Powered by

Η σούμα των ξενοδόχων για την καλοκαιρινή σεζόν που πέρασε-Το θετικό πρόσημο και οι προοπτικές για τον χειμώνα

Αρκούντως ικανοποιητική χαρακτηρίζουν τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν οι ξενοδόχοι, αφού παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του.

Μάλιστα και παρότι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ήταν μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές, εντούτοις, οι πληρότητες κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν το 90%.

Πάντως, κι εκτιμώντας πως ο τουρισμός εισέρχεται σε μία περίοδο σταθεροποίησης, οι ξενοδόχοι τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας, προκειμένου μέσα στην επόμενη πενταετία με επταετία η Κύπρος να καταστεί ολόχρονος προορισμός.

Αποτίμηση της καλοκαιρινής περιόδου

Ειδικότερα σε δηλώσεις του στη μηνιαία (σ.σ. Σεπτεμβρίου) ηλεκτρονική έκδοση του «Ξενοδόχου», ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, και κληθείς να κάνει αποτίμηση της καλοκαιρινής περιόδου, ανέφερε πως «η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ήταν αρκούντως ικανοποιητική, διότι εν μέσω πολλών προκλήσεων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι –υψηλά επιτόκια, ύφεση στη Μεγάλη Βρετανία, πόλεμος και αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή κ.ά.- καταφέραμε να έχουμε τα ίδια ή και ελαφρώς καλύτερα νούμερα σε σχέση με πέρσι στις αφίξεις τουριστών».

Αυτό το στοιχείο από μόνο του, υπέδειξε, «καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τομέα, καθώς και την αδήριτη ανάγκη περαιτέρω στήριξής του, μέσω επενδύσεων τόσο με κίνητρα όσο και με περιουσία στην βιομηχανία, για να μπορέσουμε να κρατηθούμε σε αυτά τα επίπεδα, εφόσον φαίνεται πως επέρχεται μία περίοδος σταθεροποίησης, τουλάχιστον όσον αφορά την τουριστική μας εισροή».

Όπως είπε, «οι πληρότητες στα ξενοδοχεία μας καθόλη τη διάρκεια της περιόδου ήταν ομολογουμένως σε αρκετά καλά επίπεδα», σημειώνοντας πως «βέβαια ως μία μικρή υποσημείωση πρέπει να πούμε πως, οι διανυκτερεύσεις σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων μία προς μία δεν αντανακλώνται, διότι είχαμε διαρροή σε βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλύματα, τα λεγόμενα Airbnb, αλλά, δυστυχώς, και προς τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, πράγμα που αφαίρεσε από τη δυναμική που είχε η χρονιά», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «παράλληλα, διαπιστώσαμε και καταγράψαμε ότι η διάρκεια των διακοπών των τουριστών φέτος ήταν μικρότερη σε σχέση με πέρσι».

«Παρ’ όλα αυτά, όμως, επαναλαμβάνω, είμαστε ευχαριστημένοι που σε μία τέτοια χρονιά γεμάτη προκλήσεις καταφέραμε και έχουμε τα αποτελέσματα αυτά όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών», τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία

Ερωτηθείς σε σχέση με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία, ο κ. Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι οι μέσες μηνιαίες πληρότητες κυμαίνονταν τους μήνες Μάιο-Ιούνιο γύρω στο 60% με 70%, ενώ τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο κυμαίνονταν γύρω 80% με 90%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 90%.

«Αυτές οι πληρότητες είναι αρκούντως ικανοποιητικές υπό τις περιστάσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με βάση και τα όσα προαναφέραμε», είπε.

Ερωτηθείς, ακόμη, για τις προοπτικές της φθινοπωρινής, αλλά και της χειμερινής περιόδου, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως, οι κρατήσεις και οι αφίξεις για τον Σεπτέμβριο ήταν σε αρκετά καλό επίπεδο, ενώ σε αρκετά καλά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν τόσο οι αφίξεις όσο και οι κρατήσεις Οκτωβρίου.

«Ευελπιστούμε ότι –και υπό την αίρεση των γεγονότων και εξελίξεων, ένεκα, δυστυχώς και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή που ενδεχομένως να μας επηρεάσει- θα έχουμε μία χρονιά, τουλάχιστον, ίση με την περσινή, όπως άλλωστε ήταν και ο πρώτος στόχος που θέσαμε για φέτος», επεσήμανε.

