Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά συνέχισαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (2/10), λαμβάνοντας ώθηση από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή η οποία πυροδοτεί περαιτέρω ανησυχία για διαταραχές στον ανεφοδιασμό από την κορυφαία παραγωγική περιοχή του κόσμου.

Την ίδια ώρα πάντως, η μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ περιόρισε τα κέρδη.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 34 σεντς, ή 0,46%, στα $73,90 το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε 27 σεντς, ή 0,39%, στα $70,10 το βαρέλι.

Την Τρίτη (1/10), το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 πυραύλους στο Ισραήλ, στην μεγαλύτερη απευθείας επίθεσή του στη χώρα. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν αντίποινα για την επίθεση, ένδειξη ότι η σύγκρουση στην περιοχή εντείνεται.

Τα ισραηλινά αντίποινα μπορεί να περιλαμβάνουν στόχευση ιρανικών εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου μεταξύ άλλων στρατηγικών σημείων, ανέφερε η αμερικανική ιστοσελίδα Axios, επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Την Τετάρτη, το Ιράν δήλωσε ότι η πυραυλική επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ έχει τελειώσει, εκτός αν προκληθεί περαιτέρω. Πρόσθεσε όμως ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση θα αντιμετωπιστεί με ευρεία καταστροφή.

Μια επίθεση στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει την Τεχεράνη να απαντήσει με μια επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποιήθηκε το 2019 σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας αργού εκεί, δήλωσε ο Tamas Varga της εταιρείας μεσιτείας πετρελαίου PVM. "Οποιοδήποτε από αυτά τα γεγονότα θα έστελνε τις τιμές του πετρελαίου σημαντικά υψηλότερα", πρόσθεσε.

Σε μια άλλη κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο ισραηλινός στρατός έστειλε την Τετάρτη μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων σε επιχειρήσεις εδάφους στο νότιο Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή την Τετάρτη, το Ισραήλ και το Ιράν εξαπέλυσαν εκατέρωθεν απειλές για αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.

«Μια μεγάλη κλιμάκωση από το Ιράν κινδυνεύει να φέρει τις ΗΠΑ στον πόλεμο», ανέφερε σε σημείωμα της η Capital Economics. «Το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας θα είναι το κατά πόσο η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή εάν διακοπούν οι προμήθειες του Ιράν».

Αύξηση στα αποθέματα του αμερικανικού αργού

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκε σε υψηλό εξαετίας, φτάνοντας τα 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Αύγουστο, ανέφεραν αναλυτές της ANZ.

Αντισταθμίζοντας μερικά από τα κέρδη που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 417 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

«Καθώς μπαίνουμε στην εποχιακή συντήρηση των διυλιστηρίων, η σημαντική μείωση της διυλιστικής δραστηριότητας οδήγησε σε αύξηση των αποθεμάτων αργού», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.

Τέλος, σε συνάντηση τους την Τετάρτη, οι κορυφαίοι υπουργοί του OPEC+ διατήρησαν αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters. Η ομάδα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο.

«Οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι αυξήσεις παραγωγής θα συνεχιστούν θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για διακοπές της προσφοράς στη Μέση Ανατολή», ανέφεραν αναλυτές της ANZ.

Δειτε Επισης

Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Κίνα άγγιξε το 40,7% τον Αύγουστο
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλάζουν τα δεδομένα για το πετρέλαιο
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου
Γ. Παπαναστασίου: Αυτή τη βδομάδα οι οδηγίες ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσουν οι έρευνες βυθού για GSI
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Φόβοι για πετρέλαιο πάνω από $100 το βαρέλι-Τι περιμένουν οι αναλυτές
Άλμα 4% στις τιμές πετρελαίου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
Οι τρεις βασικοί πυλώνες των ενεργειακών σχεδιασμών της Κ.Δ.-«Σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν οι αποφάσεις»
Θωρακίστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ελλάδας-Προσκλητήριο για νέους επενδυτές
Επικαιροποίησαν τις αποφάσεις τους για την ηλεκτρική διασύνδεση ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ
Μετά τις τράπεζες, πρόταση νόμου και για τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ το ΑΚΕΛ