Powered by

Αυξάνεται η ανησυχία για το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ-Τι τονίζει ο Scope

Το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία, τονίζει ο Scope Ratings, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «η απειλή» για νέες αντιπαραθέσεις σε σχέση με το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους και «ο σχετικός κίνδυνος μιας σχεδόν ή τεχνικής χρεοκοπίας παραμένει βασικός παράγοντας πίσω από τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας».

Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope βαθμολογεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με την βαθμίδα «ΑΑ», με αρνητικές προοπτικές. Επόμενη επανεξέταση της αξιολόγησης των ΗΠΑ θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες ύστερα από μια δύσκολη προεδρική εκλογική αναμέτρηση.

Στο σημείωμα, το οποίο είδε το Reuters την Πέμπτη, ο οίκος Scope αναφέρει ότι αν το κόμμα του νικητή υποψηφίου δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, οι ΗΠΑ θα οδεύσουν προς μια νέα κρίση χρέους στις αρχές του 2025.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 1,833 τρισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2024, ιστορικό υψηλό επίπεδο αν εξαιρεθεί η εποχή της Covid-19, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής δημοσιονομικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε την Τετάρτη ότι η πορεία του χρέους των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι βιώσιμη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πολλές επιλογές για να θέσουν υπό έλεγχο το χρέος και έναν αξιοζήλευτο συνδυασμό ισχυρής ανάπτυξης και χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Ο Scope αναφέρει ότι ενώ οι ΗΠΑ επωφελούνται από το ρόλο του δολαρίου ως το πρώτο νόμισμα στον κόσμο και τις βαθύτερες κεφαλαιαγορές παγκοσμίως, το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα αποτελεί ανησυχία.

«Είναι πληθωριστικό, αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου στο μακρύτερο άκρο της καμπύλης αποδόσεων και μειώνει τις ιδιωτικές επενδύσεις», αναφέρεται στο σημείωμα του γερμανικού οίκου.

«Τα υψηλότερα επιτόκια, παρά τις πρόσφατες μειώσεις τους, σε συνδυασμό με τα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα της τάξης του 6% έως 8% του ΑΕΠ, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των πληρωμών τόκων, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 10% των κρατικών εσόδων τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος μείωσε τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν αξιολόγηση από τον οίκο τρία Α ("ΑΑΑ"), σε «αρνητικές», από «σταθερές», τον Νοέμβριο του 2023, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η δημοσιονομική υγεία των ΗΠΑ αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Στο σημείωμα του ο Scope προσθέτει ότι μια νίκη του Ρεπουμπλικάνου πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επιφέρει έναν πρόσθετο κίνδυνο περαιτέρω αποδυνάμωσης των αμερικανικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, της περαιτέρω πολιτικοποίησης του δικαστικού σώματος και μιας πιθανής αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ - και με τη σειρά το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου.

«Αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να θέσουν σε δοκιμασία την επί μακρόν επικρατούσα άποψη της αγοράς για τον παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου, και συνεπώς έναν από τους κύριους πυλώνες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των ΗΠΑ», τονίζει ο Scope.

Δειτε Επισης

Ιρλανδία: Πρόστιμο 310 εκατ. ευρώ στο LinkedIn-Για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Νέα υποχώρηση του PMI τον Οκτωβριο- Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη
Αυξάνεται η ανησυχία για το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ-Τι τονίζει ο Scope
«Όχι» Ευρωβουλευτών στις περικοπές λιτότητας του προϋπολογισμού Ε.Ε.-Τι γίνεται τις δαπάνες υγείας
Shein: Λανσάρει πιστωτική κάρτα με τη μεξικανική fintech Stori
ΔΝΤ: Εκτός στόχων τα δημοσιονομικά Γαλλίας και Ιταλίας-Αυστηρή προειδοποίηση από το Fiscal Monitor
Boeing: Η απεργία συσσώρευσε ζημιές $6 δισ.-Πιέζει για ανάκαμψη ο CEO
Deutsche Bank: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη τριμήνου-Συνεχίζει τα buybacks μετοχών
ΔΝΤ: Δημοσιονομική βόμβα $100 τρις απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Δυσοίωνη πρόβλεψη για το ευρώ-Θα σημειώσει πτώση έως και 10% εάν νικήσει ο Τράμπ