Powered by

Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες

Απογοητευμένοι από την άτεγκτη στάση που τήρησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε σχέση με την μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, εμφανίζονται οι ξενοδόχοι κρούοντας, παράλληλα, το καμπανάκι του κινδύνου από ενδεχόμενη διασάλευση της εργασιακής ειρήνης στον τομέα.

Παράλληλα, και με αφορμή την κήρυξη κατάστασης απεργίας στη ξενοδοχειακή βιομηχανία από τις συντεχνίες, τις καλούν να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να τηρήσουν στάση ευθύνης.

Για την ώρα, πάντως, οι ξενοδόχοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Υπουργού Εργασίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητά τους να αξιολογήσουν τα όποια νέα δεδομένα προκύψουν και ξεκαθαρίζοντας πως ήδη έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές τους για το καλό της βιομηχανίας.

Σημειώνεται πως ο Γιάννης Παναγιώτου θα έχει σήμερα Σάββατο νέα συνάντηση με τις συντεχνίες, την οποία συγκάλεσε στη σκιά της απόφασής τους να προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Παναγιώτου υποδείκνυε ότι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου είναι απαραίτητη για την ομαλότητα των εργασιακών σχέσεων, και τόνιζε πως μπορεί να καταστεί εφικτή μέσα από την αμοιβαία εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών.

Παράλληλα, ζητώντας υπευθυνότητα, εξέφραζε την εκτίμηση ότι «το οριστικό ναυάγιο μπορεί να αποφευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο εύρος των διαφορών μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτικών συνδέσμων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας».

Μιλώντας νωρίτερα στο InBusinessNews, μετά την κήρυξη απεργιακής κατάστασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, αφού εξέφρασε την λύπη και απογοήτευση του Συνδέσμου για αυτή την εξέλιξη, την οποία χαρακτήρισε πολύ αρνητική, κάλεσε τις συντεχνίες να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να επιδείξουν την απαραίτητη στάση ευθύνης που απαιτείται αυτή την στιγμή.

«Ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσουν τα πράγματα στα άκρα και θα αποφευχθούν οι όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις που μόνο κακό θα προκαλέσουν στη βιομηχανία», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «δεν είμαστε των άκρων και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να είμαστε συγκρουσιακοί. Εκείνο που θέλουμε και επιδιώξαμε καθόλη τη διάρκεια των συζητήσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, είναι να τηρηθεί στάση ευθύνης από όλους».

Αναφορικά, δε, με την απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης από τις συντεχνίες, ο κ. Ρουσουνίδης, εξέφρασε για άλλη μία φορά την απογοήτευση του ΠΑΣΥΞΕ, διότι, όπως εξήγησε, «εμείς ως ξενοδόχοι και παρότι κάναμε υπερβάσεις-υπερβήκαμε κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές μας-, ξεπεράσαμε τα όρια μας και αποδεχτήκαμε -έστω και κατά πλειοψηφία- τη μεσολαβητική πρόταση, οι συντεχνίες από την πλευρά τους την απέρριψαν».

«Ο ΠΑΣΥΞΕ έδειξε την υπευθυνότητα που τον διακατέχει ανέκαθεν σε τέτοιου είδους ζητήματα και αποδέχθηκε την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, με στόχο την διατήρηση της εργατικής ειρήνης και της σταθερότητας στον ξενοδοχειακό τομέα, καθώς και για να μην υπάρξει απορρύθμιση στον τομέα», διεμήνυσε.

«Από πλευράς μας», συνέχισε, «αναμένουμε τις εξελίξεις και ευελπιστούμε ότι οι συντεχνίες θα κάνουν δεύτερες σκέψεις για να αποφύγουμε το αδιέξοδο, το οποίο φαίνεται πως δημιουργήθηκε αυτή την στιγμή, για το καλό τόσο της βιομηχανίας όσο και της οικονομίας».

Αναμένουν τις επόμενες κινήσεις Παναγιώτου

Ερωτηθείς εάν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές στην πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε πως «αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, όταν και εφόσον γίνει».

«Ο Υπουργός Εργασίας θα εξετάσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει και αναλόγως των εξελίξεων εμείς θα τοποθετηθούμε, όπως το πράξαμε άλλωστε ήδη», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΠΑΣΥΞΕ ότι «πραγματικά ξεπεράσαμε τις κόκκινες μας γραμμές, έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια μας και δεν θα μπορούσαμε από τώρα να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη υπαναχώρηση».

