Powered by

Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική

Σε περιπέτειες οδηγούν την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες, οι οποίες σε αντίθεση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, απορρίπτουν την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου.

Ειδικότερα, η ΠΕΟ γνωστοποίησε ήδη την απόφασή της να απορρίψει την μεσολαβητική πρόταση, ενώ η ΣΕΚ, παρότι έπρεπε να απαντήσει μέχρι χθες (21/10) μεταθέτει τις αποφάσεις της για την Πέμπτη (24/10).

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αφού ανέφερε πως η συντεχνία απάντησε αρνητικά στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, σημείωσε ότι η πρόταση απέχει σημαντικά από το τί ανέμεναν οι εργαζόμενοι στον κλάδου.

Από πλευράς του, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για συγκεκριμένες πρόνοιες τις πρότασης και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη.

Σημείωσε πως η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Γενικό Συμβούλιο του κλάδου, το οποίο θα συνέλθει την Πέμπτη.

Είπαν «ναι» παρά τις επιφυλάξεις οι εργοδότες

Σημειώνεται πως, χθες (21/10) ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ τοποθετήθηκαν θετικά στην μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, παρά τις επιφυλάξεις και ανησυχίες τους.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, είπε ότι «ο Σύνδεσμος τηρώντας στάση ευθύνης και εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων, δηλώνει ότι αποδέχεται την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και ευελπιστούμε ότι θα τηρηθούν και όλες οι δεσμεύσεις που δόθησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε».

Ανέφερε ότι ο σύνδεσμος ενημέρωσε τον Υπουργό Εργασίας το Σαββατοκύριακο για την κατάληξη που είχε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώπιον της οποίας τέθηκε η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας.

Ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι η μεσολαβητική πρόταση «τέθηκε σε ψηφοφορία μετά από έντονο προβληματισμό και πολύωρες συζητήσεις και μετά και από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν πάνω στα σημεία, τα οποία είχαν κάποιες απορίες ως προς την ερμηνεία τους».

«Δεν ήταν εύκολη η εξίσωση, πρέπει να πω, αλλά έστω και οριακά εγκρίθηκε. Η διαφορά του ναι και του όχι ήταν πολύ οριακή», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο σύνδεσμος θα απαντήσει σήμερα θετικά στην μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού. Όπως ανέφερε, ο σύνδεσμος ζήτησε και του δόθηκαν διευκρινίσεις επί της πρότασης την περασμένη Παρασκευή.

Αγνόησαν το μήνυμα Παναγιώτου

Πάντως, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, σε χθεσινή του δήλωση είχε στείλει το μήνυμα πως είναι απαραίτητη η «εκατέρωθεν υπευθυνότητα» αναφορικά με τη μεσολαβητική διαδικασία για την ανανέωσης της Κλαδικής Σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Εκτιμούμε ότι θα επιδειχθεί εκατέρωθεν η απαραίτητη υπευθυνότητα ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία του κλάδου και να ενισχυθεί η επάρκεια των μισθών των εργαζομένων», αναφέρει ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ έχουν ήδη αποδεχθεί τη Μεσολαβητική Πρόταση.

Ο κ. Παναγιώτου εξηγεί στη γραπτή δήλωσή του ότι «η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζει την ομαλότητα και τη σταθερότητα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το τέλος του 2027 και βελτιώνει τα εργασιακά ωφελήματα των εργαζομένων του κλάδου με άμεσες αυξήσεις μισθών ύψους +2%, οι οποίοι θα αυξηθούν περαιτέρω στο +3,25% τον Απρίλιο του 2025 και θα φτάσουν στο +7% κατά τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ στους κατώτατους μισθούς που καθορίζονται με κυβερνητικό διάταγμα, προστίθεται αύξηση ύψους +3,5% που προστιθέμενη στην αύξηση του 7,2% που περιλήφθηκε στο προηγούμενο διάταγμα που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2023, οδηγεί σε κατώτατους μισθούς αυξημένους κατά +10,7%».

Ανέφερε, ακόμα, ότι προνοείται «θεσμοθέτηση του 13ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που συνεπάγεται ετήσια αύξηση που φτάνει στο +8,3% για μερικές χιλιάδες εργαζόμενους που δεν απολαμβάνουν σήμερα αυτού του δικαιώματος».

Άλλα ωφελήματα που προβλέπονται, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι η αύξηση του Ταμείου Προνοίας, η αύξηση αποζημίωσης ημεραργιών, τα βελτιωμένα οδοιπορικά και άλλες παροχές, όπως η συμπληρωμή του επιδόματος πατρότητας για την διασφάλιση καταβολής πλήρους μισθού.

Δειτε Επισης

Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική
Ελληνικός τουρισμός: Κάτω τα έσοδα, πάνω οι αφίξεις και τον Αύγουστο-Οι επτά λόγοι
Μήνυμα Παναγιώτου στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία-«Απαραίτητη η εκατέρωθεν υπευθυνότητα»
Νέες αυθεντικές ιταλικές στιγμές στο εστιατόριο Pinolo-Limited edition menu από νέες ιταλικές γεύσεις
Wizz Air: Αρχίζει δοκιμές λειτουργιών με τη χρήση βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας σε συνεργασία με την Airbus
Εποικοδομητική στάση και αποδοχή της μεσολαβητικής από τους ξενοδόχους, τερτίπια από τις συντεχνίες
Τα δέκα χρόνια παρουσίας και επιτυχημένης πορείας των Burger King στην Κύπρο
Κλειδώνουν οι αποφάσεις του επενδυτή από το Χονγκ Κονγκ και ξεκαθαρίζει το σκηνικό για το «Ρόδον»
Ναι από ΠΑΣΥΞΕ με οριακή πλειοψηφία στη μεσολαβητική Παναγιώτου για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία
Αναβάθμιση των συστημάτων της Αστυνομίας προκάλεσε καθυστερήσεις-Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση