Bioland Energy: Η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στο Φρέναρος θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινότητα

Σε συνέχεια των όσων εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 17/10/24 στο Φρέναρος, με την αναγκαστική διακοπή της προγραμματισμένης δημόσιας παρουσίασης της εταιρείας Bioland Energy και των όσων έχουν δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ αναφορικά με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε κρατική γη, η οποία έχει δεσμευτεί στην περιοχή για αυτόν τον σκοπό, η Bioland Energy επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα και να παραθέσει τα σημαντικά και απτά οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία:

Τα προτεινόμενα έργα εμπίπτουν στον χωροταξικό σχεδιασμό του Υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με τον οποίο έχουν καθοριστεί οι διαθέσιμες περιοχές, σε όλη την Κύπρο, για εγκατάσταση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βάσει του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου του 2018 (Ν. 127(I)/2018), για την εκπόνηση των Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), οι Μελετητές σε συνεργασία με την αρμόδια Τοπική Αρχή θα πρέπει να προβαίνουν σε δημόσια παρουσίαση του έργου.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι της εταιρείας Bioland Energy είχαν συνάντηση στις 7/8/2024 με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, κ. Γιώργο Νικολέττο, στην παρουσία του Αντιδημάρχου Φρενάρους, κ. Κώστα Μιχαήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας συναποφασίστηκε η διοργάνωση της συγκέντρωσης, με στόχο την παρουσίαση στους δημότες των έργων που προγραμματίζει η εταιρεία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φρενάρους. Σε μεταγενέστερο χρόνο και σε πλήρη συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο, κ. Μιχαήλ, η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 17/10/2024 και εκδόθηκαν οι σχετικές προσκλήσεις.

Σκοπός της Bioland Energy ήταν να παρουσιάσει τα έργα και να ακούσει τις οποιεσδήποτε απόψεις των παρευρισκόμενων, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν επετεύχθη, καθότι στην αρχή της παρουσίασης και μετά από μεμονωμένες αντιδράσεις μικρού αριθμού παρευρισκόμενων, παρενέβη ο Αντιδήμαρχος και παρουσίασε δεδομένα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για τα εν λόγω έργα και, ενώ κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Μη έχοντας την ευκαιρία να παρουσιάσει, ενώπιον της κοινότητας, τα έργα που προγραμματίζει στην περιοχή τους, όπως προνοείται από την κείμενη νομοθεσία, η Bioland Energy είναι υποχρεωμένη να απευθυνθεί δημόσια και στην τοπική κοινότητα, μεταφέροντας τις πραγματικότητες και διορθώνοντας την όποια παραπληροφόρηση υπήρξε:

