Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια στοιχηματίζουν οι αγορές πως θα φτάσει η τιμή

To μεγαλύτερο άλμα σε περισσότερο από έναν χρόνο κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου στη σκιά της γενίκευσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με την περασμένη εβδομάδα. Και η φρενίτιδα ήταν ακόμη μεγαλύτερη στην αγορά options.

Καθώς οι traders ανησυχούσαν για τον κίνδυνο μιας μεγάλης απότομης ανόδου στις τιμές, τα call options για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δεύτερου μήνα για το αμερικανικό αργό εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε ανησυχίες για μείωση της προσφοράς πετρελαίου κατά εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τη Ρωσία.

Σε μια εντυπωσιακή άνοδο των τιμών, hedge funds, σύμβουλοι εμπορευμάτων, διαχειριστές κεφαλαίων έσπευσαν να αντιστρέψουν θέσεις που στα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν πτωτικές για το αργό καθώς οι ενδείξεις από την οικονομία της Κίνας δημιουργούσαν ένα βραχυπρόθεσμο τοπίο χαμηλότερηα ζήτησης, ακριβώς την ώρα που ΟΠΕΚ+ δρομολογούσε αύξηση της προσφοράς.

Οι εξελίξεις έφεραν τα πάνω κάτω

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή άλλαξε τα πάντα. Ενώ ορισμένοι traders βγήκαν από τα call options που είχαν πουλήσει προηγουμένως, οι περισσότεροι επιζητούν τώρα να αγοράσουν ασφάλιση έναντι της αύξησης των τιμών.

«Έχουμε δει μια σημαντική προσφορά στη μεταβλητότητα και αυξημένη ζήτηση για ανοδική έκθεση στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε στο Bloomgerg ο Anurag Maheshwari, επικεφαλής των options πετρελαίου στην Optiver.

Την περασμένη εβδομάδα, οι έμποροι αγόρασαν δικαιώματα αγοράς Δεκεμβρίου στο Brent για να στοιχηματίζοντας ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια, ακόμη και ότι θα τα ξεπεράσει, με τον συνολικό όγκο κλήσεων των call options να σημειώνει ρεκόρ την Τετάρτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκαν έως και 11% εν μέσω ανησυχίας ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση του Ιράν, αυξάνοντας τους φόβους για σοβαρή διαταραχή στον εφοδιασμό. Οι ανησυχίες αμβλύνθηκαν ως έναν βαθμό την Παρασκευή καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αποθαρρύνει μια τέτοια κίνηση.

Οι καθαρές θέσεις long των διαχειριστών χρήματος στο αργό Brent εκτινάχθηκαν κατά περισσότερα από 20.000 συμβόλαια την εβδομάδα έως την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE Futures Europe, επεκτείνοντας μια ανοδική μετατόπιση που ξεκίνησε σοβαρά αφού η Κίνα ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομίας της.

«Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έχει πυροδοτήσει μια τεράστια ποσότητα short κάλυψης σε αργό πετρέλαιο καθώς οι CTAs έχουν μετατραπεί από short σε ουδέτερο», δήλωσε η Rebecca Babin, senior equity trader στο CIBC Private Wealth Group.

«Οι επενδυτές θεμελιωδών ενεργειακών πόρων παραμένουν αρκετά άξιοι το 2025 και χρησιμοποιούν επιλογές κλήσεων σε αντίθεση με το να κυνηγούν το ράλι στο αργό για να λάβουν ανοδική έκθεση σε πιθανή διακοπή του εφοδιασμού».

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια στοιχηματίζουν οι αγορές πως θα φτάσει η τιμή
Ο Νίκος Βαρδουνιώτης νέος Marketing Manager της Intergaz
Οι 4+1 επενδυτές για τον GSI-Ποιοι θα συμμετάσχουν στο έργο και με ποιο ποσοστό
Το επικίνδυνο «παιχνίδι» του Νετανιάχου με τις τιμές του πετρελαίου και τις αμερικανικές εκλογές
Ρεκόρ διμήνου στο φυσικό αέριο-Η πρόβλεψη της Goldman Sachs για αργό πετρέλαιο
Goldman Sachs: Άλμα 20 δολαρίων στο πετρέλαιο εάν το Ισραήλ κόψει τις ροές του Ιράν
Φυσικό αέριο: Εντοπίστηκε «τεράστιο» κοίτασμα στην Καραϊβική Θάλασσα ανοικτά των ακτών της Κολομβίας
Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Κίνα άγγιξε το 40,7% τον Αύγουστο
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλάζουν τα δεδομένα για το πετρέλαιο
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου