Powered by

Τα έσοδα του κράτους από φόρους και οι τέσσερις δράσεις για ενίσχυση των επιπέδων είσπραξης από το Τμ. Φορολογίας

Τις τέσσερις ενέργειες-δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των εσόδων και των επιπέδων είσπραξης του Τμήματος Φορολογίας, ανέδειξε μέσω παρουσίασης του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός,.

Σύμφωνα με την παρουσίαση η πρώτη δράση αφορά το έργο της εκκαθάρισης καθυστερημένης εργασίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων εταιρειών έχει ενταθεί καλύπτοντας μέχρι και το φορολογικό έτος 2021 που είναι το τελευταίο έτος υποβολής, αφού δεν έχει λήξει η προθεσμία για το φορολογικό έτος 2022 για εταιρείες που έχουν υποχρέωση υποβολής Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 επιβλήθηκαν περίπου 434.000 φορολογίες σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μετά από εκκαθάριση ύψους 63 εκατομμυρίων ευρώ πληρωτέου φόρου εισοδήματος και 42 εκ. ευρώ επιστρεπτέου φόρου εισοδήματος.

Η δεύτερη ενέργεια αφορά την εκστρατεία συμμόρφωσης με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%. Βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διμηνία Ιουλίου-Αυγούστου συνεχίστηκαν οι επιτόπιοι έλεγχοι σε σπίτια και διαμερίσματα, εντοπίστηκαν μη συμμορφωμένα πρόσωπα και κινήθηκε η διαδικασία ανάκτησης περίπου 10 εκ. ευρώ ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ποσού που προέκυψε από οικειοθελή συμμόρφωση.

Επίσης, από την εκστρατεία 2024 έχει διαφανεί ότι οι εκστρατείες που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2022-2023 συνέβαλαν στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, ενώ το ποσό ΦΠΑ που ανακτήθηκε έφθασε περίπου τα 40 εκ. ευρώ.

Η τρίτη δράση αφορά στον εκσυγχρονισμό της δήλωσης, τη δημιουργία οφειλής και την παροχή εύκολων τρόπων εξόφλησης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, οι αυτοματοποιήσεις στη Δήλωση Εισοδήματος στο σύστημα TAXISnet έκανε πιο εύκολο τον υπολογισμό φόρου εισοδήματος, ΓεΣΥ και έκτακτης εισφοράς για την άμυνα.

Ως αποτέλεσμα των αυτοματοποιήσεων, η φορολογική οφειλή δημιουργείται αυτόματα με την οριστική υποβολή της δήλωσης με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να οδηγούνται στη Φορολογική Πύλη για άμεση εξόφληση των φορολογικών οφειλών είτε με πιστωτική/χρεωστική κάρτα είτε μέσω ηλεκτρονικής τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη δράση, αυτή αφορά την εντατικοποίηση των εισπρακτικών μέτρων του Τμήματος Φορολογίας, με τοποθέτηση εμπράγματου βάρους (ΜΕΜΟ) σε ακίνητη περιουσία, δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, ποινική δίωξη για οφειλές ΦΠΑ.

Σημειώνεται πως όσον αφορά την εν λόγω δράση, στην παρουσίαση δεν καταγράφεται οποιοδήποτε στοιχείο αναφορικά με την αποδοτικότητά της.

Οι εισπράξεις φόρων

Εξάλλου, στην παρουσίαση πέραν των δράσεων για ενίσχυση των εσόδων του Τμήματος Φορολογίας, καταγράφονται και στοιχεία αναφορικά με τις φορολογίες από τις οποίες αντλεί έσοδα το κράτος και πόσα χρήματα εισπράχθηκαν το πρώτο επτάμηνο.

Με βάση τον πίνακα, το Τμήμα Φορολογίας εισπράττει 12 είδη φορολογίας, με τα περισσότερα έσοδα να εισέρχονται στα ταμεία του κράτους από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Συνολικά, το πρώτο επτάμηνο του έτους εισέπραξε από φόρους 3,9 δις ευρώ σε σύγκριση με 3,6 δις ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 305,9 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 8,5%.

Ειδικότερα και βάσει των στοιχείων, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024 το κράτος εισέπραξε από ΦΠΑ 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 1,5 δις ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 103,5 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 6,9%.

Από την επιβολή ΦΠΑ σε τελωνεία, το κράτος εισέπραξε το πρώτο επτάμηνο του έτους 428,8 εκ. ευρώ σε σχέση με 442 εκ. ευρώ πέρσι. Δηλαδή, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 13,2 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 3%.

Από φόρο εισοδήματος σε φυσικά πρόσωπα, το κράτος εισέπραξε 642,5 εκ. ευρώ σε σχέση με 570,9 εκ. ευρώ πέρσι, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 71,5 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 12,5%.

Την ίδια ώρα, από φόρο εισοδήματος σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες), το κράτος εισέπραξε το πρώτο επτάμηνο 769,3 εκ. ευρώ σε σχέση με 650,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή, καταγράφεται αύξηση 118,5 εκ. ευρώ ή 18,2%.

Από την έκτακτη εισφορά άμυνας, το κράτος έβαλε στα ταμεία του την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 282,3 εκ. ευρώ σε σχέση με 234,1 εκ. ευρώ πέρσι, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 48,2% ή σε ποσοστό κατά 20,6%.

Άλλοι φόροι

Από φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, το κράτος εισέπραξε 85,7 εκ. ευρώ σε σχέση με 122 εκ. ευρώ πέρσι. Δηλαδή, παρατηρείται μείωση 36,4% ή σε ποσοστό 29,8%.

Από φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας το κράτος εισέπραξε το πρώτο επτάμηνο 5,7 εκ. ευρώ σε σχέση με 5,2 εκ. ευρώ πέρσι, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά μισό εκατομμύριο ευρώ ή σε ποσοστό κατά 9,9%.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, από τον ειδικό φόρο σε πιστωτικά ιδρύματα το κράτος εισέπραξε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 45,4 εκ. ευρώ σε σχέση με 32,4 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τα εν λόγω έσοδα να είναι αυξημένα κατά 13,1 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 40,4%.

Από το τέλος χαρτοσήμου, το κράτος εισέπραξε 23,6 εκ. ευρώ σε σχέση με 22,8 εκ. ευρώ πέρσι, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 800.000 ευρώ ή σε ποσοστό κατά 3,3%.

Επίσης, από διάφορους άμεσους φόρους τα έσοδα του κράτους έφθασαν το πρώτο επτάμηνο τα 4,4 εκ. ευρώ σε σχέση με 9,2 εκ. ευρώ πέρσι. Δηλαδή, υπήρξε μείωση 4,8 εκ. ευρώ και σε ποσοστό κατά 51,9%.

Από την έκτακτη εισφορά υπαλλήλων και αυτοεργοδοτουμένων, το κράτος εισέπραξε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 600.000 ευρώ σε σχέση με 1,7 εκ. ευρώ πέρσι, με τα έσοδα να είναι μειωμένα κατά 1,1 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 67,1%.

Τέλος, από το φόρο καζίνου εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους 13,2 εκ. ευρώ σε σχέση με 8 εκ. ευρώ πέρσι, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 5,3 εκ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 66%.

Δειτε Επισης

Οι δύο καινοτόμες πλωτές κατασκευές σίτισης ψαριών της Levantina Fish στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικού (pics)
Το πρόγραμμα «Νυχτερινή οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη», οι νέες ευκαιρίες και οι μεγάλες προοπτικές της Λευκωσίας
Άρχισαν οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ-Ανησυχούν οι ξενοδόχοι
Μαρία Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία στους αγρότες
Οι προορισμοί όπου ταξιδεύουν οι Κύπριοι-Η πρώτη χώρα με διαφορά και ποιες άλλες αποτελούν πόλο έλξης
Η διαδρομή του προϋπολογισμού στη Βουλή-Η πορεία που θα ακολουθήσει από την Επ. Οικονομικών έως την Ολομέλεια
Επιχειρείν πέρα απ' τα σύνορα...To success story τεσσάρων κυπριακών εταιρειών που κατέκτησαν τον κόσμο
Καρολίνα Πελενδρίτου-Γιώργος Καλλής στο Inspire 2024: Μετατρέποντας την αμφισβήτηση σε κίνητρο
Οι νέοι ηγέτες φέρνουν την αλλαγή-Το όραμα, η καταξίωση και η διαφοροποίηση στο Inspire 2024
Πέντε νέοι επιχειρηματίες στο Inspire 2024-Μοιράστηκαν εμπειρίες και έδωσαν συμβουλές