Σκλαβενίτης-Παπαντωνίου: Το mega deal του λιανεμπορίου παίρνει σάρκα και οστά και αλλάζει τις ισορροπίες

Ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση και υλοποίηση του μεγάλου deal του λιανεμπορίου τροφίμων επιτεύχθηκε μετά την έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) της εξαγοράς των Υπεραγορών Παπαντωνίου από τις Υπεραγορές Σκλαβενίτης.

Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Σκλαβενίτης Κύπρου και της οικογένειας Παπαντωνίου για την ενσωμάτωση των Υπεραγορών Papantoniou Supermarkets στο δίκτυό της Σκλαβενίτης ανακοινώθηκε στις 20 Ιουνίου 2024, ενώ η πράξη συγκέντρωσης κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία της ΕΠΑ στις 12 Ιουλίου 2024.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η πράξη συγκέντρωσης δεν προκαλεί αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητά της με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αποφασίζοντας να μην αντιταχθεί και να κηρύξει συμβατή την πράξη συγκέντρωσης με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Καθορίζονται τα επόμενα βήματα-Τα νέα δεδομένα

Τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν, μετά το πράσινο φως από την ΕΠΑ, πρόκειται να καθοριστούν και να γνωστοποιηθούν από τις δύο αλυσίδες υπεραγορών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Τόσο η Σκλαβενίτης Κύπρου όσο και η C.A.C. Papantoniou Trading συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών της κυπριακής αγοράς, οι οποίες διαθέτουν κύκλο εργασιών πέραν των €100 εκατ.

Τα στοιχεία απορρέουν από την έκδοση με τις 1000+ μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου που παρουσιάζει στο τεύχος Οκτωβρίου το περιοδικό IN Business και βασίζονται στην εμπειρία της αγοράς, καθώς για κάποιες από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα των εταιρειών με τζίρο πέραν των €100 εκατ., είτε δεν υπάρχουν πρόσφατα ενημερωμένα δημόσια στοιχεία είτε δεν έχουν παραχωρήσει οι ίδιες τα σχετικά δεδομένα.

Με την ένταξη των νέων καταστημάτων των Υπεραγορών Παπαντωνίου, η Σκλαβενίτης Κύπρου ενισχύει το δίκτυό της φτάνοντας συνολικά τα 27 καταστήματα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του λιανεμπορίου και αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Σκλαβενίτης λειτουργεί 18 καταστήματα και ένα παρασκευαστήριο φαγητού στην κυπριακή αγορά, ανάμεσά τους οκτώ στη Λευκωσία, πέντε στη Λεμεσό, δύο στην Πάφο, δύο στη Λάρνακα και ένα στο Παραλίμνι, ενώ οι Υπεραγορές Παπαντωνίου διαθέτουν συνολικά εννέα καταστήματα, μεταξύ άλλων, πέντε στην Πάφο, τρία στη Λεμεσό και ένα στη Λευκωσία (Έγκωμη).

Στόχος της Σκλαβενίτης είναι η διατήρηση του συνόλου των 769 θέσεων εργασίας και η πρόσβαση περισσότερων καταναλωτών σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας στις πιο χαμηλές τιμές της αγοράς.

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο λιανεμπόριο

Νέα δεδομένα αναμένεται να προκύψουν στην αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων μετά την υλοποίηση της απορρόφησης των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης Κύπρου.

Εν μέσω νέων ανοιγμάτων και επεκτάσεων από Αλφαμέγα και Lidl, η μάχη για την επικράτηση στον τομέα πρόκειται να ενταθεί.

Όπως έχει εκτιμήσει ο ειδήμων του λιανεμπορίου και ιδρυτής της Synpraxis Management Services, Μάριος Λουκαΐδης, μετά την ανακοίνωση της απορρόφησης των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης Κύπρου, τόσο η Αλφαμέγα όσο και η Σκλαβενίτης αναμένεται να επιδοθούν σε μία κούρσα εξαγορών και για την πρωτιά στον τομέα.

Ο συνολικός τζίρος των τριών κύριων λιανεμπόρων (Αλφαμέγα, Σκλαβενίτης, Lidl) ανέρχεται γύρω στα €730 εκατ. με ένα συνολικό μερίδιο αγοράς σχεδόν 35%, ενώ η αύξηση μεριδίου από 35% σε άνω του 60% της συνολικής αγοράς μέχρι το 2040 αναμένεται να προέλθει, σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, νέων καταστημάτων και οργανικής ανάπτυξης από τα υπάρχοντα καταστήματα.

Με την επισφράγιση και την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Σκλαβενίτη και Παπαντωνίου θα δημιουργηθεί μία αλυσίδα με εκτιμώμενο συνολικό ετήσιο τζίρο κοντά στα €300 εκατ.

Στη νέα τάση στον κλάδο των υπεραγορών που αφορά στις εξαγορές και συγχωνεύσεις αναφέρθηκε επίσης ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών (ΠΑ.Σ.ΥΠΕ), Μιχάλης Παναγίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο InBusinessNews χαιρέτισε την ανοδική πορεία του κλάδου, η οποία κυμαίνεται κοντά στο 4% με 5% για κάποιες υπεραγορές και σε υψηλότερα ποσοστά για κάποιες άλλες.

Δειτε Επισης

Σκλαβενίτης-Παπαντωνίου: Το mega deal του λιανεμπορίου παίρνει σάρκα και οστά και αλλάζει τις ισορροπίες
Νέα συνεργασία για τις Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ-Βrand ambassador σεφ η Χριστίνα Χριστοφή
Πήρε έγκριση το deal...Πράσινο από ΕΠΑ στην εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από Σκλαβενίτη
Το νέο εγχείρημα της Lidl Κύπρου στον τομέα της τυροκομείας-«Τυροκομείο ΓΑΛΠΟ» σε όλα τα καταστήματά της
Ο Νayef Kassatly στο IN Business TV για το εργοστάσιο του ομίλου Kassatly στην Κύπρο-Τι είπε ο Γ. Παπαναστασίου(vid)
Punin Wine: Γεύση επιτυχίας με ιστορία που γράφεται στην Κύπρο
ΠΑΣΥΛΕ: Λήξαν το θέμα του ωραρίου καταστημάτων-«Ας αντιληφθούν τη ζημιά στο λιανεμπόριο και την οικονομία»
Με χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα ύψους €42 εκατ. το εργοστάσιο της «Olympus» στην Κύπρο
Μ. Δρουσιώτης: Υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν υψηλές
Tα brands στην εποχή της υπερφόρτωσης περιεχομένου