powered by

Γ. Μιχαηλίδης: Ενδεχομένως και άλλες κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές της Κύπρου-Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός

Ενδεχομένως να σημειωθούν και άλλες κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πανικός».

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τις τρεις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκαν η Hermes Airports, η Τράπεζα Κύπρου και η ΑΗΚ, και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες κυβερνοεπιθέσεις», για να προσθέσει ότι «δεν θα ήταν σωστό να πει κάποιος ότι τώρα μπορώ να είμαι ήσυχος».

Επιθέσεις ανά πάσα στιγμή

Σε ερώτηση η Κύπρος έχει γίνει στόχος λόγω της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, που κλιμακώνεται και αν αναμένονται περισσότερες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Κύπρου, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «επιθέσεις μπορούν να υπάρξουν ανά πάσα στιγμή», αλλά τόνισε ότι «εμείς είμαστε σε συνεχή εγρήγορση».

Όπως επεσήμανε, «εμείς δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Δουλεύουμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επί 7 ημέρες εβδομάδα, με συνεχή καθημερινή επικοινωνία με αυτές τις υποδομές. Δεν άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας μας».

Κληθείς να αναφέρει αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, για την αντιμετώπιση και άλλων κυβερνοεπιθέσεων, ο Επίτροπος ανέφερε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά βεβαίως κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένος, γιατί αυτός που λέει αυτό σίγουρα είναι το επόμενο θύμα».

Τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι έτοιμος, εφόσον έχεις δεχτείς επίθεση, να ανακάμψεις το γρηγορότερο δυνατόν, δηλαδή να επαναφέρεις την υπηρεσία σου γρήγορα και να ανακτήσεις τα δεδομένα σου».

Αναφερόμενος στις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων δύο ημερών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «δεν επηρεάστηκαν οι πολίτες», τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να ανακάμψεις ή να αποκρούσεις την επίθεση έγκαιρα».

Οργανισμοί περισσότερο ή λιγότερο προετοιμασμένοι

Απαντώντας σε ερώτηση αν στην περίπτωση που η Κύπρος αντιμετωπίσει μαζικό αριθμό κυβερνοεπιθέσεων υπάρχουν Οργανισμοί που δεν είναι έτοιμοι να αποκρούσουν ή να ανακάμψουν, είπε:

«Δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ αυτό. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν Οργανισμοί που είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο προετοιμασμένοι».

«Όπως και να έχουν τα πράγματα», σημείωσε, «όποτε υπάρξει περιστατικό εμείς ως Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας θα βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του».

Επιπροσθέτως, είπε ότι η Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας είναι μέλος ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον συντονισμό της υλοποίησης της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας, σημειώνοντας ότι ανά πάσα στιγμή δίνει βοήθεια σε άλλες χώρες και αυτό συμβαίνει και στη δική της την περίπτωση.

Κανένας πανικός

Κληθείς να σχολιάσει τη δημόσια τοποθέτηση της ομάδας χάκερς LulzSec Black ότι θα στοχεύσει τις κρίσιμες υποδομές της Κύπρου, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πανικός», αλλά σημείωσε «πρέπει απλώς να είμαστε προετοιμασμένοι».

«Αυτοί για να κάνουν την ανακοίνωση είναι κατά αρχήν για να προκαλέσουν πανικό. Διαφορετικά δεν θα έκαναν τις ανακοινώσεις», είπε.

Πρόσθεσε ότι ήρθαν εις γνώση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας οι απειλές της συγκεκριμένης ομάδας, για να σημειώσει πως ειδοποίησαν τις επίσημες υποδομές της Κύπρου, ενώ τους δόθηκαν συμβουλές για τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να λάβουν.

Δειτε Επισης

O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στο Harm Reduction Conference
Στην τελική ευθεία η ψηφοφορία για τα 17α IN Business Awards-Συνεχίζεται μέχρι τις 30 Απριλίου η διαδικασία
Πνευματικά δικαιώματα: Η σημασία της απόφασης του Ανωτάτου και η ανάγκη για σύσταση Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Η τεκμηριωμένη πρόταση της G.A.P. Vassilopoulos για το υδατικό και η άρνηση μιας πολιτείας που…πέρα βρέχει
Η κυκλοφοριακή ρύθμιση που προκρίνει για την Μακαρίου η Πρωτοβουλία «Λευκωσία-Πρωτεύουσα Κύπρου»
Είχαν την τιμητική τους οι υπεραγορές...Ιδιαίτερα αυξημένη και στα ίδια επίπεδα με το περσινό Πάσχα η κίνηση
Προ των πυλών μεγάλη οικιστική ανάπτυξη από το My Mall Λεμεσού-Προς ολοκλήρωση το Leptos Limassol Park
Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI