Τα στεγαστικά σχέδια που θα υλοποιήσει το 2025 το κράτος-Στα 67 εκατ. ευρώ το κόστος

Σειρά στεγαστικών σχεδίων θα υλοποιήσει το κράτος και το 2025, για τα οποία, μάλιστα, έχουν περιληφθεί πιστώσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή για εξέταση και ψήφιση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται σε επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό, οι συνολικές πιστώσεις για υλοποίηση των στεγαστικών σχεδίων αγγίζουν τα 67 εκατομμύρια ευρώ και την ευθύνη εφαρμογής τους ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα και με βάση το σημείωμα, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 έχουν περιληφθεί πιστώσεις ύψους €19.000.000 που προορίζονται για την υλοποίηση των Στεγαστικών Σχέδιων για:

  • Αναζωογόνηση ορεινών, μειονεκτικών και ακριτικών περιοχών,
  • Αναζωογόνηση συγκεκριμένων περιοχών της υπαίθρου και
  • Αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας,

τα οποία αφορούν την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση σε περιοχές, όπου αυτά ισχύουν.

Επιπρόσθετα, οι πιστώσεις προορίζονται να καλύψουν και την υλοποίηση του Σχεδίου για την επιδιόρθωση υφιστάμενων κατοικιών στα Στροβίλια.

Επιπρόσθετα, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνονται και πιστώσεις ύψους €16.000.000 που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για την υλοποίηση στεγαστικών σχεδίων που αφορούν κυρίως εκτοπισθέντες, καθώς και πιστώσεις €6.500.000 που προορίζονται για την υλοποίηση του Σχεδίου Στεγαστικής Επιδότησης Νεαρών Ζευγαριών ή και Νέων μέχρι 41 ετών που περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων, στήριξης των πληγέντων, στεγαστικής πολιτικής και επιτάχυνσης πράσινης μετάβασης, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19/10/2023.

«Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Ακόμη, στον προϋπολογισμό του 2025 περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους €8.040.000 που προορίζονται να καλύψουν τα ακόλουθα:

  • Υφιστάμενες δεσμεύσεις των πιο κάτω Στεγαστικών Σχεδίων τα οποία έχουν ανασταλεί (€40.000):
    1. Στεγαστικό Σχέδιο Χαμηλά Αμειβομένων
    2. Επιχορηγήσεις –Κοινότητες
    3. Πολύτεκνοι
    4. Ανάπηροι
  • Υλοποίηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) του νέου στεγαστικού σχεδίου με τίτλο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» (€8.000.000), που περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων, στήριξης των πληγέντων, στεγαστικής πολιτικής και επιτάχυνσης πράσινης μετάβασης, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19/10/2023. Το ποσό αυτό καταβάλλεται στον ΚΟΑΓ, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν εντός του έτους.

Σχέδιο «κτίΖΩ»

Επίσης, πιστώσεις ύψους €1.430.000 προορίζονται να καλύψουν τα ακόλουθα:

  • Επιδότηση ενοικίου/ φιλοξενίας σε δικαιούχους του Σχεδίου «κτίΖΩ», οι οποίοι διαμένουν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας η οποία έχει κριθεί κατεδαφιστέα ή σε διαμέρισμα το οποίο χρήζει επιδιόρθωσης / ενίσχυσης και απαιτείται προσωρινή μετακίνησή τους για εκτέλεση των εργασιών
  • Παραχώρηση οικονομικής βοήθειας €250 ανά διαμέρισμα, για τη μεταφορά του οικιακού εξοπλισμού των δικαιούχων του Σχεδίου «κτίΖΩ», οι οποίοι διαμένουν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας η οποία έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Εξάλλου, στον προϋπολογισμό του 2025 περιλαμβάνονται και πιστώσεις ύψους €8.000.000 που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες που προκύπτουν από το Σχέδιο «κτίΖΩ» και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Παροχή χορηγίας για επιδιόρθωση, συντήρηση, αναδόμηση διαμερισμάτων σε Κυβερνητικούς Οικισμούς, περιλαμβανομένης προσθήκης ανελκυστήρα
  • Κατασκευή υποδομών/διαμορφώσεις οικοπέδων
  • Παροχή χορηγίας σε δικαιούχους σε περιπτώσεις απόσυρσης από το Σχέδιο «κτίΖΩ»

Άλλες επιχορηγήσεις

Πέραν των πιο πάνω, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €8.000.000 για κάλυψη της δαπάνης για το Σχέδιο Χορηγιών Φοιτητικών Εστιών στην Παλιά Λευκωσία, ένα έργο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Component 3.4, Investment).

Σύμφωνα με το σημείωμα, η δαπάνη για το 2025 αφορά κυρίως σε χορηγίες για μετατροπές κτιρίων σε φοιτητικές εστίες.

Σημειώνεται πως, η επένδυση για την μετατροπή κτηρίων σε φοιτητικές εστίες/δωμάτια, προβλέπει την παροχή κινήτρων υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας σε φυσικά /νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, ώστε να προβούν σε ανακαίνιση υφιστάμενων κτηρίων και μετατροπή τους σε φοιτητικές εστίες/δωμάτια, με σκοπό να ενοικιασθούν σε φοιτητές για δεδομένο χρόνο σε χαμηλό προκαθορισμένο ενοίκιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σημείωμα, «εφαρμόζοντας και υλοποιώντας το Σχέδιο Χορηγιών, ενθαρρύνεται η ανακαίνιση και επανάχρηση υφιστάμενων, παλιών ή/και εγκαταλελειμμένων κτηρίων, με ταυτόχρονη ενεργειακή αναβάθμισή τους, συμβάλλοντας στους κλιματικούς στόχους και τηρώντας την αρχή της ‘μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης’».

Δειτε Επισης

Τα στεγαστικά σχέδια που θα υλοποιήσει το 2025 το κράτος-Στα 67 εκατ. ευρώ το κόστος
Τα σχέδια επιχορηγήσεων για στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων το 2025-Το διαθέσιμο κονδύλι και ο προορισμός του
Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με συντεχνίες και ξενοδόχους ο Παναγιώτου-«Θα κλιμακωθεί η προσπάθεια»
Μ. Κεραυνός: Ευνοϊκή δημοσιονομική προοπτική, μειούμενο δημόσιο χρέος και ισχυρές οικονομικές προοπτικές
Απαντά με στοιχεία για ΕΟΑ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου-Εξέδωσαν 2.131 πολεοδομικές και 2.302 οικοδομικές άδειες
Το καλύτερο ενιάμηνο όλων των εποχών στον τουρισμό-«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι και ασιόδοξοι»
Για πρώτη φορά σε επίπεδο Α η κυπριακή οικονομία-Πού στηρίζει την αναβάθμιση σε Α- ο οίκος Scope Ratings
Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν