Powered by

Νέα υποχώρηση του PMI τον Οκτωβριο- Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη

Πτωτικά κινήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα τον σύνθετο δείκτη Υπευθύνων Παραγγελιών (PMI), που αποτελεί και προπομπό της  πορείας της οικονομίας, τροφοδοτώντας έτσι περαιτέρω τις εκτιμήσεις για νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο.

Με βάση προκαταρτικά στοιχεία από τον S&P Global, που καταρτίζει τον δείκτη, ο PMI τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες, από 49,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με την ένδειξη να διατηρείται κάτω από τις 50 μονάδες, που παραπέμπει σε ύφεση της οικονομίας.

H ευρωζώνη παραμένει σε πτωτική πορεία, δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank, προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες απώλειες στον τομέα της μεταποίησης αντισταθμίζονται από τα μικρά κέρδη στον τομέα των υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ωστόσο πως για την ώρα «δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε επιδείνωση ή βελτίωση στο άμεσο μέλλον».

Ο δείκτης κατέδειξε ότι η υποχώρηση οφείλεται στην Γερμανία και την Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, με τα στοιχεία να ενισχύουν τις προσδοκίες για μια νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη περιορίστηκε στο μόλις 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Berenberg: Συνέχιση της υποτονικότητας και μειώσεις από ΕΚΤ

Εξάλλου, σε σημείωμά της η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg επεσήμανε πως οι υποκείμενες λεπτομέρειες του δείκτη καταδεικνύουν τη συνέχιση της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και τους επόμενους μήνες, αφού η ζήτηση υποχωρεί, οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, το επιχειρηματικό κλίμα κατρακύλησε σε χαμηλό των τελευταίων 11 μηνών, ενώ και ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Η Berenberg εκτιμά ότι «αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να μειώσει τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης με συνεχόμενες μειώσεις κατά τις επόμενες τρεις συνεδρίες νομισματικής πολιτικής, σπρώχνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 2,5% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, δίνοντας έτσι μια στήριξη της οικονομίας».

Δειτε Επισης

Ιρλανδία: Πρόστιμο 310 εκατ. ευρώ στο LinkedIn-Για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Νέα υποχώρηση του PMI τον Οκτωβριο- Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη
Αυξάνεται η ανησυχία για το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ-Τι τονίζει ο Scope
«Όχι» Ευρωβουλευτών στις περικοπές λιτότητας του προϋπολογισμού Ε.Ε.-Τι γίνεται τις δαπάνες υγείας
Shein: Λανσάρει πιστωτική κάρτα με τη μεξικανική fintech Stori
ΔΝΤ: Εκτός στόχων τα δημοσιονομικά Γαλλίας και Ιταλίας-Αυστηρή προειδοποίηση από το Fiscal Monitor
PIMCO: Aυτές είναι οι οικονομικές προοπτικές και οι επενδυτικές στρατηγικές για την Ευρωζώνη
Boeing: Η απεργία συσσώρευσε ζημιές $6 δισ.-Πιέζει για ανάκαμψη ο CEO
Deutsche Bank: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη τριμήνου-Συνεχίζει τα buybacks μετοχών
ΔΝΤ: Δημοσιονομική βόμβα $100 τρις απειλεί την παγκόσμια οικονομία