      • Οι τοπογραφικοί κτηματικοί χάρτες που παρουσιάστηκαν από τους διαμαρτυρόμενους δεν αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό σχεδιασμό των έργων της εταιρείας. Πρόθεση της Bioland Energy είναι να χρησιμοποιήσει 449,071 τ.μ., εκ των οποίων τα 342,461 τ.μ. αποτελούν άγονο πετρώδες έδαφος. Η υπόλοιπη έκταση 106,610 τ.μ. θα αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών, σε πλήρη συνεργασία με τους υφιστάμενους καλλιεργητές, οι οποίοι όχι μόνο δε θα απωλέσουν τη δυνατότητα καλλιέργειας της γης, αλλά σε συνεργασία με την εταιρεία, ταυτόχρονα θα παράγουν και ενέργεια. Η υποδομή των αγροφωτοβολταϊκών παράλληλα θα προστατεύει τις καλλιέργειές τους από ακραία καιρικά φαινόμενα.
      • Η Εταιρεία δεν έχει συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της τα τεμάχια στην εν λόγω κρατική γη που ήδη χρησιμοποιούνται. Επίσης στο σχεδιασμό της έχει φροντίσει τα συγκεκριμένα κτηνοτροφικά υποστατικά ή τεμάχια γης που καλλιεργούνται, εάν γειτνιάζουν με φωτοβολταϊκό πάρκο, να έχουν την ανάλογη πρόσβαση σε δρόμο.
      • Η Εταιρεία, ως αναφέρεται πιο πάνω, ξεκάθαρα, δεν έχει πρόθεση να παρεμποδίσει την λειτουργία οποιωνδήποτε κτηνοτροφικών ή άλλων υποστατικών, όπως λανθασμένα δόθηκε η εντύπωση ότι θα γίνει. Οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή όχι μόνο δε θα εκδιωχθούν, αλλά θα συνεχίσουν ανεμπόδιστα την εργασία τους στα εν λόγω τεμάχια γης.
      • Η επένδυση της Bioland στα 449.071 τ.μ. που έχει δεσμεύσει από το κράτος αποτελεί μόλις το 4% της συνολικής έκτασης της κρατικής γης στο Φρέναρος, ενώ από αυτήν θα προκύψει πληθώρα ωφελημάτων για την κοινότητα. Συγκεκριμένα, μέσα από τα σχεδιαζόμενα έργα της Bioland Energy:
  • Θα γίνει περιμετρική και ενδιάμεση δεντροφύτευση των έργων για αύξηση της χλωρίδας και της πανίδας. Ειδικότερα, θα φυτευτούν περισσότερα από 14 χιλιάδες δέντρα και θάμνοι.
  • Σε συνεργασία με το Ταμείο Θήρας και τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο, στα πάρκα θα τοποθετηθούν ποτίστρες και ταΐστρες με στόχο την προσέλκυση πτηνών και άλλων ειδών πανίδας.
  • Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα προσληφθεί προσωπικό από την Κοινότητα για την φροντίδα των πιο πάνω.
  • Θα γίνει αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής, μέσα από την αναβάθμιση του υποσταθμού Φρενάρους, με έξοδα της Εταιρείας, η οποία θα βοηθήσει ταυτόχρονα τη λειτουργία των βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων της κοινότητας.
  • Θα δοθεί προτεραιότητα στους κατοίκους της κοινότητας, όπως και σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, καταστήματα και υπεραγορές που δραστηριοποιούνται στα όρια της κοινότητας για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην περίπτωση αγοράς ηλεκτρισμού από την Bioland Promithia (10-15% μείωση στον λογαριασμό ηλεκτρισμού στα σπίτια και 10% στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις).
  • Θα δοθεί, επίσης, σοβαρή έκπτωση στους κατοίκους της κοινότητας που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πλαίσια στα σπίτια τους μέσω της Bioland Energy.
  • Θα προσφερθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης και απασχόλησης σε νέες τεχνολογίες και καλλιέργειες.

Τέλος, ως αντισταθμιστικό μέτρο της δραστηριοποίησής της στα όρια της κοινότητας, η Εταιρεία σχεδιάζει να συμβάλλει ετησίως με σημαντική δαπάνη, η οποία θα ανέρχεται μέχρι και τις €150,000 , στην υλοποίηση κοινωφελών έργων στην κοινότητα, σε συνεργασία με την τοπική Αρχή.

Η Bioland Energy Group Ltd ιδρύθηκε το 2012 και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο, με εξειδίκευση στην τεχνολογία φωτοβολταϊκών συστημάτων και στη διαχείριση αποβλήτων. Η δραστηριοποίησή της συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ΕΕ σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Δειτε Επισης

Bioland Energy: Η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στο Φρέναρος θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινότητα
Νέα άνοδος πέραν του 2% στις τιμές πετρελαίου-Υποχωρούν οι φόβοι για τη Μέση Ανατολή
Η συμφωνία για «Προμηθέα», το ρεαλιστικό σενάριο για ολοκλήρωση του τερματικού και η επιδότηση σε εκκρεμότητα
Φυσικό αέριο: «Φουλάρουν» οι αποθήκες στην Ευρώπη-Πάνω από τα $40 το TTF
Παίρνει μπρος το τερματικό...Κατ’ αρχήν συμφωνία για «Προμηθέα», σύμβουλος για προβλήτα και χερσαίες υποδομές
Βασικός προμηθευτής του ρωσικού αερίου η Κίνα-Παίρνει τα ηνία από την Ευρώπη
Πετρέλαιο: Άλμα σχεδόν 2% στις τιμές του αργού λόγω αισιοδοξίας για την Κίνα
Eni: Σχεδιάζει την πώληση έως και του 49% της μονάδας βιομεθανίου
Τρέχουν οι διαδικασίες για λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου-Οι ανάγκες της ΡΑΕΚ και γιατί βγήκε σε προσφορές
IEA: Η υπερπροσφορά πετρελαίου συνεχίζεται παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις