Τα κίνητρα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για προσιτή στέγη και οι τρόποι αξιοποίησης με παραδείγματα

Την ευκαιρία ενημέρωσης, λήψης διευκρινήσεων και ανταλλαγής απόψεων για την νέα στεγαστική πολιτική που υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την δημιουργία συνθηκών για προσιτή στέγαση είχαν οι επιχειρηματίες του τομέα της ανάπτυξης γης και οικοδομών, με επίκεντρο τα ειδικά στεγαστικά κίνητρα με πολεοδομικά οφέλη που παρέχονται προς τους επαγγελματίες του κλάδου προς την κατεύθυνση ακριβώς επενδύσεων στην αγορά προσιτής στέγης.

Η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Η νέα στεγαστική πολιτική: Από την θεωρία στην πράξη» διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και πραγματοποιήθηκε χθες στο experience center των κεντρικών γραφείων της PwC στη Λευκωσία.

Σε ομιλία του εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Δρ. Ελίκκος Ηλία, υπέδειξε ότι τα ειδικά στεγαστικά κίνητρα με πολεοδομικά οφέλη, αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής και περιλαμβάνουν ένα συνεκτικό πλέγμα καινοτόμων πολιτικών που προβλέπουν την αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης, με στόχο τη συμμετοχή του ιδιωτικού και ευρύτερα δημόσιου τομέα στην παραγωγή οικιστικού αποθέματος, νέου και υφιστάμενου αδρανούς, και τη διάθεσή του σε προσιτή τιμή.

ΕΛΙΚΚΟΣ ΗΛΙΑ 1

Ικανοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών προκαλεί το γεγονός ότι τα επικαιροποιημένα κίνητρα του Ιουνίου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, με αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής σε επενδύσεις στην αγορά προσιτής κατοικίας.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, ήδη έχουν υποβληθεί οι πρώτες πολεοδομικές αιτήσεις για αξιοποίηση στεγαστικών κινήτρων, ενώ αριθμός έργων για προσιτή στέγη βρίσκεται υπό μελέτη και, σύντομα, αναμένεται η υποβολή και νέων αιτήσεων για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.

«Με την ευκαιρία», είπε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οικοδομών, «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον και τη συνεχή στήριξή σας, ως κοινωνικός εταίρος, στο έργο της Κυβέρνησης για άμβλυνση του στεγαστικού ζητήματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής, τόνισε πως τα πολυεπίπεδα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από ένα χρόνο κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, για να σημειώσει πως κοινός στόχος όλων είναι η εξεύρεση ριζικών λύσεων για τη στεγαστική πολιτική του κράτους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΣΙΡΛΗΣ

Τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των πολεοδομικών κινήτρων, καθώς και τη διαδικασία αξιοποίησης τους από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης παρουσίασαν η ανώτερη λειτουργός πολεοδομίας, Νατάσα Κασπαρή και η γενική διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), Ελένη Συμεωνίδου.

Φιλοσοφία των νέων στεγαστικών κινήτρων, όπως υπέδειξαν, είναι η προσφορά αυξημένων αναπτυξιακών δυνατοτήτων σε τεμάχια, νοουμένου ότι, κατά την υλοποίηση της ανάπτυξης, ο ιδιοκτήτης θα δημιουργήσει, παράλληλα με τη δική του ανάπτυξη, και μονάδες προσιτής στέγης, τις οποίες θα διαθέσει σε δικαιούχους που θα του υποδείξει ο ΚΟΑΓ, στην τιμή που θα καθορίσει ο ίδιος ο οργανισμός.

ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΣΠΑΡΗ

ΕΛΕΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, τα τρία στεγαστικά κίνητρα παραγωγής προσιτής στέγης είναι:

  • Για παραγωγή προσιτής στέγης προς πώληση με αύξηση συντελεστή δόμησης μέχρι 45%(Κίνητρο +45%).
  • Για παραγωγή προσιτής στέγης προς ενοικίαση, με αύξηση συντελεστή δόμησης μέχρι 45%(Built to Rent+45%).
  • Για παραγωγή προσιτής στέγης προς πώληση, με αύξηση συντελεστή δόμησης μέχρι 25%(Κίνητρο +25%).

Όσον αφορά τους τρόπους αξιοποίησης των κινήτρων για την πρώτη και την τρίτη κατηγορία προβλέπεται δημιουργία προσιτής στέγης στην κύρια ιδιοκτησία για αγορά από δικαιούχους που θα υποδείξει ο ΚΟΑΓ, στην τιμή διάθεσης που θα καθορίσει ο ίδιος ή σε δευτερεύουσες ιδιοκτησίες για αγορά από δικαιούχους που θα υποδείξει ο ΚΟΑΓ στην τιμή διάθεσης που θα καθορίσει ο ίδιος ή εξαγορά του κινήτρου με την καταβολή χρηματικού αντισταθμίσματος.

Για την κατηγορία Built to Rent +45% προβλέπεται η δημιουργία προσιτής στέγης στην κύρια ιδιοκτησία για ενοικίαση από δικαιούχους που θα υποδείξει ο ΚΟΑΓ, στο προσιτό ενοίκιο που θα καθορίσει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Σημειώνεται πως της παρουσίασης της κ. Κασπαρή και της κ. Συμεωνίδου ακολούθησε παρουσίαση από τον διευθυντή και υπεύθυνο του Real Estate Advisory της PwC Κύπρου Κωνσταντίνο Σαββίδη με θέμα «Νέα κίνητρα για προσιτή στέγαση-Ανάλυση βιωσιμότητας της εφαρμογής κινήτρων (ενδεικτικό σενάριο ανάπτυξης)».

Η παρουσίαση των κ.κ. Νατάσας Κασπαρή και Ελένης Συμεωνίδου παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω:

Slide1

Slide2

Slide3

Slide4

Slide5

Slide6

Slide7

Slide8

Slide9

Slide10

Slide11

Slide12

Slide13

Slide14

Slide15

Slide16

Slide17

Slide18

Slide19

Slide20

Slide21

Δειτε Επισης

Γιάννης Μισιρλής: Κοινός στόχος όλων η εξεύρεση ριζικών λύσεων για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος
Τα κίνητρα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για προσιτή στέγη και οι τρόποι αξιοποίησης με παραδείγματα
Πωλείται το «Royiatiko» στην παλιά Λευκωσία-Η τιμή και τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου (pics & vid)
Ελίκκος Ηλία: Αυξημένο ενδιαφέρον επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για επενδύσεις στην αγορά προσιτής κατοικίας
Απαντά σε ΔΗΣΥ για το στεγαστικό ο Ιωάννου-«Εφαρμόζονται ήδη από την κυβέρνηση πολλές από τις εισηγήσεις»
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ Πλάτωνας Στυλιανού
Οι έντεκα προτάσεις του ΔΗΣΥ για προσιτή στέγη για όλους-«Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση»
Κάμψη στις μεταβιβάσεις και αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα το τρίτο τρίμηνο του 2024-Η εικόνα ανά επαρχία
Ξεκάθαρος για δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς ο Βαφεάδης...«Θα ολοκληρωθεί αν και με κάποια καθυστέρηση»
Συνεργασία για βελτίωση αδειοδότησης και ελέγχου οικοδομών προτάσσει ο Κ. Ιωάννου