Powered by

Μαρία Παναγιώτου: Αδιάκοπη η προσπάθεια για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας

Η προσπάθεια της Kυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι αδιάκοπη και επίμονη, ανέφερε την Κυριακή (6/10) η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρία Παναγιώτου, στην Αθηένου, προσθέτοντας ότι κυρίαρχο μέλημα του Υπουργείου είναι η ύπαιθρος και οι άνθρωποί της και η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Σε χαιρετισμό της στο 6ο Φεστιβάλ Αθηενίτικων προϊόντων, στο Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο, η Υπουργός ανέφερε ότι «η Αθηένου είναι ένας από τους πρωτοπόρους Δήμους που διαρκώς αναπτύσσεται παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως ένας ημικατεχόμενος και ακριτικός Δήμος. H εργατικότητα, η εφευρετικότητα και ο εθελοντισμός που χαρακτηρίζει τους δραστήριους κατοίκους, τους εκάστοτε Δημάρχους και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθηένου, την έχουν κάνει να διακριθεί στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της χειροτεχνίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου».

Πρόσθεσε ότι, «το Φεστιβάλ Αθηενίτικων προϊόντων, που στηρίζεται διαχρονικά από το Υπουργείο Γεωργίας, αναμφισβήτητα δίνει ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη στις τοπικές επιχειρήσεις, οι πλείστες από τις οποίες είναι οικογενειακές και δραστηριοποιούνται, εδώ και πολλά χρόνια, με μεράκι και πείσμα ώστε να παραμένουν στον τόπο τους. Απότοκο της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τις διατροφικές, γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος, οι οποίες παραδίδονται από τη μία γενιά στην επόμενη»

Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, συνέχισε η Δρ. Παναγιώτου «λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της γεωργίας στην εθνική οικονομία, εργάζεται άοκνα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, την αναζωογόνηση και τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, την εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και τη στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης στον γεωργικό τομέα».

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός αναφέρθηκε «στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027 που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων αυτών. Το Σχέδιο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών, ενώ παράλληλα, στοχεύουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Ανέφερε ακόμα ότι «στον Δήμο Αθηένου, την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, μέσω του LEADER έχουν χρηματοδοτηθεί τέσσερα δημόσια έργα και ένα ιδιωτικό, με συνολική δημόσια δαπάνη μισού εκατομμυρίου ευρώ. Ένα από τα έργα αυτά είναι η αναβάθμιση του Κωνσταντίνειου Δημοτικού Πάρκου, η χρηματοδότηση έργου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηένου, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Περιφέρειας Λάρνακας και των τοπικών παραγωγών της Αθηένου, με στόχο την ανάδειξη και την προβολή της τοπικής γαστρονομίας της Αθηένου».

Όπως είπε η Υπουργός Γεωργίας «στην προγραμματική περίοδο 2023 – 2027, στο πλαίσιο της παρέμβασης LEADER, αναμένεται εκ νέου να ενισχυθούν δράσεις για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο μέσω της οικοτεχνίας, της χειροτεχνίας και του αγροτουρισμού, καθώς και δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα των υποδομών με τη χρηματοδότηση δημόσιων υποδομών μικρής κλίμακας. Ο Δήμος Αθηένου μπορεί να αξιοποιήσει εκ νέου τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω της παρέμβασης LEADER της νέας προγραμματικής περιόδου και συγκεκριμένα μέσω της υλοποίησης της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης της Ομάδας Τοπικής Δράσης Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ΛΤΔ, στην οποία έχει κατανεμηθεί το ποσό των 3 εκατομμύριων ευρώ».

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης, συνέχισε «για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι αδιάκοπη και επίμονη. Κυρίαρχο μέλημα μας ως Υπουργείο Γεωργίας είναι η ύπαιθρος και οι άνθρωποί της, η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών είναι προτεραιότητα μας, γιατί μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την ερήμωση και την αστυφιλία», κατέληξε η Δρ. Μαρία Παναγιώτου.

Δειτε Επισης

«Απλώς για να επιβαρύνει τον τραπεζικό τομέα με μια επιπρόσθετη φορολογία η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ»
Οι 4+1 επενδυτές για τον GSI-Ποιοι θα συμμετάσχουν στο έργο και με ποιο ποσοστό
Επίτροπος Περιβάλλοντος: Βασικός πυλώνας της οικονομίας ο αμπελοοινικός τομέας-Στόχος η ενίσχυσή του
Μαρία Παναγιώτου: Αδιάκοπη η προσπάθεια για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας
Η Δρ. Λίντα Παπαδοπούλου στο Inspire 2024-«Έχουμε ένα ιδιαίτερο πνεύμα ως Κύπριοι, είμαστε επιχειρηματίες»
Αυτοκίνητα: Ανεβαίνουν οι πωλήσεις και το κόστος του σέρβις-Σε ανοδική πορεία το χονδρεμπόριο
Επιχορήγηση €2 εκ. για θωράκιση γεωργικών καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή-Οι επενδύσεις που καλύπτονται
Η ανταπόκριση στα νέα σχέδια δανειοδότησης του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών(ΚΦΙΚΒ)
Σωτήρης Μαρκίδης: Επιπλέον €15 εκ. από εκστρατεία συμμόρφωσης με ΦΠΑ 5% για αγορά/ανέγερση κατοικίας
Τα έσοδα του κράτους από φόρους και οι τέσσερις δράσεις για ενίσχυση των επιπέδων είσπραξης από το Τμ. Φορολογίας