Powered by

Οι λόγοι πίσω από το φαινόμενο των...φτωχών εργαζόμενων-Δύο οικονομικοί αναλύτες για την περίπτωση της Κύπρου

Τα ζητήματα του χρέους στα νοικοκυριά, της παγκόσμιας φτώχειας και των πολιτικών των τραπεζών απασχόλησαν δύο γνωστούς ομιλητές που φιλοξένησε το 3ο Φόρουμ Οικονομίας με τίτλο «Δυνατή Οικονομία για Όλους: Βιώσιμη – Κοινωνικά Προσανατολισμένη» που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ.

Οι ομιλητές προέβησαν σε ενδιαφέρουσες και τολμηρές τοποθετήσεις, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Εργαζόμενοι Φτωχοί και η περίπτωση της Κύπρου».

Ο λόγος για τον Dr Guy Standing, FAcSS, Professorial Research Associate, SOAS University of London και τον Ηλία Ιωακείμογλου, Οικονομικό Αναλυτή, στο Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ).

Καθαρή προοδευτική στρατηγική

«Η πλειοψηφία του κόσμου ζει στο χρέος και τα χρηματοοικονομικά βγάζουν λεφτά από τα να μας έχουν σε κατάσταση χρέους», υποστήριξε ο Dr Standing. Στην παρουσίασή του ο ακαδημαϊκός είπε, ακόμη, πως τα χρηματοοικονομικά μετατράπηκαν σε χρηματοοικονομική μετοχικότητα και απομάκρυναν την ιδέα του καπιταλισμού ως κοινού καπιταλισμού.

Δήλωσε ότι, όλο και περισσότερα έσοδα κατευθύνονται στους ιδιοκτήτες της περιουσίας και πως η βασική εξέλιξη ήταν η ψήφιση της Συμφωνίας TRIPS το 1994, που οδήγησε στην παγκοσμιοποίηση του συστήματος πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ.

“Σήμερα έχουμε την πιο ανελεύθερη μορφή καπιταλισμού”, σχολίασε ο ακαδημαϊκός.

Η καθαρή προοδευτική στρατηγική που θα βασίζεται στην οικονομική ασφάλεια για όλους είναι η λύση κατά τον σπουδαίο ακαδημαϊκό και διεθνή ομιλητή.

Η επιβάρυνση στους χαμηλόμισθους

Από δικής του πλευράς ο Ηλίας Ιωακείμογλου, Οικονομικός Αναλυτής, στο Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) τόνισε πως οι χαμηλόμισθοι ξοδεύουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε βασικές ανάγκες, όπως η στέγαση, τα τρόφιμα και η ενέργεια – είδη που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό.

Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι πολίτες υφίστανται την επιβάρυνση της αύξησης των τιμών πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο.

Ακόμα και όταν οι μισθοί προσαρμόζονται στον πληθωρισμό, η αναπροσαρμογή αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει το πραγματικό κόστος ζωής που αντιμετωπίζουν.

Ένα στους δέκα μισθωτούς είναι χαμηλόμισθος και έχει ανασφάλεια εργασίας, δήλωσε, αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο κ. Ιωακείμογλου αφού παρουσίασε επιπλέον στατιστικά δεδομένα για τους μισθούς στην Κύπρο, επισήμανε, την ανάγκη για αποτελεσματικές πολιτικές που θα εξασφαλίζουν στους χαμηλόμισθους βιώσιμη οικονομική σταθερότητα και ίση πρόσβαση στα βασικά αγαθά, θέτοντας τα θεμέλια για μια "πραγματικά δυνατή οικονομία για όλους".

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα, μειώθηκε η αβεβαιότητα-Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΚΟΕ
Συνέδριο ΕΤΕπ στην Κύπρο με τη συμμετοχή κορυφαίων εμπειρογνωμόνων απ' όλο τον κόσμο
Ετήσια αύξηση 1,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο-Άνοδος 1% στον τομέα της μεταποίησης
Οι λόγοι πίσω από το φαινόμενο των...φτωχών εργαζόμενων-Δύο οικονομικοί αναλύτες για την περίπτωση της Κύπρου
Φορολογικό σύστημα: Απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό-Τα λάθη του παρελθόντος και ο αντίκτυπος στους πολίτες
Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Oι απόψεις στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής
Καταργεί το φορολογικό καθεστώς non-dom η Βρετανία-Η ευκαιρία που προκύπτει για την Κύπρο
Το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης και μείωσης του κόστους-Τι λένε αρμόδιοι φορείς
Βλέπει διττή εικόνα στο τραπεζικό σύστημα ο Μιχάλης Περσιάνης-«Υποφέρουμε από έλλειψη ανταγωνισμού»
Πήρε θέση για την μετακίνηση Γ. Παντελή από το Υπ. Οικονομικών ο Κεραυνός-«Ήταν ένας στενός μου συνεργάτης»