Τι ώθησε προς τα πάνω τον κύκλο εργασιών της CTC και γιατί περιμένει βελτιωμένα αποτελέσματα το 2024

Προς τα πάνω (9,47%) έσπρωξε η σημαντική αύξηση στις πωλήσεις οχημάτων τον κύκλο εργασιών της Cyprus Trading Corporation Plc (CTC), ο οποίος ανήλθε στα €183.198.645 στο πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με €167.350.481 το 2023, ενώ θετική μεταβολή είχαν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου.

Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος μετά την αφαίρεση των αποσβέσεων των πάγιων και άυλων περιουσιακών στοιχείων των χρηματοδοτικών εξόδων, της φορολογίας και του αποτελέσματος από μη συνεχιζόμενες εργασίες, παρουσίασαν ζημιά ύψους €1.057.134, σε σύγκριση με κέρδος €2.755.129 το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Βελτιωμένα αποτελέσματα το υπόλοιπο 2024

Όπως τονίζεται στην ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης της CTC για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024, οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία μεσοπρόθεσμα παραμένουν θετικές, ωστόσο, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις προβλέψεις ανάπτυξης που προκύπτουν από την μεγάλη και απότομη αύξηση των επιτοκίων για την αναχαίτηση του πληθωρισμού, καθώς και την πιθανή επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος της Κύπρου.

Το Συγκρότημα, παρά τις σημαντικές προκλήσεις από την αύξηση των τιμών πολλών αγαθών και υπηρεσιών με την ταυτόχρονη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών αναμένει ότι και το υπόλοιπο του 2024 θα έχει βελτιωμένα αποτελέσματα και σημειώνει ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων και η μείωση του πληθωρισμού θα ενισχύσουν περαιτέρω την ιδιωτική κατανάλωση.

«Η επικέντρωση του Συγκροτήματος στις κύριες δραστηριότητες του έχει επιφέρει σημαντική βελτίωση στη λειτουργική του δομή με εμφανή αποτελέσματα.

Παρά ταύτα, το Συγκρότημα παρά τις συμφωνίες που σύνηψε τα προηγούμενα χρόνια για σημαντική μείωση του δανεισμού του, εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένο στην απότομη αύξηση των επιτοκίων και τη συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους δανεισμού ενώ εξακολουθεί τη συνέχιση της στρατηγικής απομόχλευσης», εξηγείται περαιτέρω.

Χωρίς πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας

Στα οικονομικά αποτελέσματα της CTC καταγράφονται και οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αφορούν το λειτουργικό περιβάλλον του Συγκροτήματος, οι οποίες συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εχθροπραξίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Το Συγκρότημα σημειώνει ότι έχει μηδαμινή άμεση έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία ενώ όσον αφορά το δεύτερο μέτωπο, αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ορατή επίδραση σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας.

«Η Διεύθυνση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αξιολογεί πρόσθετα μέτρα ως εφεδρικό σχέδιο στην περίπτωση που η περίοδος διαταραχής και στα δύο αυτά μέτωπα εξακολουθεί», σημειώνει, και προσθέτει ότι «έχει αξιολογήσει και βρίσκεται σε διαδικασία επαναξιολόγησης της εμπορικής της δραστηριότητας και των σχετικών ταμειακών ροών, χρησιμοποιώντας αναθεωρημένες υποθέσεις και ενσωματώνοντας αρνητικά σενάρια στην αξιολόγηση των πραγματικών και δυνητικών χρηματοδοτικών αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη τις κύριες επιπτώσεις που προσδιορίστηκαν παραπάνω».

Όπως αναφέρει η CTC, από την ανάλυση δεν εντοπίστηκαν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας ή επιπτώσεις σε χρηματοοικονομικούς συμβατικούς όρους.

Ωστόσο, η Διεύθυνση διαπραγματεύεται ήδη με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «για ενίσχυση της ρευστότητας για να καταστεί πιο ανθεκτικό στις συνεχείς κρίσεις και πολλαπλές αβεβαιότητες που δημιουργούνται».

Οι δραστηριότητες

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα της Cyprus Trading Corporation Plc (CTC) συμπεριλαμβάνουν και τα αποτελέσματα των συγκροτημάτων των εταιρειών Ermes Department Stores Plc και Woolworth (Cyprus) Properties Plc και των θυγατρικών εταιρειών Argosy Trading Company Ltd, Cassandra Trading Ltd, CTC Automotive Ltd, Artview Co. Limited και CTC Autoleasing Ltd.

Στα αποτελέσματα περιλαμβάνεται και η συνδεδεμένη εταιρεία Ακίνητα Λάκκος Μικέλλη Λίμιτεδ.

Δειτε Επισης

Τι ώθησε προς τα πάνω τον κύκλο εργασιών της CTC και γιατί περιμένει βελτιωμένα αποτελέσματα το 2024
Χαλλούμι: Δεν βγαίνουν οι αριθμοί για την ποσόστωση με αιγοπρόβειο-Διατάγματα που οδηγούν σε μείωση παραγωγής
Μάριος Λουκαΐδης: Μονόδρομος οι εξαγορές στο λιανεμπόριο-Πώς θα κινηθούν οι τρεις μεγάλοι παίκτες της αγοράς
«Ο πόλεμος των Τρώων»... Η νέα ανατρεπτική διαφημιστική καμπάνια της Pizza Hut
Σε χαμηλό δύο ετών οι πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη
Range Rover Experience: Βιώνοντας μια αυθεντική «modern luxury» εμπειρία από το Range Rover House
Miniso: Κάθοδος στην Κύπρο-Το γνωστό brand από την Κίνα ανοιξε στο MyMall Limassol
Λιανεμπόριο: Ανεβασμένοι τζίροι και ακριβότερα καλάθια αγορών-Πώς κινήθηκαν όλοι οι τομείς
Γιώργος Γεωργίου: Το Nicosia Mall, πού οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του και τα μελλοντικά σχέδια των μετόχων
Έκθεση KPMG: Στα €18 εκατ. τα χαμένα φορολογικά έσοδα του κράτους από παράνομα τσιγάρα