Powered by

Wizz Air: Αρχίζει δοκιμές λειτουργιών με τη χρήση βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας σε συνεργασία με την Airbus

Η Wizz Air, η πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη αεροπορική εταιρεία παγκοσμίως[1], ανακοινώνει σήμερα ότι θα ξεκινήσει δοκιμές λειτουργιών με τη χρήση Βιώσιμων Καυσίμων Αεροπορίας (SAF) σε συνεργασία με την Airbus.

Αυτό τοποθετεί τη Wizz Air στην πρώτη γραμμή της συμμόρφωσης με τους επερχόμενους κανονισμούς RefuelEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αεροπορία, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ το 2025. Η κοινή αυτή πρωτοβουλία υπογραμμίζει την προληπτική προσέγγιση της Wizz Air για την απανθρακοποίηση των αεροπορικών μεταφορών, ευθυγραμμισμένη με τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ως μέρος του πακέτου Fit for 55 της ΕΕ, ο κανονισμός RefuelEU για την αεροπορία απαιτεί από τους προμηθευτές καυσίμων αεροπορίας να διασφαλίσουν ότι όλα τα καύσιμα που διατίθενται σε επιλεγμένα αεροδρόμια της ΕΕ περιέχουν ένα ελάχιστο ποσοστό SAF, με σταδιακά αυξανόμενα μείγματα. Επίσης, απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να ανεφοδιάζονται με το 90% των καυσίμων τους από τα εν λόγω αεροδρόμια.

Με αυτό το έργο, η Wizz Air λαμβάνει μέτρα για την ενσωμάτωση των SAF στις λειτουργίες της, πέραν της αξιοποίησης της αποδοτικότητας καυσίμου του αεροσκάφους Airbus A321neo, δοκιμάζοντας την ευθυγράμμιση με τα κανονιστικά πλαίσια πριν από την εφαρμογή τους και επιδιώκοντας να κατανοήσει την ευαισθητοποίηση των επιβατών γύρω από τα SAF και τις σχετικές πολιτικές.

Η δοκιμή θα περιλαμβάνει πτήσεις σε δύο βασικές διαδρομές, Βαρκελώνη προς Βουδαπέστη (BCN-BUD) και Βρυξέλλες Σαρλερουά προς Βουδαπέστη (CRL-BUD), και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Τα SAF θα προμηθεύονται από την Cepsa και υα διανέμονται από την World Fuel Services, μια εταιρεία του ομίλου World Kinect για κάθε αεροδρόμιο αναχώρησης αντίστοιχα. Το έργο θα διεξαχθεί με τη μέθοδο μαζικής εξισορρόπησης. Η Wizz Air θα αγοράσει έως 16 μετρικούς τόνους καθαρού SAF με μίγμα SAF έως 5% στο Αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης και έως 18 μετρικούς τόνους καθαρού SAF με μίγμα SAF έως 10% στο Αεροδρόμιο Σαρλερουά των Βρυξελλών.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, η Yvonne Moynihan, Corporate and ESG Officer της Wizz Air δήλωσε: «Αυτή η συνεργασία με την Airbus είναι μια απόδειξη της δέσμευσης της αεροπορικής κοινότητας για τη μείωση της έντασης των εκπομπών. Είναι κρίσιμο για όλους τους φορείς του αεροπορικού οικοσυστήματος να συμμετέχουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη του στόχου της βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) είναι ένας βασικός καταλύτης, γι' αυτό η Wizz Air υποστηρίζει αυτήν την πρωτοπόρο πολιτική της ΕΕ και έχει πραγματοποιήσει σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF). Ως υπερήφανη αεροπορική εταιρεία της ΕΕ, που γιορτάζει 20 χρόνια μετασχηματιστικών ταξιδιών φέτος, δεσμευόμαστε να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμά μας και να ηγηθούμε του κλάδου με στόχο να έχουμε το 10% των πτήσεών μας να λειτουργούν με SAF έως το 2030.

Μέσω αυτού του έργου, δεν δοκιμάζουμε μόνο τις λειτουργίες με SAF, αλλά συλλέγουμε επίσης πληροφορίες από τους επιβάτες μας σχετικά με την επίγνωση τους για την απανθρακοποίηση της αεροπορίας. Οι επιβάτες μας είναι βασικοί συμμετέχοντες στην αλυσίδα αξίας και η ανατροφοδότησή τους θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των μελλοντικών μας πρωτοβουλιών βιωσιμότητας.»

Η δοκιμή θα περιλαμβάνει επίσης μια έρευνα για τους επιβάτες της Wizz Air, προσκαλώντας τους να μοιραστούν τα σχόλιά τους σχετικά με την κατανόηση και την αντίληψή τους για τα SAF και τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας στην αεροπορία. Η έρευνα θα κοινοποιηθεί σε πελάτες που είναι συνδρομητές στο ενημερωτικό δελτίο της Wizz Air και θα είναι επίσης διαθέσιμη μέσω αυτού του συνδέσμου. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν δημόσια και θα αναδείξουν τις εξελισσόμενες προσδοκίες των επιβατών, επιτρέποντας στη Wizz Air και στη βιομηχανία γενικότερα να βελτιώσουν περαιτέρω τις προσπάθειες βιωσιμότητας.

Η Julie Kitcher, Διευθύντρια Βιωσιμότητας και Επικοινωνιών της Airbus, δήλωσε: «Στην Airbus, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την υιοθέτηση των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF), ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας για την απανθρακοποίηση. Τα αποδοτικά σε καύσιμα αεροσκάφη και το SAF θα παράσχουν την πλειονότητα των μειώσεων εκπομπών που χρειάζεται να πετύχει ο κλάδος μας έως το 2050, γι' αυτό η συνεργασία με εταίρους όπως η Wizz Air για την αποτελεσματική ενσωμάτωση του SAF στις αεροπορικές λειτουργίες είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε σήμερα. Ανυπομονούμε επίσης για τα ευρήματα της επερχόμενης έρευνας επιβατών της Wizz Air. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πελάτες αντιλαμβάνονται την απανθρακοποίηση μπορεί να υποστηρίξει την υιοθέτηση του SAF από τη βιομηχανία. Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με τη Wizz Air σε αυτήν τη δοκιμή.»

Η Airbus θα υποστηρίξει τη Wizz Air σε αυτή τη δοκιμή, παρέχοντας τεχνική καθοδήγηση και εμπειρογνωμοσύνη για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της ενσωμάτωσης των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στις λειτουργίες. Με την προληπτική προσέγγιση στην υιοθέτηση του SAF και την προετοιμασία για την εφαρμογή των νέων κανονιστικών πλαισίων, η Wizz Air είναι έτοιμη να προσφέρει πιο αποδοτικές επιλογές αεροπορικών ταξιδιών για εκατομμύρια Ευρωπαίους επιβάτες.

Οι τοπικοί προμηθευτές καυσίμων της Wizz Air αναγνωρίζουν ότι οι συνεργασίες, όπως αυτή, μπορούν να προσδώσουν αξία στον κλάδο, παρέχοντας ορατότητα και εμπιστοσύνη στους παραγωγούς για να αυξήσουν την προσφορά και να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των πελατών.

Ο Duncan Storey, Αντιπρόεδρος Προμήθειας και Εμπορικής Ανάπτυξης στην ΕΜΕΑ της World Fuel, δήλωσε: «Η ευθυγράμμιση με τις επερχόμενες απαιτήσεις της RefuelEU για την αεροπορία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας να επεκτείνουμε τη διαθεσιμότητα βιώσιμων καυσίμων. Υποστηρίζουμε τους στόχους της Wizz Air παρέχοντας συνεπή προμήθεια των SAF στις βασικές ευρωπαϊκές τους διαδρομές, με πώληση 18 μετρικών τόνων καθαρού SAF σε μείγμα 10%. Από το 2015, εργαζόμαστε ενεργά για να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα καυσίμων χαμηλότερου άνθρακα σε όλο τον κόσμο. Το δίκτυο προμήθειας των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων SAF στην Ευρώπη περιλαμβάνει πολλά βασικά σημεία όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.»

Η Marta Sencillo, Επικεφαλής Βιώσιμης Αεροπορίας στην Cepsa πρόσθεσε: «Η Cepsa είναι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχει μαζί με την Wizz Air σε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία για την επίτευξη αποτελεσματικής μείωσης εκπομπών πριν από την εφαρμογή του κανονισμού RefuelEU. Ως κορυφαίος προμηθευτής ενέργειας στον αεροπορικό τομέα στην Ισπανία, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων τους και τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα είναι μια άμεση λύση για την απανθρακοποίηση των πτήσεων χωρίς την ανάγκη αλλαγών στους κινητήρες των αεροσκαφών.»

[1] Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της CAPA – Βραβεία Αριστείας του Κέντρου Αεροπορίας 2022-2023.

Δειτε Επισης

Μέτρα για ακρίβεια... «Μας έχει διαβεβαιώσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις ο Πρόεδρος»
Cyta: Νέα εταιρική ταυτότητα και αρχή μιας νέας εποχής-Γίνεται…«ένα με σένα» (pics)
Απαντά σε ΔΗΣΥ για το στεγαστικό ο Ιωάννου-«Εφαρμόζονται ήδη από την κυβέρνηση πολλές από τις εισηγήσεις»
Μήνυμα Παναγιώτου στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία-«Απαραίτητη η εκατέρωθεν υπευθυνότητα»
Νέες αυθεντικές ιταλικές στιγμές στο εστιατόριο Pinolo-Limited edition menu από νέες ιταλικές γεύσεις
Μέχρι και 529 εκατ. οι πιθανές αποζημιώσεις για το τερματικό-Τι θα «σώσει» τα ποσά της χρηματοδότησης
Wizz Air: Αρχίζει δοκιμές λειτουργιών με τη χρήση βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας σε συνεργασία με την Airbus
Δρ. Γιάννα Δανίδου: Ίσως testing για τους ιδίους οι κυβερνοεπιθέσεις «LulzSec Black» κατά οργανισμών στην Κύπρο
Εποικοδομητική στάση και αποδοχή της μεσολαβητικής από τους ξενοδόχους, τερτίπια από τις συντεχνίες
Τα δέκα χρόνια παρουσίας και επιτυχημένης πορείας των Burger King στην Κύπρο