«Θα αξιολογήσουμε όμως τα όποια δεδομένα δημιουργηθούν, όποτε κι αν αυτά προκύψουν, όπως πράξαμε από την πρώτη στιγμή σε ό,τι αφορά το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», επεσήμανε περαιτέρω, υποδεικνύοντας ότι «σκοπός μας ήταν όταν ξεκίνησε η όλη διαδικασία να βρεθεί λύση και όχι να φθάσουμε σε αδιέξοδο».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως «εάν μας καλέσει ο Υπουργός Εργασίας και θέσει κάτω κάποια νέα δεδομένα, ενδεχομένως να μπορέσουμε να συζητήσουμε κάτι, αλλά αυτή την στιγμή δεν έχουμε οτιδήποτε άλλο ενώπιον μας πέραν της αρνητικής απάντησης που έδωσαν οι συντεχνίες στον Υπουργό».

«Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε ως υπεύθυνη οργάνωση, το κάναμε», υπέδειξε.

Οι κίνδυνοι από την προδιαγραφόμενη διασάλευση της εργατικής ειρήνης

Κληθείς να πει τι θα σήμαινε μια διασάλευση της εργασιακής ειρήνης στον ξενοδοχειακό τομέα, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε πως «κάτι τέτοιο θα είχε άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική μας ταυτότητα, στην τουριστική βιομηχανία, και βεβαίως στα δημόσια οικονομικά, διότι αντιλαμβάνεστε θα υπάρξουν πολύ σοβαρές, ενδεχομένως, οικονομικές απώλειες, ενώ θα επηρεαστεί και το πρόσωπο της τουριστικής μας βιομηχανίας».

Πέραν τούτων, συνέχισε, «ενδεχομένως να προκληθεί και μία αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έλλειψη εμπιστοσύνης της βιομηχανίας μας έναντι των τουριστικών μας συνεργατών από το εξωτερικό, κάτι που σίγουρα θα είχε άμεσο αντίκτυπο τόσο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία όσο και στον τουριστικό τομέα ευρύτερα».

Υπό το πρίσμα των πιο πάνω και για αποφυγή οποιονδήποτε δυσάρεστων εξελίξεων που θα επηρέαζαν αρνητικά την ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο κ. Ρουσουνίδης επανέλαβε την ελπίδα οι συντεχνίες να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το καλό, όπως τόνισε, του τομέα.

«Εμείς από πλευράς μας και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε, ξεπεράσαμε πραγματικά τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας. Αυτή τη στιγμή, όμως, χωρίς οτιδήποτε άλλο ενώπιον μας, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε για τη συνέχεια, αλλά ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές και θα αποφύγουμε τις όποιες δυσάρεστες καταστάσεις», κατέληξε.

Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, παρότι ανακοίνωσαν την απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας, δεν ξεκαθαρίζουν τους λόγους που τις οδήγησαν να λάβουν μία τέτοια απόφαση, αρκούμενες να αναφέρουν πως ανέλυσαν τις θέσεις τους σε επιστολή που απέστειλε στον Γιάννη Παναγιώτου.

Και αυτό, την ώρα που η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας προνοούσε μια σειρά από σημαντικά ωφελήματα για τους εργαζομένους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζει την ομαλότητα και τη σταθερότητα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το τέλος του 2027 και βελτιώνει τα εργασιακά ωφελήματα των εργαζομένων του κλάδου με άμεσες αυξήσεις μισθών ύψους +2%, οι οποίοι θα αυξηθούν περαιτέρω στο +3,25% τον Απρίλιο του 2025 και θα φτάσουν στο +7% κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Επίσης, στους κατώτατους μισθούς που καθορίζονται με κυβερνητικό διάταγμα, προστίθεται αύξηση ύψους +3,5% που προστιθέμενη στην αύξηση του 7,2% που περιλήφθηκε στο προηγούμενο διάταγμα που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2023, οδηγεί σε κατώτατους μισθούς αυξημένους κατά +10,7%.

Πέραν των πιο πάνω, η πρόταση προνοεί τη θεσμοθέτηση του 13ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που συνεπάγεται ετήσια αύξηση που φτάνει στο +8,3% για μερικές χιλιάδες εργαζόμενους που δεν απολαμβάνουν σήμερα αυτού του δικαιώματος.

Άλλα ωφελήματα που προβλέπονται, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι η αύξηση του Ταμείου Προνοίας, η αύξηση αποζημίωσης ημεραργιών, τα βελτιωμένα οδοιπορικά και άλλες παροχές, όπως η συμπληρωμή του επιδόματος πατρότητας για την διασφάλιση καταβολής πλήρους μισθού.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Βράβευση για το City of Dreams Mediterranean στα World Luxury Hotel Awards 2024
Ναυτιλιακή προσωπικότητα της χρονιάς η Μαρίνα Χατζημανώλη-Σημαντική διεθνής αναγνώριση για την Κύπρο
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας