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν ενεργά στην αποταμίευση.
Ο Hoedjes επεσήμανε τη σημασία της δημιουργίας επαρκών και βιώσιμων συστημάτων συνταξιοδότησης με στόχο την αυτόματη εγγραφή και τη συμμετοχή και των εργοδοτών και των εργαζομένων στις συνεισφορές. Ανέφερε, επίσης, ότι η αρχιτεκτονική των επιλογών πληρωμής θα πρέπει να είναι ευέλικτη, παρέχοντας ποικιλία στις επιλογές που διαθέτουν οι συνταξιούχοι.
Ο ρόλος της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής είναι καθοριστικός για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Η EIOPA, μέσα από το τεχνικό της έργο, έχει παράσχει συμβουλές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης συντάξεων και τη στρατηγική για τις βιώσιμες συντάξεις.
Κατέληξε με αναφορά στις μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή αναβάθμιση και προσαρμογή των συνταξιοδοτικών συστημάτων, ώστε να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες ανάγκες των πολιτών.