Salamis Tours: Η αυξημένη κερδοφορία, το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και οι θετικές προοπτικές για το 2024

Αυξημένη κερδοφορία, αύξηση στον κύκλο εργασιών στον τομέα της ναυτιλίας και μειωμένο κύκλο εργασιών στον τομέα του τουρισμού δείχνουν οι ενδιάμεσες συνοπτικές ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Salamis Tours Holdings Public Ltd για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024.

Παράλληλα, η Salamis Tours Holdings Public Ltd αναμένει ότι η κερδοφορία για το σύνολο του 2024, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συναλλαγματικές διαφορές και το κέρδος από πώληση στοιχείων ενεργητικού, θα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2023.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της Salamis Tours για το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφουν βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους να ανέρχεται σε €7.615.930 σε σχέση με €5.861.287 το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά €1.754.643.

Το καθαρό κέρδος περιόδου ανήλθε σε €7.227.289 σε σχέση με €5.969.437 το 2023. Παρατηρείται δηλαδή αύξηση €1.257.852.

Ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος το πρώτο φετινό εξάμηνο ανήλθε στα €41.820.667 σε σχέση με €37.531.644 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση €4.289.023 (11,43%).

Ναυτιλία και τουρισμός

Οι κυριότερες δραστηριότητες του συγκροτήματος, οι οποίες δεν έχουν αλλάξει από το προηγούμενο έτος, είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση ιδιόκτητων πλοίων, ο τουρισμός, οι πρακτορεύσεις πλοίων, οι εκτελωνίσεις και οι διεθνείς μεταφορές.

Ο κύκλος εργασιών στον τομέα της ναυτιλίας την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζει αύξηση κατά 16,08% (€2.596.606). Αύξηση κατά 6,23% (€1.627.880), παρουσιάζει επίσης ο τομέας των πρακτορεύσεων, εκτελωνίσεων και διεθνών μεταφορών.

Αντίθετα, ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζει μείωση €110.392 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κυριότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Σύμφωνα με την έκθεση, οι οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες έχουν επηρεάσει κατά κύριο λόγω το συγκρότημα ως ακολούθως:

«Ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζει σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, ήτοι κατά 50% σε σχέση με το 2019. Οι εργασίες της θυγατρικής εταιρείας Salamis Tours Ltd, η οποία ασχολείται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό παρουσιάζοντας ζημιές.

Οι θαλάσσιες μεταφορές με εμπορικά πλοία τύπου container, επηρεάστηκαν αρνητικά από τον πόλεμο στο Ισραήλ ενώ οι θαλάσσιες μεταφορές με πλοία τύπου RO RO, οι διεθνείς μεταφορές και πρακτορεύσεις δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τον πόλεμο, παρουσιάζοντας αυξημένη κερδοφορία».

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, έμμεσα οι πιο πάνω διαμάχες φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό και τον τομέα παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, οι διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, στις τιμές των καυσίμων και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η ανησυχία στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η αύξηση στα επιτόκια, οι διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν έμμεσα τις δραστηριότητες του συγκροτήματος.

«Οι μελλοντικές επιπτώσεις όλων των πιο πάνω στην κυπριακή οικονομία και στη μελλοντική χρηματοοικονομική επίδοση, τις ταμειακές ροές και τη θέση του συγκροτήματος, είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Ως αποτέλεσμα οι προσδοκίες και οι υπολογισμοί της διεύθυνσης του συγκροτήματος μπορεί να διαφέρουν από τα πραγματικά αποτελέσματα», προστίθεται.

Η διεύθυνση του συγκροτήματος εκτιμά ότι λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη βιωσιμότητα, την κερδοφορία και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, σημειώνεται περαιτέρω.

Διαχείριση κινδύνων

Όπως αναφέρει η Salamis Tours Holdings Public Ltd, το συγκρότημα εκτίθεται σε κίνδυνο τιμής αγοράς, κίνδυνο επιτοκίου, πιστωτικό κίνδυνο, κίνδυνο ρευστότητας, συναλλαγματικό κίνδυνο καθώς και άλλους κινδύνους που προκύπτουν από τις εργασίες του συγκροτήματος και τα χρηματοοικονομικά μέσα που κατέχει.

Ως εκ τούτου, το συγκρότημα εφαρμόζει πολιτική διαχείρισης των κινδύνων, ώστε να τους ελέγχει.

Προοπτικές για το έτος

Αναφορικά με τις προοπτικές για το τρέχον έτος και λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των εργασιών του συγκροτήματος μέχρι και σήμερα, η κερδοφορία για το σύνολο του 2024, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συναλλαγματικές διαφορές και το κέρδος από πώληση στοιχείων ενεργητικού, αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με το 2023.

Σημειώνεται, όμως, ότι οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με το πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή με τις σφοδρές συγκρούσεις Χεζμπολάχ και Ισραήλ καθώς επίσης και οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με το πόλεμο στην Ουκρανία, τα υψηλά επιτόκια και η μεταβλητότητα στις τιμές των καυσίμων, εξακολουθούν να προκαλούν ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον και ως εκ τούτου οι προβλέψεις αυτές ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν.

Σημειώνεται ότι κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας εγκρίθηκε και πρόταση του Δ.Σ. για καταβολή τελικού μερίσματος ύψους 12 σεντ ανά μετοχή ή €4.383.496.

Δειτε Επισης

Μια διαφορετική ιστορία της N. Psaras Construction
Έτσι θα είναι οι 1.340 φοιτητικές εστίες της Fabretti Constructions στην Έγκωμη (photos)
Ασφαλιστική βιομηχανία: Τα μερίδια αγοράς σε γενικό κλάδο και κλάδο ζωής-Σε σταθερά ανοδική πορεία ο τομέας
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στόχος η καθιέρωση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και βιώσιμου φορολογικού συστήματος
Κ. Λετυμπιώτης: Γι’ αυτό κρίθηκε ότι δεν θα συνεχιστεί ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ την συγκεκριμένη περίοδο
Οι κενές θέσεις εργασίας σε κάθε κλάδο-Οι περισσότερες και οι λιγότερες
Κοντά στα τρία εκατομμύρια οι αφίξεις τουριστών το οκτάμηνο-Οι κύριες αγορές και ποια η δυναμική τους
Έκαναν αγώνα δρόμου για τον ΦΠΑ οι υπεραγορές-Το προϊόν με τη μεγαλύτερη αύξηση και τι φέρνει η επόμενη μέρα
Αυξάνεται το ανώτατο όριο de minimis ενισχύσεων στη γεωργία λόγω πληθωρισμού
Το ανανεωμένο σεμινάριο της GrantXpert επιστρέφει τον Οκτώβριο (video)