Powered by

Γαλλία: Εντείνεται η οικονομική αβεβαιότητα μετά την ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η αβεβαιότητα των γαλλικών επιχειρήσεων ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο εν μέσω ανησυχιών για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, επιβραδύνοντας τις προοπτικές για την οικονομία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που οδήγησαν σε ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Όπως έδειξε η μηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας, οι αμφιβολίες ενισχύθηκαν στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες και στις κατασκευές, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 8.500 επιχειρηματίες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ανησυχίες για τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς η νέα κυβέρνηση συζητά ευρείες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Η πιο δυσοίωνη διάθεση ακολουθεί μια σταθερή οικονομική επίδοση το τρίτο τρίμηνο, η οποία υποστηρίχθηκε από την ώθηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε ελαφρώς την εκτίμησή της για την υποκείμενη ανάπτυξη στο 0,2% από το προηγούμενο εύρος 0,1% έως 0,2%. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν τον κίνδυνο οι πολιτικές δυσκολίες της Γαλλίας να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Ξεχωριστές έρευνες για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έδειξαν ότι η πτώση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης άρχισε ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Η νέα κυβέρνηση που διορίστηκε τον περασμένο μήνα έπειτα από μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και καθυστερεί να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι απαιτούνται σκληρά μέτρα, καθώς το διογκούμενο βάρος του χρέους της Γαλλίας ωθεί τη χώρα προς τον γκρεμό.

Οι υπουργοί έχουν υποσχεθεί εξοικονόμηση περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (65,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, με το ένα τρίτο περίπου να προέρχεται από αυξήσεις φόρων στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις αναγνώρισαν ότι μπορεί να χρειαστεί μια εφάπαξ συνεισφορά για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, αλλά προειδοποίησαν ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην περικοπή των δαπανών.

«Υπάρχει αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα για το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Γαλλίας Ολιβιέ Γκαρνιέ. «Λάβετε επίσης υπόψη ότι η εφάπαξ ώθηση στην ανάπτυξη της τάξης του ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας θα εξαφανιστεί».

Παρόλα αυτά, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπάρχουν καλά νέα σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς το ποσοστό των εταιρειών παροχής υπηρεσιών και των βιομηχανικών εταιρειών που αυξάνουν τις τιμές είναι κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών, όχι μόνο στη βιομηχανία και τις κατασκευές, αλλά και στις υπηρεσίες», δήλωσε ο Γκαρνιέ.

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων