Εκτοξεύθηκαν οι τιμές του ελαιόλαδου και των πατατών-Με την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τον Σεπτέμβριο

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα προϊόντα, παρουσιάζουν τον Σεπτέμβριο του 2024 οι τιμές του ελαιόλαδου και των πατατών, αγγίζοντας το 61,3% και 57,7%, αντίστοιχα, σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστο του 2024), η τιμή του ελαιόλαδου παραμένει τον Σεπτέμβριο στα ίδια επίπεδα, ενώ αντίθετα η τιμή των πατατών καταγράφει μεγάλη μηνιαία αύξηση της τάξης του 23,3%.

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση τον Σεπτέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, σημείωσε η τιμή της ζάχαρης κατά 28,3%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η τιμή της ζάχαρης μειώθηκε 1%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πίνακα που καταρτίστηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, μεγάλη αύξηση καταγράφουν επίσης τον Σεπτέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, μεταξύ άλλων, οι τιμές για επιβατικές μεταφορές με λεωφορείο και πούλμαν κατά 23,1%, των λαχανικών κατά 17,6%, για οργανωμένες διακοπές εξωτερικού κατά 17,2%, για οργανωμένες διακοπές 16,7%, των φρέσκων λαχανικών εκτός πατατών και άλλων βολβών κατά 16%, για υπηρεσίες ελαιοχρωματιστή κατά 13,8% και για οδικές μεταφορές επιβατών κατά 12,2%.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν τον Σεπτέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, οι τιμές της ζάχαρης κατά 28,3%, των επίπλων κήπου κατά 14,2%, του πετρελαίου 13,4%, των υγρών καυσίμων 12,7%, των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτου κατά 12,1%, της βενζίνης κατά 11,8% και της μαργαρίνης και άλλων φυτικών λιπών κατά 10,5% και στα είδη υπόδησης για άντρες κατά 9,2%.

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024, η μεγαλύτερη αύξηση τιμής σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, πέραν της τιμής των πατατών που αυξήθηκε κατά 23,3%, μεταξύ άλλων στα ενδύματα για βρέφη (0-2 χρ.) και παιδιά (3-13 χρ.) κατά 9,9%, στις βάρκες και στα διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού κατά 9,7%, στις χρεώσεις συντήρησης σε πολυκατοικίες κατά 9,2%,

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στις αεροπορικές μεταφορές επιβατών κατά 19,4% και στις υπηρεσίες μεταφορών κατά 16,4%.

Δειτε Επισης

UNIC-Sponsored "Ask Me Anything Stage": Εμπνευσμένοι διάλογοι με νέους επιχειρηματίες
Η έμπνευση περνά από την δράση: Οι προσωπικές ιστορίες δύο αθλητών και η καταξίωση για Καραισκάκειο
X. Προύντζος: Έτοιμη να αγκαλιάσει βιώσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες η Λευκωσία-Οι τέσσερις πυλώνες στρατηγικής
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές του ελαιόλαδου και των πατατών-Με την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τον Σεπτέμβριο
Όμιλος Παπαέλληνας και χαρτομάντιλα Kleenex®: Μια μοναδική επετειακή συσκευασία για τα 70 χρόνια στην Κύπρο
«Halloumi style» για προϊόντα από την Πολωνία… Στη δίνη της «πειρατείας» και κίνδυνοι για τις εξαγωγές χαλλουμιού
Σε χαμηλό τριετίας ο πληθωρισμός που αυξήθηκε με ρυθμό 0,7% τον Σεπτέμβριο
Η Lidl ενισχύει τη δέσμευσή της για το κλίμα: Net-Ζero μέχρι το 2050
Η Ferrari δίνει παλμό στην καρδιά της Λεμεσού για καλό σκοπό
Johnson & Johnson: Γιατί επενδύει 2 δις δολάρια σε νέα βιομηχανική μονάδα