Powered by

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%

Ετήσια αύξηση 1,1% τον Σεπτέμβριο του 2024, έπειτα από τις ετήσιες αυξήσεις 0,8% και 0,4%, που καταγράφηκαν τους μήνες Αύγουστο και Ιούλιο του 2024, αντίστοιχα (σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα), κατέγραψε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, που κατασκευάστηκε και εκτιμάται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως σημειώνει το ΚΟΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ συνέχισε να είναι θετικός και να διευρύνεται τον Σεπτέμβριο του 2024. Στην ανοδική τάση του ΣΠΟΔ συνέβαλαν σχεδόν όλες οι συνιστώσες του.

Συγκεκριμένα, οι ετήσιες μεγεθύνσεις συνιστωσών του ΣΠΟΔ, συμπεριλαμβανομένων των αφίξεων τουριστών στην Κύπρο, των συναλλαγών με κυπριακές πιστωτικές κάρτες, του όγκου λιανικών πωλήσεων, του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ζώνη του ευρώ, καθώς και η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου Brent τον Σεπτέμβριο του 2024 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, στήριξαν τη μεγέθυνση του Δείκτη.

Ωστόσο, επισημαίνεται, οι μειώσεις των ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης των πωλητήριων εγγράφων ακινήτων και του προσαρμοσμένου με βάση τη θερμοκρασία όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συγκράτησαν την περαιτέρω άνοδο του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο.

«Εν κατακλείδι, o ΣΠΟΔ συνέχισε την ανοδική του πορεία τον Σεπτέμβριο του 2024, λόγω της επέκτασης των πλείστων από τους υποκείμενους προπορευόμενους οικονομικούς δείκτες του», αναφέρεται.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης-Μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)