Μάρτινς Κάζακς: Όλα στο τραπέζι για το ύψος της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ
InBusinessNews 08:16 - 25 Οκτωβρίου 2024
«Όλα θα πρέπει να είναι στο τραπέζι» σε σχέση με το ύψος της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην επόμενη συνεδρία, δήλωσε την Πέμπτη (24/10) ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Κάζακς, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο.
«Θα έχουμε αυτή τη συζήτηση τον Δεκέμβριο», δήλωσε στο CNBC κατά τη διάρκεια των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
«Θα έχουμε αυτή τη συζήτηση στις αρχές του επόμενου έτους και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, όπως είπα, να προσεγγίζουμε τον στόχο του (πληθωρισμού) 2%», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης - ο οποίος συνήθως δεν είναι γνωστός για τις ήπιες απόψεις του.
Τα σχόλιά του έρχονται αφού η ΕΚΤ προχώρησε σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Έρχεται επίσης μία ημέρα μετά τα παρόμοια σχόλια του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο.
«Η αλήθεια είναι ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ χαμηλός, πολύ χαμηλότερος από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε την Τετάρτη (23/10) στο CNBC ο κ. Σεντένο, ο οποίος είναι γνωστός ως ήπιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Τα περιστέρια μέλη του διοικητικού συμβουλίου τείνουν να προτιμούν τα χαμηλά επιτόκια σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ τα γεράκια ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις του στην κοινωνία.
«Πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη στην ιστορία μας», ανέφερε ο κ. Σεντένο σχετικά με την πρόσφατη μέτρηση του πληθωρισμού. «Μετά από αυτό, πρέπει να εξετάσουμε τα εισερχόμενα δεδομένα, την τάση των δεδομένων που παρατηρούμε και σίγουρα 50 μονάδες βάσης μπορεί να είναι στο τραπέζι, επειδή συνεχίζουμε να εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και τα δεδομένα που λαμβάνουμε δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ο κ. Κάζακς υπογράμμισε ότι η τράπεζα βρίσκεται «ακόμη αρκετά σημαντικά σε περιοριστικό έδαφος».
«Επομένως, η χαλάρωση της πίεσης από τα επιτόκια, φυσικά, είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε και είναι αυτό που θα κάνουμε. Αλλά φυσικά, ξέρετε, πρέπει να δούμε τα στοιχεία», πρόσθεσε.