Τι αλλάζει στα κριτήρια για την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων-Ποια εξέφρασαν ενδιαφέρον για παραρτήματα

Νέο τροποποιημένο νομοσχέδιο σε σχέση με τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία παρουσίασε την Τετάρτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, με την ίδια να υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας μέσω αυστηρών κριτηρίων.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι μετά από συζήτηση που έγινε σε προηγούμενη συνεδρίαση τον Ιούλιο για το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο και με βάση τις επισημάνσεις που έγιναν, τις απορίες, τις επιφυλάξεις και τις εισηγήσεις των Βουλευτών υποβλήθηκε αναθεωρημένο νομοσχέδιο για συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι φάνηκε από τη συζήτηση ότι οι Βουλευτές είναι θετικοί με την υποβολή του αναθεωρημένου νομοσχεδίου και ότι απαντήθηκαν αρκετά ερωτήματά τους. Υπέδειξε ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε σε πλήρη συνεργασία με τοn Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) και τη Νομική Υπηρεσία, υπενθυμίζοντας ότι η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και η λειτουργία τους προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία του 2015 του ΔΙΠΑΕ.

«Αυτό που κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε την ίδρυση των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και να διασφαλίσουμε την ποιότητα μέσω αυστηρών κριτηρίων», είπε η κ. Μιχαηλίδου, εξηγώντας ότι τα κριτήρια του ΔΙΠΑΕ είναι τα ίδια με τα κριτήρια, που εφαρμόζονται στην περίπτωση ίδρυσης ξένων πανεπιστημίων, ώστε να υπάρχει η αναγκαία αυστηρότητα και διασφάλιση της ποιότητας.

Μεταξύ άλλων, υπέδειξε ότι υπάρχει έντονη αναφορά όχι μόνο στους κανονισμούς του ΔΙΠΑΕ, αλλά και στο νομοσχέδιο ότι το μητρικό ίδρυμα πρέπει να είναι πλήρως αναγνωρισμένο στη χώρα όπου εδρεύει και θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 3 σχολές στο παράρτημα με έναν τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμιά.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, τα παραρτήματα θα υποβάλουν εγγυητικές επιστολές τράπεζας με ένα πολύ υψηλό ποσοστό, κατ’ αναλογία και με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι  τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που θα ιδρύονται στην Κύπρο θα υπόκεινται σε περιοδικές αξιολογήσεις από το ΔΙΠΑΕ κατ’ αναλογία των ισχυόντων για όλα τα εντός της δημοκρατίας ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης.

Ερωτηθείσα εάν την ανησυχεί η αύξηση των πανεπιστημίων στην Κύπρο και η ενδεχόμενη μείωση των υφιστάμενων πανεπιστημίων λόγω μείωσης των φοιτητών τους, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι «εφόσον ο ευρωπαϊκός χώρος μας υποχρεώνει να είμαστε ανοιχτοί για αυτό και η νομοθεσία μας το επέτρεπε από το 2015. Απλά, είναι η πρώτη φορά που δεχτήκαμε αιτήματα -όχι επίσημα- ενδιαφέρον εξέφρασαν από τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδας, το Καποδιστριακό και το Μετσόβιο».

Πρόσθεσε ότι αυτό που γίνεται είναι να διασφαλιστεί στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανώτερη εκπαίδευση ότι «δεν θα είναι ούτε ανταγωνιστικά σε θέματα κριτηρίων αξιολόγησης, ούτε σε δυσμενή θέση τα δικά μας τα πανεπιστήμια και επίσης θα έχουμε αυστηρά κριτήρια ακόμα και για τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν τα παραρτήματα, τον χώρο, τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό τους κ.α.».  Επεσήμανε ότι η επέκταση θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και γι’ αυτό τίθεται μια σειρά από ασφαλιστικές δικλείδες ως προς το ποια πανεπιστήμια θα ενδιαφέρονται να έρθουν και με ποιο καθεστώς.

