Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο

Ο TechIsland, ο μεγαλύτερος σύνδεσμος εταιρειών τεχνολογίας, ανακοινώνει την κυκλοφορία του βιογραφικού έργου «Ζέτα Αιμιλιανίδου 1954 - 2022», που περιγράφει τη ζωή, τη χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό έργο της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

219

Το Διοικητικό Συμβούλιο του TechIsland, είχε την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη έκδοση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του να προωθούνται και να προβάλλονται προσωπικότητες που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για τις επόμενες γενιές.

156

Το βιβλίο αποτελεί την παρακαταθήκη ενός ανθρώπου πρότυπο, για αυτούς που θέλουν και τολμούν να οραματιστούν μία διαφορετική Κύπρο. Μια Κύπρο ευημερούσα, που να μπορεί να διεκδικεί περήφανα τη θέση της στην παγκόσμια αρένα ως κέντρο καινοτομίας.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2024 σε κλειστή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

114

118

Ανάμεσα στους καλεσμένους μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλευτές, άλλοι αξιωματούχοι, φίλοι και συγγενείς της οικογένειας Αιμιλιανίδου. Το βιβλίο παρουσίασε ο Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το περιεχόμενο του βιβλίου, όπως αναφέρει ο συγγραφέας Χαράλαμπος Κασκάνης, βασίστηκε κατά κύριο λόγο, σε συνεντεύξεις ατόμων από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον της Ζέτας Αιμιλιανίδου, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε η ίδια και σε δηλώσεις και μαρτυρίες πολιτικών προσώπων, συνεργατών και απλών πολιτών, την περίοδο της περιπέτειας της υγείας της και μετά τον θάνατό της.

136

Το ζητούμενο, επισημαίνει, δεν ήταν η συγγραφή ενός εκτενούς απολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, μέσα από ομιλίες, ανακοινώσεις και κυβερνητικές αποφάσεις. «Ήταν η σκιαγράφηση της ζωής και του έργου της Ζέτας Αιμιλιανίδου, μέσα από στιγμές, γεγονότα και αφηγήσεις ανθρώπων, που είτε συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της και επηρέασαν τον τρόπο σκέψης της, είτε εμπνεύστηκαν από τη χαρισματική της προσωπικότητα».

Μεταξύ άλλων μιλούν για τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο γιός της Αχιλλέας, τα αδέλφια της Μαίρη Κουτσελίνη και Δώρος Ιωαννίδης και η νύφη της Ήρα Ιωάννου Αιμιλιανίδη. Μιλούν επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η τέως Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, πολιτικοί, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, φίλοι και στενοί της συνεργάτες στο υπουργείο και στη δημόσια υπηρεσία.

142

Όσοι είχαν το προνόμιο να συνεργαστούν και να συναναστραφούν από νωρίς μαζί της, αναφέρει ο συγγραφέας, υποστηρίζουν ότι η Ζέτα Αιμιλιανίδου σε όλη της τη ζωή πάνω απ’ όλα έθετε το καθήκον. «Σε όλες τις θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε το δημόσιο –από απλή τελωνειακή λειτουργός μέχρι διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων και γενική διευθύντρια του Υπουργείου Ενέργειας– επέδειξε οξυδέρκεια, υπευθυνότητα και εργατικότητα».

Εκτός από τις νομικές της γνώσεις, για τις οποίες αισθανόταν πάντα πολύ περήφανη, σε κάθε νέα θέση που αναλάμβανε, αξιοποιούσε τη συσσωρευμένη γνώση και την εμπειρία από όλες τις προηγούμενες, για να δίνει λύσεις γρήγορα και εποικοδομητικά, σε προβλήματα που θεωρούνταν δυσεπίλυτα.

Ως Υπουργός αναφέρει ο Χαράλαμπος Κασκάνης, η Ζέτα Αιμιλιανίδου έδωσε μαθήματα αξιοπιστίας, αξιοπρέπειας και ήθους, σε περιόδους κρίσης του πολιτικού συστήματος και αμφισβήτησης του πολιτικού προσωπικού.

168

«Απέδειξε ότι ήταν εκεί για να υπηρετήσει τον τόπο και τον άνθρωπο και όχι πολιτικές ή προσωπικές φιλοδοξίες, οικονομικές ή άλλες σκοπιμότητες. Ποτέ δεν δίστασε να πει με θάρρος τη γνώμη της για να είναι αρεστή, και ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από διαδικασίες και δυσλειτουργίες του δημοσίου για να μην κάνει εκείνο που πίστευε ότι έπρεπε να κάνει».

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναφέρει, ηγήθηκε με το παράδειγμά της. Σε συνθήκες που απαιτούσαν εγρήγορση, συλλογική προσπάθεια και ανάληψη ευθύνης, έμπαινε η ίδια μπροστά και εργαζόταν απίστευτες ώρες για να υλοποιηθούν πολιτικές και να διεκπεραιωθούν αποφάσεις».

Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε εξ ολοκλήρου η εταιρεία ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο προς πώληση σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Κύπρο και τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν μέσω του TechIsland σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Δειτε Επισης

Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο
Inspire 2024: Ενθουσιασμένοι οι επισκέπτες, ζητούν καθιέρωση του θεσμού (video)
Μαζική προσέλευση και μεγάλη επιτυχία κατά την πρώτη μέρα του Inspire 2024 που συνεχίζεται σήμερα(pics&vid)
Στον αστερισμό του Inspire 2024 η Μακαρίου στη Λευκωσία-Δείτε πλάνα από τον χώρο του φεστιβάλ(video)
Νέες λύσεις για θωράκιση της κυβερνοασφάλειας στο 4ο Cyber Security Conference (video)
Το ανανεωμένο σεμινάριο της GrantXpert επιστρέφει τον Οκτώβριο (video)
Σώτος Ιακωβίδης και Χρύση Ιακωβίδου στην καμέρα του IN Business TV για τα 80 χρόνια του ομίλου MSJ (video)
Νέα διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Δρ. Σωτήρη Καλογήρου από το ScholarGPS
Χ. Προύντζος: Το μεγαλύτερο γεγονός επιχειρηματικότητας που έγινε ποτέ στη Λευκωσία το Inspire 2024 (video)
Η εκδήλωση της Cyfield για τη νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας-Τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)