Καλώδιο οπτικών ινών συνολικού μήκους 521.020 χιλιομέτρων για να συνδέσει Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία και Ιταλία

Θετική γνωμάτευση που ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει η πρώτη φάση κατασκευής κι εγκατάστασης καλωδίου οπτικών ινών (fiber optic), το οποίο όταν θα ολοκληρωθεί μελλοντικά θα συνδέσει την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία, εξέδωσε η Περιβαλλοντική Αρχή.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Αρχής, το καλώδιο θα έχει συνολικό μήκος 521.020 χιλιόμετρα και ιδιοκτήτες του θα είναι η Google TI Sparkle και η Omantel, ενώ η Primetel PLC έχει οριστεί διαχειριστής του έργου στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, σκοπός αυτού του έργου είναι να παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου υψηλής ταχύτητας και υπερσύγχρονης χωρητικότητας σε παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεπικοινωνιακούς φορείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα.

Η διαδρομή του θαλάσσιου τμήματος του καλωδίου έχει επιλεγεί με βάση έναν συνδυασμό μηχανικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών παραγόντων, ενώ μόλις ολοκληρωθεί, το καλωδιακό σύστημα εκτιμάται πως θα παρέχει υπερ-ευρυζωνική χωρητικότητα και ταχύτερη πρόσβαση στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται πως, η κατασκευή του έργου θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία του τμήματος που θα διασυνδέσει τη Γαλλία με το Ισραήλ και που τμήμα του διέρχεται από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την τοποθέτηση του κλάδου (branch) που θα συνδέσει τη πρώτη φάση με το σημείο προσαιγιάλωσης στη Γεροσκήπου [Beach Manhole (BMH)] και θα διέρχεται τόσο από την ΑΟΖ όσο και από τη Χωρική Θάλασσα (ΧΘ) της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που υποβλήθηκε περιγράφει το όλο έργο, τόσο εντός της ΑΟΖ όσο και εντός της Χωρικής Θάλασσας και επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των επιπτώσεων τόσο στο χερσαίο, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον, περιλαμβάνοντας τη Χωρική Θάλασσα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Η Περιβαλλοντική Αρχή, πάντως, λαμβάνοντας υπόψη ότι (α) το έργο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις και σε διαφορετική χρονική στιγμή, (β) το ότι στο πλαίσιο αξιολόγησης των δύο φάσεων οι διαβουλευόμενοι φορείς είναι διαφορετικοί, (γ) το ότι η αξιολόγηση του έργου απαιτεί διαφορετικές ενέργειες, καθώς επίσης και (δ) το ότι η κατασκευή της Φάσης Β του έργου προβλέπει διαφορετικές διεργασίες, αποφάσισε να εξετάσει και γνωμοδοτήσει για τις δύο φάσεις του έργου ξεχωριστά.

Η πρώτη φάση του έργου, για την οποία έχει εκδοθεί η Περιβαλλοντική Έγκριση, δεν διέρχεται, γειτνιάζει ή επηρεάζει περιοχή του Δικτύου Natura 2000, ενώ η δεύτερη φάση διέρχεται της προστατευόμενης περιοχής ΕΖΔ και ΖΕΠ Ωκεανίς «CY4000024» και απέχει περίπου 800 μ. από τα ανατολικά όρια της προστατευόμενης περιοχής ΕΖΔ Θαλάσσια Περιοχή Μουλιά «CY4000006».

Στη Γεροσκήπου η σύνδεση

Με βάση τη μελέτη, το σημείο προσγείωσης στην Κύπρο βρίσκεται στην παραλία της Γεροσκήπου και θα γίνει σε φρεάτιο τερματισμού (BMH) που αποτελεί υφιστάμενη εγκατάσταση της Primetel.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η παράκτια περιοχή της Γεροσκήπου χρησιμοποιείται από το 1994 για παρόμοιας φύσεως έργα, και το Blue SCS σηματοδοτεί την ένατη συνεχόμενη εγκατάσταση καλωδίου στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, η παρουσία υφιστάμενων και καλά εδραιωμένων υποδομών, καθιστά την περιοχή ευνοϊκή για την εκτέλεση παρόμοιων αναπτυξιακών έργων και εξαλείφουν την ανάγκη καταπάτησης παρθένων περιοχών.

Η γνωμάτευση

Σύμφωνα, επίσης, με τη γνωμάτευση, η Περιβαλλοντική Αρχή κατά την ολοκληρωμένη εξέταση των περιβαλλοντικών παραμέτρων του έργου έλαβε υπόψη τη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, την Περιβαλλοντική Μελέτη Υποβάθρου (Environmental Baseline Survey - EBS) που υποβλήθηκε και τις άλλες συνοδευτικές μελέτες και τα προτεινόμενα στη ΜΕΕΠ μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, τις θέσεις των μελών της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τις απόψεις των εμπλεκόμενων τμημάτων, τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων, τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών από τη δημόσια διαβούλευση, τα χωροταξικά και περιβαλλοντικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει το έργο.

Μετά από συναξιολόγηση των πιο πάνω, προστίθεται, η Περιβαλλοντική Αρχή δε φέρει ένσταση στην υλοποίηση του έργου υπό την προϋπόθεση της πιστής τήρησης του σχεδιασμού του έργου ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας που προτείνονται στην υποβληθείσα Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Σημειώνεται πως, η έγκριση έχει ισχύ για πέντε χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της, ενώ έξι μήνες πριν την λήξη ισχύος της, ο κύριος του έργου οφείλει όπως υποβάλει στην Περιβαλλοντική Αρχή αίτηση για ανανέωση της.

Σημειώνεται, τέλος, πως η περιβαλλοντική έγκριση συνοδεύεται από συνοπτικό σημείωμα της Περιβαλλοντικής Αρχής για τον τρόπο και στο βαθμό στον οποίο ενσωματώθηκαν ή έτυχαν διαφορετικού χειρισμού τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων.

Δειτε Επισης

Καλώδιο οπτικών ινών συνολικού μήκους 521.020 χιλιομέτρων για να συνδέσει Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία και Ιταλία
Samsung: Αναπτύσσει την πρώτη DRAM 24Gb GDDR7 για AI Computing επόμενης γενιάς-Tαχύτητα άνω των 40Gbps
Βραβεύσεις Robotex και MRC Cyprus 2024 στην Τράπεζα Κύπρου
Η Infocredit Group κερδίζει τις εντυπώσεις στο GITEX Global 2024-Με απολυτή επιτυχία η πρώτη μέρα
Kyndryl: Εννέα στα δέκα στελέχη εμπιστεύονται την IT υποδομή της εταιρείας τους, αλλά…
Google: Η πρώτη Big Tech που στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της
Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών της Κύπρου με την σφραγίδα της Khazna-Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας
Στην κοινοπραξία 1010 COSMOS το διαστημικό έργο CARES του ESA
Πώς επιτυγχάνεται η ασφάλεια των δεδομένων με τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αλλάξει και την οδήγηση (vid)