Σε ερώτηση αν για την παρακολούθηση των προγραμμάτων στα παραρτήματα των ξενών πανεπιστημίων θα υπάρχουν δίδακτρα, η Υπουργός ανέφερε ότι θεωρεί ότι θα υπάρχουν δίδακτρα, γιατί θα λειτουργήσουν σε μια ξένη χώρα. «Θα λειτουργήσουν στην Κύπρο όπως αντίστοιχα τα δικά μας τα πανεπιστήμια ανοίγουν ήδη παραρτήματα στο εξωτερικό. Έχουμε πανεπιστήμιο ιδιωτικό που άνοιξε στη Γερμανία και δικά μας πανεπιστήμια ιδιωτικά που ενδιαφέρονται να ανοίξουν παραρτήματα και στην Ελλάδα», είπε.

Ερωτηθείσα αν εκτός από τα ελληνικά υπάρχουν και άλλα που επιθυμούν να ιδρύσουν παραρτήματα στην Κύπρο, η Υπουργός είπε ότι «προς το παρόν δεν είχαμε ενδιαφέρον, εκτός από τα δύο που έχω αναφέρει».

Σε ερώτηση αν τα κριτήρια εισδοχής θα είναι άλλα και όχι με τις Παγκύπριες Εξετάσεις, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «δεν θα είναι με τις Παγκύπριες Εξετάσεις που θα μπαίνουν, θα είναι άλλα (τα κριτήρια), αν συμφωνηθεί κάτι συγκεκριμένο θα το ξέρετε ανάλογα με τις αιτήσεις που θα λάβουμε. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε λάβει επίσημα καμία αίτηση. Απλά ενδιαφέρον επέδειξαν τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια».

Ερωτηθείσα αναφορικά με το τι θα γίνει αν ιδρυθούν παραρτήματα και από άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν αγγλόφωνα προγράμματα, τουλάχιστον στα δημόσια πανεπιστήμιά, και αυτό τα θέτει σε μειονεκτική θέση, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για να επιτρέπεται στα δημόσια πανεπιστήμιά να προσφέρουν και ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, ακριβώς για να αποφευχθεί αυτή η δυσμενής διάκριση προς τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ερωτηθείσα για το πόσα είναι σήμερα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, η Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι σήμερα υπάρχουν 12 ιδιωτικά και 3 κρατικά πανεπιστήμια και 45 σχολές ανώτερης εκπαίδευσης σημειώνοντας ότι είναι γι’ αυτό που επείγει να υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια. «Από τη στιγμή που θα έχουμε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, τουλάχιστον να τα έχουμε σωστά με αυστηρά κριτήρια και πολύ αυστηρούς όρους, όπως ακριβώς κάνουμε και για τα δικά μας πανεπιστήμια», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.

Δειτε Επισης

Tι προβλέπει η συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην «Larnaca Public Transport»
Τι αλλάζει στα κριτήρια για την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων-Ποια εξέφρασαν ενδιαφέρον για παραρτήματα
Έκθεση σταδιοδρομίας «Find Your Career in Europe 2024»-Ανακάλυψε ευκαιρίες απασχόλησης στην Ευρώπη
Νέος πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων ο Παναγιώτης Τρισόκκας
Νέα κανονικότητα στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων
Ο ρόλος της TN στην αναδιαμόρφωση των οργανωτικών αναγκών
KEAN: Στηρίζει την Europa Donna και ρίχνει φως στα σημάδια του καρκίνου του μαστού
Τελετή απονομής Πιστοποίησης Εκπαιδευτών STEAME Teacher Facilitator
Συναντήσεις ΙδΕΚ με χρηματοδοτικούς οργανισμούς έρευνας και καινοτμίας της Ιαπωνίας για σχεδιασμό κοινών προσκλήσεων
Το AI και το μέλλον των επιχειρήσεων στο Limassol Economic Forum