Πώς επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός ασφαλέστερου οικοσυστήματος τυχερών παιχνιδιών για όλους

Καθώς το τοπίο των τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη εξελίσσεται, τα ρυθμιστικά πλαίσια αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τη διαμόρφωση ασφαλέστερων περιβαλλόντων παιχνιδιού.

Με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον προβληματικό τζόγο, ιδίως μεταξύ των νεότερων και ευάλωτων πληθυσμών, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή πολιτικών που προστατεύουν τους παίκτες και προωθούν τον υπεύθυνο τζόγο.

Το πάνελ «Από την πολιτική στη δράση: Ο αντίκτυπος των κανονισμών για τα ασφαλέστερα τυχερά παιχνίδια σε όλη την Ευρώπη», ανέλυσε τα πιο πάνω, κατά τη διάρκεια του 7ου Συνεδρίου Ασφαλούς Παιχνιδιού που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ).

Από την ενισχυμένη προστασία των καταναλωτών έως τις αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές του κλάδου, οι ειδικοί μας συζήτησαν τις προκλήσεις, τις επιτυχίες και τις μελλοντικές ευκαιρίες για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου οικοσυστήματος τυχερών παιχνιδιών για όλους.

Ο Σπύρος Τσακωνίτης, Senior Legal Advisor της ΕΑΣ μίλησε για τον νέο νόμο κύριος στόχος του οποίου είναι να παρέχει ασφαλές βιώσιμο περιβάλλον για το τυχερό παιχνίδι, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Θέλουμε να βάλουμε το ασφαλές παιχνίδι στο προσκήνιο», τόνισε.

Ανέλυσε τις δράσεις για αντιμετώπιση ζητήματος παιχνιδιού από ανήλικα πρόσωπα, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την Αρχή, είπε, ειδικά, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός που δραστηριοποιείται στο τυχερό παιχνίδι, το ξεκινά από παρότρυνση συγγενικού μέλους.

Η γονική ευθύνη είναι πολύ σημαντική, δήλωσε, σχολιάζοντας τα μέτρα που λαμβάνονται για μεγαλύτερη εμπλοκή των γονιών.

Η Ηλιάνα Μηνιώτη, Head of Regulation & Social Responsibility Unit, της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων έδωσε έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης από πλευράς των φορέων και εποπτών για ισορροπία και προσαρμογή.

Συγκεκριμένα, είπε: «Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στα οικονομικά συμφέροντα και τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας και τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία». Το να είναι οι αρχές σε ετοιμότητα ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων, ειδικά τώρα με την ανάπτυξη του διαδικτυακού τυχερού παιχνιδιού, είναι επίσης, μεγάλης σημασίας, είπε.

Στις προκλήσεις συγκαταλέγει και τη δυσκολία επιβολής συμμόρφωσης λόγω των διαφορετικών νομοθετικών πλαισίων ανά χώρα.

Ο Luce Camilleri, Investigations and Player Protection Manager, της Malta Gaming Authority, συμβούλεψε όπως «διαβεβαιώνουμε ότι οι αδειοδοτημένες στοιχηματικές εταιρίες γνωρίζουν τις υποχρεώσεις συμμόρφωσής τους».

Η δημιουργία ομάδων που μελετά από κοντά τις εξελίξεις, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη στην δική τους περίπτωση, είπε εξηγώντας « Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να δούμε πιο βαθιά τα ζητήματα και να αποκτήσουμε γνώσεις και εμπειρίες που μας επέτρεψαν να τους καθοδηγήσουμε καλύτερα.

Η επικαιροποίηση της εκεί νομοθεσίας ήταν επίσης ένα κομβικό σημείο της πορείας του τυχερού παιχνιδιού για τους Μαλτέζους. «Καθίσαμε με τους operators, κάναμε ειλικρινείς συζητήσεις για να δούμε τι συμβαίνει πραγματικά και ακούσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», συμπλήρωσε.

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη προστασία των παικτών και πώς ήδη γίνονται πιλοτικά χρήσεις των εν λόγω εργαλείων με θετικά στοιχεία.

Αναφορά έγινε, τέλος, και στις παραπλανητικές διαφημίσεις που απορρίπτονται από τις Εθνικές Αρχές στο πλαίσιο της εντατικής προσπάθειάς τους για διαρκή προστασία του παίκτη κατά την επαφή του με το τυχερό παιχνίδι.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Dr. Joerg Hofmann, Partner Melchers law firm.

Δειτε Επισης

N. Muggleton: Επανάσταση στην έρευνα για τα τυχερά παιχνίδια μέσω ψηφιακών αποτυπωμάτων
20η πορεία με τις Ροζ Φιγούρες της Europa Donna Κύπρου-Η ΑstroBank στρατηγικός συνεργάτης για 15η χρονιά
Η Cyta Business στηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο
Γ. Παναγιώτου: Πριν τα τέλη του 2025 στη Βουλή τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Τρέχουν με χίλια οι εργασίες για το «The Landmark Nicosia»-Drone timelapse με την εξέλιξη του έργου(video)
Η Exness αποκαλύπτει τον ανανεωμένο στόλο MINI και την ένταξη νέων λευκών αυτοκινήτων
«Business Professionals Certificate»: Το καινοτόμο πρόγραμμα από το PwC Academy και το ICAEW
Υπεύθυνη συμπεριφορά στο τυχερό παιχνίδι και σωματική και ψυχική υγεία πάνε... χέρι-χέρι
«Στιγμές στο Μουσείο ’24»-Νέα σειρά εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Γ. Παντελή: Στο 4% του ΑΕΠ τα έσοδα του τομέα τυχερών παιχνιδιών-Σπουδαίο το έργο της ΕΑΣ