Powered by

Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία

Σε δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης, προέβη η Κυβέρνηση την τελευταία τριετία, ενώ ενώπιον της εκκρεμούν άλλες 130 τέτοιες αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κλήθηκε να τοποθετηθεί επί ερωτημάτων που έθεσε η βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία ζήτησε στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των πολιτογραφήσεων που παραχωρήθηκαν ή και αιτήσεων που εκκρεμούν, για τις οποίες εξετάζεται η παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών, στο πλαίσιο των περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμων του 2002 έως 2024 και στη βάση των διατάξεων της κειμένης Νομοθεσίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν ύστερα από τις πρόσφατες τροποποιήσεις που αφορούν απασχολούμενα πρόσωπα υψηλής ειδίκευσης, για την προσέλκυση εταιρειών για δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Δημοκρατία και, ειδικότερα, τον περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικό) Νόμο του 2023 και τον περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2024.

Στην απαντητική του επιστολή, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε την κ. Ατταλίδου ότι μετά την τροποποίηση του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου και συγκεκριμένα την εισαγωγή των διατάξεων του άρθρου 111Β(2), παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα σε δεκαπέντε πρόσωπα, τα οποία διαμένουν στη Δημοκρατία με σκοπό την απασχόληση σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης, ενώ επί του παρόντος εκκρεμούν στο Υπουργείο Εσωτερικών 130 τέτοιες αιτήσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι, «οι εταιρείες που εμπίπτουν στο υπό αναφορά πλαίσιο είναι αυτές που καθορίζονται με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 92.018 και ημερομηνίας 15/10/2021, που αφορά στη Στρατηγική για την Προσέλκυση Εταιρειών για Δραστηριοποίηση ή/και Επέκταση των Δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους. Σύμφωνα με την Απόφαση στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν οι ακόλουθες εταιρείες:

(α) Επιχειρήσεις/Εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και που λειτουργούν αυτοτελή γραφεία στην Κύπρο, τα οποία στεγάζονται σε κατάλληλους χώρους, ξεχωριστούς από οποιαδήποτε ιδιωτική κατοικία ή άλλο γραφείο.

(β) Κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες.

(γ) Κυπριακές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας/καινοτομίας με προϊόντα που σχετίζονται με την αεροπορική και διαστημική βιομηχανία, υπολογιστές, τομέα πληροφορικής, τεχνολογιών και επικοινωνίας, φαρμακευτικά προϊόντα, βιοϊατρικό εξοπλισμό, εξοπλισμό έρευνας και ανάπτυξης, ηλεκτρικά μηχανήματα, χημικές ουσίες, μη ηλεκτρικά μηχανήματα.

(δ) Κυπριακές φαρμακευτικές εταιρείες ή κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιογενετικής και βιοτεχνολογίας.

(ε) Οι εταιρείες που είναι ήδη εγγεγραμμένες στο Μητρώο Ξένων Εταιρειών του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

(στ) Τα διεθνή ιδρύματα Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης που είναι αναγνωρισμένα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, όσον αφορά την εργοδότηση εκπαιδευτικού προσωπικού».

Η κ. Ατταλίδου, ζήτησε επίσης όπως ο υπουργός υποβάλει στη Βουλή τον κατάλογο των εταιρειών που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο πλαίσιο και οι οποίες καθορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως ορίζει η Νομοθεσία, ως επίσης και τον αριθμό των πολιτογραφήσεων που έχουν παραχωρηθεί και των αιτήσεων που εκκρεμούν ανά εταιρεία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, υπέδειξε ότι «τα στοιχεία που ζητήθηκαν σε σχέση με τις αιτήσεις που εκκρεμούν αλλά και τις πολιτογραφήσεις που παραχωρήθηκαν ανά εταιρεία, σας πληροφορώ ότι αυτά δεν είναι διαθέσιμα καθώς τα στοιχεία τηρούνται συνολικά, βάσει της διάταξης του Νόμου δυνάμει της οποίας υποβάλλεται η αίτηση και όχι σε σχέση με την εταιρεία στην οποία εργοδοτείται ο αιτών».

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