Powered by

Η χρηματοοικονομική καθαρή θέση το 2023-Το ενεργητικό για το σύνολο της οικονομίας σε χρηματοοικονομικά μέσα

Το 2023 η ετήσια χρηματοοικονομική καθαρή θέση ήταν -€29.120,7 εκ. αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, σε ανακοίνωση για τους ετήσιους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς (ισολογισμοί) κατά θεσμικό τομέα.

Το ενεργητικό για το σύνολο της οικονομίας σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 στα 869.008,9 εκ. ευρώ εκ των οποίων το 51,5% αφορά συμμετοχικούς τίτλους και μετοχές, 16,1% αφορά μετρητά και καταθέσεις και το 20,4% αφορά δάνεια.

Το παθητικό για το σύνολο της οικονομίας σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 στα 898.129,6 εκ. ευρώ εκ των οποίων το 51,3% αφορά συμμετοχικούς τίτλους και μετοχές, 26,2% αφορά δάνεια και το 11,5% αφορά μετρητά και καταθέσεις.

Νοικοκυριά και Μη-Χρηματοοικονομικές Εταιρείες

Το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 στα 57.445,0 εκ. ευρώ εκ των οποίων το 55,4% αφορά μετρητά, 0,9% αφορά δάνεια, 3,2% αφορά χρεόγραφα, και 22,9% μετοχές.

Αναφέρει ότι το ύψος των δανείων του τομέα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 στα 20.072,1 εκ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στο 64,0% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 71.954,6 εκ. ευρώ με αναλογία 17,4% σε μετρητά και καταθέσεις, 6,9% σε δάνεια, 0,5% σε χρεόγραφα, 42,6% σε μετοχές και 32,0% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το ύψος των δανείων του τομέα στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 ανήλθε στα 42.088,3 εκ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 134,3% του ΑΕΠ, καταλήγει η Στατιστική Υπηρεσία.

Δειτε Επισης

Απώλειες για το ΧΑΚ την Τρίτη
Στο 5% η ανεργία στην Κύπρο τον Ιανουάριο-Πόσοι οι άνεργοι σε απόλυτους αριθμούς
Θετικός ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2024...Υπολογίζεται σε 3,4%
Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα για 2024... Τα έσοδα, οι δαπάνες και το πλεόνασμα
Ο μπούσουλας «EY Cyprus Attractiveness Survey 2024» για το φορολογικό σύστημα…Σύγχρονο, ευέλικτο και διαφανές
Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Θετικός αντίκτυπος από την φορολογική μεταρρύθμιση-Τα σημαντικά μέτρα για τις επιχειρήσεις
Οι έκτακτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον ετήσιο πληθωρισμό στην Κύπρο-Στο 2,3% τον Φεβρουάριο
Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη-Επιβραδύνθηκε στο 2,4%
Ν. Χριστοδουλίδης: Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων με την φορολογική μεταρρύθμιση
Ανδρέας Πισίας: Ανέκαθεν υπέρ της αποτελεσματικής μεταρρύθμισης του φορολογικού πλαισίου της Κ.Δ. ο CIBA