«Χρειάζεται συνεργασία για να καταστούμε ολόχρονος προορισμός»

Ερωτηθείς τι κίνητρα πρέπει να παραχωρηθούν για ενίσχυση της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ο κ. Ρουσουνίδης διευκρίνισε πως «όταν αναφερόμαστε σε κίνητρα, δεν εννοούμε πάντα τα οικονομικά, αλλά ενδεχομένως να είναι ένας τρόπος ευελιξίας που θα δίδεται σε αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες, ούτως ώστε τη χειμερινή περίοδο να παραμένουν ανοιχτές παρά κλειστές για να μειώσουν το κόστος και τη ζημιά τους».

Όπως εξήγησε, «ένα από αυτά είναι και το πενταετές σχέδιο κατάρτισης που θα ανακοινωθεί σύντομα και το οποίο ευελπιστούμε ότι θα αξιοποιηθεί από αρκετούς ξενοδόχους, ούτως ώστε να μπορέσει να παραμείνει μία μονάδα ανοιχτή και ταυτόχρονα να καταρτίζει και το προσωπικό της».

Βέβαια, είπε, «αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από τη μία χρονιά στην άλλη, αλλά χρειάζεται πλάνο πενταετίας-επταετίας, καθώς και κοινή προσπάθεια από όλους τους εταίρους για εξεύρεση κι άλλων τρόπων, οι οποίοι θα βοηθούσαν τις τουριστικές επιχειρήσεις –εστιατόρια, κ.ά.- να παραμείνουν κι αυτές ανοιχτές, γιατί το να παραμείνει ένα ξενοδοχείο ανοιχτό, αλλά οι επιχειρήσεις γύρω από αυτό να είναι κλειστές αντιλαμβάνεστε δεν βοηθά την όλη προσπάθεια».

«Συνεπώς, για να επιτύχουμε τον στόχο του χειμερινού τουρισμού, απαιτείται ένα ολιστικό μοντέλο στο οποίο κάλλιστα όλοι μας μπορούμε να καταλήξουμε όταν καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι, επιδεικνύοντας βούληση και αντιλαμβανόμενοι ότι για κάποια χρόνια πιθανότατα να ζημιώνουμε, θεωρώντας αυτή τη ζημιά ως επένδυση», τόνισε περαιτέρω ο κ. Ρουσουνίδης.

«Εάν καταφέρνουμε κάθε χρόνο, αρχής γινομένης ακόμη και από φέτος, και μένουμε μία εβδομάδα παραπάνω ανοιχτή και ανοίγουμε μία εβδομάδα πριν από την προηγούμενη χρονιά, θεωρώ πως σε βάθος πενταετίας θα μπορούμε να μιλάμε και για ολόχρονο τουριστικό προορισμό για το νησί μας», επεσήμανε ακόμη.

«Αυτά μπορούμε να τα επιτύχουμε και σε συνάρτηση με την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως οινογαστρονομίας, ιατρικού, αθλητικού, συνεδριακού, και των μεγάλων event, τα οποία είδαμε να λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας και να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

Δειτε Επισης

Η σούμα των ξενοδόχων για την καλοκαιρινή σεζόν που πέρασε-Το θετικό πρόσημο και οι προοπτικές για τον χειμώνα
Στα χέρια των ξενοδόχων και των συντεχνιών η μεσολαβητική Παναγιώτου-Χρονικό ορόσημο η 21η Οκτωβρίου
Βραβείο «Destination Award» στην Κύπρο-Η πρώτη φορά που η χώρα μας λαμβάνει την εν λόγω διάκριση
Το «Palm Beach Resort» μετατρέπεται σε resort υψηλών προδιαγραφών-Επένδυση 100 και πλέον εκατομμυρίων
Leonardo Club Latsi: Τι θα περιλαμβάνει η νέα επένδυση της Fattal Hotel στην Πάφο
Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Κώστας Κουμής
Ανοδική πορεία για την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια και τον Σεπτέμβριο-Θετικές ενδείξεις για την χειμερινή περίοδο
Επίσπευση του έργου του παραλιακού μετώπου Πάφου ζητούν τουριστικοί φορείς της πόλης-«Επιζήμια η αδράνεια»
«Ανυπολόγιστος ο παράγοντας του πολέμου, οι επιχειρηματίες της επισιτιστικής βιομηχανίας πρέπει να είναι προσγειωμένοι»
Απαγόρευσε βομβητές και ασυρμάτους στα αεροπλάνα της η Emirates-Ο λόγος της απόφασης