Powered by

Goldman Sachs: Η ανάπτυξη πρέπει να είναι το κύριο μέλημα για τις ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινδυνεύουν να υποχωρήσουν λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, η οποία θα αντισταθμίσει την όποια άνοδο από τις μειώσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc.

«Η ανάπτυξη είναι αυτό που έχει σημασία για τις ευρωπαϊκές μετοχές και όχι οι μειώσεις των επιτοκίων», έγραψε σε σημείωμά της η ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τη Λίλια Πεϊτάβιν, προσθέτοντας ότι παραμένουν επιφυλακτικοί για τις μετοχές σε βάθος τριών μηνών.

«Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών βρίσκονται λίγο πιο μπροστά από τους τρέχοντες δείκτες PMI, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της δραστηριότητας», προσέθεσαν.

Η οικονομία του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, με την εμβάθυνση της ύφεσης στη μεταποίηση να εντείνει τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη της περιοχής δεν έχει πια άλλη δυναμική. Αν και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν αναμένουν ύφεση στην Ευρώπη, προβλέπουν μια αρκετά υποτονική ανάκαμψη και ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2024.

Ο δείκτης αναφοράς της Ευρώπης έχει υποχωρήσει αυτόν τον μήνα εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη της Κίνας και μικτών σημάτων για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Η ανάκαμψη για τις οικονομικά ευαίσθητες κυκλικές μετοχές, που τροφοδοτήθηκε λόγω της αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε από τις μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται ήδη σε ασταθές έδαφος εν μέσω των επικαιροποιημένων, πτωτικά κινούμενων στοιχείων.

Η αγορά μετοχών είναι «ευάλωτη στην απογοήτευση», κατέληξε η Πεϊτάβιν, συμβουλεύοντας τους επενδυτές να επιλέξουν αμυντικά στοιχεία στο τρέχον κλίμα. Η άποψή της αντικατοπτρίζει εκείνη της JPMorgan Chase & Co. η οποία προβλέπει ότι το ράλι των ομολόγων και οι αρνητικές εκτιμήσεις των κερδών υπονομεύουν την επενδυτική στρατηγική για τις κυκλικές μετοχές.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs αναβάθμισαν πρόσφατα τα ακίνητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «δύο ομάδες μετοχών που είναι αμυντικές αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητες στα επιτόκια, δεδομένης της χρηματοοικονομικής τους μόχλευσης».

Η Πεϊτάβιν κρατά επίσης υπερεπενδεδυμένη στάση στις τράπεζες, οι οποίες γενικά υπεραποδίδουν κατά τη διάρκεια κύκλων μείωσης των επιτοκίων.

Παρ’ όλα αυτά, η Goldman είναι overweight στις μετοχές για τους επόμενους 12 μήνες, με την προσδοκία ότι η ύφεση της οικονομίας πιθανότατα θα αποφευχθεί.

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Η ανάπτυξη πρέπει να είναι το κύριο μέλημα για τις ευρωπαϊκές αγορές
FT: Κοντά σε deal £550 εκατ. για την Telegraph ο ιδιοκτήτης της New York Sun
Γερμανία: Αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% φέτος
Εξελίσσεται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό η Βουλγαρία-Ενδιαφέρον από Κίνα και Τουρκία
Προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων για τα αντιπληθωριστικά μέτρα της Τουρκίας-Δεν αποδίδουν
Οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο στο πετρέλαιο από την κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή και το ερώτημα για την πορεία των τιμών
ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες