Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Oι απόψεις στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής
InBusinessNews 16:16 - 30 Οκτωβρίου 2024
Ο περιορισμός στη χρήση μετρητών για αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών στις 10.000 ευρώ τέθηκε επί τάπητος την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, όπου συζητήθηκε επί της αρχής η πρόταση νόμου του Προέδρου της Επιτροπής, Βουλευτή ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, για τροποποίηση του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες νόμου, με καθορισμό του ορίου συναλλαγών μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα έναντι αγαθών ή υπηρεσιών.
Ο κ. Δημητρίου εξήγησε εντός της Επιτροπής ότι σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι η τροποποίηση του νόμου, ώστε πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες να εισπράττουν ή να καταβάλλουν πληρωμή σε ρευστά διαθέσιμα μόνο έως του ποσού των 10.000 ευρώ, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2024/1624 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31ης Μαΐου 2024 σχετικά με την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή η εν λόγω πρόταση είναι απόρροια και της υπόθεσης με την υπήκοο Ουκρανίας η οποία μετέφερε στις αποσκευές τις 400.000 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αποκαλύφθηκε ότι πάνω 120 εκατομμύρια ευρώ πέρασαν μέσω του αεροδρομίου και κυκλοφόρησαν στην αγορά τα τελευταία 3 χρόνια.
Εντός της Επιτροπής, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν ο Έφορος Φορολογίας, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, η Προϊσταμένη της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (ΜΟΚΑΣ), και οι εκπρόσωποι του Τμήματος Τελωνείων, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ). Οι εν λόγω φορείς υπέδειξαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν σχετικές αλλαγές ούτως ώστε η τροποποίηση να συνάδει και με τον Κανονισμό της ΕΕ που τίθεται σε εφαρμογή το 2027.
Ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ότι πολλές φορές τα μετρητά χρησιμοποιούνται ως μέσο φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Εισηγήθηκε ότι σταδιακά το ποσό θα πρέπει να περιοριστεί στις 5000 ευρώ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η ποινή φυλάκιση πέραν της χρηματικής ποινής που ανέρχεται στο 10% του ποσού που υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, υπέδειξε ότι στην επόμενη συνεδρία θα πρέπει να κληθεί και το Υπουργείο Οικονομικών για την εναρμόνιση με τον Κανονισμό, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί και η αρχή της αναλογικότητας στην εν λόγω πρόταση νόμου.