Ευρωζώνη: Αύξηση στις τιμές των κατοικιών για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο

Άνοδο για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο παρουσίασαν οι τιμές κατοικίας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει τις προσδοκίες του real estate πως ο κλάδος θα αναζωπυρωθεί με την πτώση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο, πατώντας έτσι φρένο μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα υποχώρησης. Για το σύνολο της ΕΕ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση.

Το πρώτο τρίμηνο οι τιμές είχαν επιβραδυνθεί σε ποσοστό 0,3% για την Ευρωζώνη, αν και είχαν ανέβει κατά 1,5% για την ΕΕ. Έτσι, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, οι τιμές των σπιτιών αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση στην Ευρωζώνη και κατά 1,9% για την ΕΕ.

Μεταξύ των κρατών μελών, έξι χώρες κατέγραψαν πτώση των τιμών και συνολικά είκοσι κατέγραψαν αυξήσεις. Τη μεγαλύτερη πτώση κατά 8,3% σε ετήσια βάση παρουσίασε το Λουξεμβούργο και τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 17,7% η Πολωνία.

Στη Γερμανία, όπου η αγορά ακινήτων έχει καταγράψει ιστορική ανάσχεση με συνολικά επτά τρίμηνα επιβράδυνσης των τιμών, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση και μειώθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι τιμές των κατοικιών στην κυριότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης παραμένουν περίπου 12% χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν το 2022.

Υπενθυμίζεται πως, η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων είχε υποστεί καθίζηση τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξήθηκε το κόστος δανεισμού από τις αρχές του 2022 δεδομένης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής που εφάρμοσε η ΕΚΤ. Όμως, τα επίπεδα των επιτοκίων για τα ενυπόθηκα δάνεια άρχισαν να πέφτουν νωρίτερα φέτος με την αγορά να προεξοφλεί την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Πραγματικά, μετά από δύο περικοπές των ευρωπαϊκών επιτοκίων, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, το βασικό επιτόκιο έχει διαμορφωθεί στο 3,5% και οι αγορές προεξοφλούν τουλάχιστον άλλη μία μείωση τους μέσα στη χρονιά, πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο.

Χωριστά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΚΤ έδειξαν πως το μέσο επιτόκιο για τα νέα ενυπόθηκα δάνεια διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο, από το 4% που βρισκόταν τον περασμένο Νοέμβριο. Αν και στα επίπεδα αυτά παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα δεδομένου πως τον Ιανουάριο του 2022 το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων βρισκόταν στο 1,3%.

Αναλυτές σχολίασαν, πάντως, πως η περαιτέρω άνοδος των τιμών των κατοικιών θα κινηθεί σε μετριοπαθή επίπεδα, καθώς η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την πτώση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κάτι που είχε ήδη επηρεάσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Δειτε Επισης

Το «πακέτο» που χρειάζεται μια νέα επιχείρηση για να κτίσει σχέση εμπιστοσύνης με την τράπεζά της
Inspire 2024: Οι καλύτεροι τρόποι για να μετατρέψετε μια ιδέα σε επιτυχημένη επιχείρηση
Inspire 2024: Οι start-ups και η σημασία του να παραμένουμε σταθεροί στους στόχους μας
Ευρωζώνη: Αύξηση στις τιμές των κατοικιών για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο
H Χριστίνα Χριστοφή εντυπωσίασε με τις μαγειρικές της ικανότητες στο Inspire 2024
«Ask Me Anything Stage»: Εμπνευσμένη συζήτηση με νέους επιχειρηματίες στο Inspire 2024
Η έμπνευση περνά από την δράση: Οι προσωπικές ιστορίες δύο αθλητών και η καταξίωση για Καραισκάκειο
Στις 14 Οκτωβρίου αρχίζει η β’ φάση των έργων στην Τσερίου
X. Προύντζος: Έτοιμη να αγκαλιάσει βιώσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες η Λευκωσία-Οι τέσσερις πυλώνες στρατηγικής
«Halloumi style» για προϊόντα από την Πολωνία… Στη δίνη της «πειρατείας» και κίνδυνοι για τις εξαγωγές χαλλουμιού