Με δυναμική τα διαμερίσματα, ξεπέρασαν το €1,9 δισ. οι πωλήσεις καινούργιων κατοικιών-Η ανάλυση της Landbank Analytics

Η δυναμική της αγοράς διαμερισμάτων αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην εκτενή ανάλυση της Landbank Analytics, η οποία εστιάζει στα πωλητήρια έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 και αφορούν σε πωλήσεις καινούργιων διαμερισμάτων και οικιών Παγκύπρια.

Τα πωλητήρια έγγραφα, που κατατέθηκαν το ενιάμηνο του έτους και αφορούν αγορές καινούργιων κατοικιών (διαμερίσματα και οικίες) ανήλθαν στις 5.253, αυξημένα κατά 19,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Μεγάλη αύξηση της τάξης του 25% καταγράφεται και στη συνολική αξία των πωλήσεων καινούργιων κατοικιών, η οποία ξεπέρασε το €1,9 δισ. Ανοδικά κινούνται σε όγκο και αξία όλες οι επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Αύξηση στα διαμερίσματα, μείωση στις οικίες

Οι πωλήσεις καινούργιων διαμερισμάτων έφτασαν τις 4.335 και η συνολική τους αξία στο €1,45 δισ. Σε σύγκριση με το ενιάμηνο του 2023 καταγράφεται αύξηση 27,7% στον όγκο και 38,1% στην αξία των πωλήσεων.

Αντίθετα, μείωση 9,2% στον όγκο και 2,8% στην αξία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφεται στις πωλήσεις καινούργιων οικιών οι οποίες περιορίστηκαν, το ενιάμηνο του έτους, στις 918 και η συνολική τους αξία στα €457,2 εκατ.

  • Λευκωσία

Η επαρχία Λευκωσίας κατέγραψε σημαντικές αυξήσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, τόσο στον όγκο των πωλήσεων καινούργιων κατοικιών (25,2%), όσο και στην αξία (20,6%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις καινούργιων διαμερισμάτων ανήλθαν στις 1.194 αυξημένες κατά 29% και η αξία τους σε €236,9 εκατ. αυξημένη κατά 25,2%. Οι πωλήσεις καινούργιων οικιών ήταν επίσης αυξημένες σε όγκο 161 (3,2%) και σε αξία (2,6%) καθώς ανήλθαν στα €49,8 εκατ.

  • Λεμεσός

Αύξηση σε όγκο (17%), και αξία (41%) κατέγραψαν οι πωλήσεις διαμερισμάτων και στην επαρχία Λεμεσού, οι οποίες ανήλθαν στις 1.469 και ξεπέρασαν τα €820 εκατ.

Σημαντική μείωση (18,5%) καταγράφεται στις πωλήσεις καινούργιων οικιών οι οποίες περιορίστηκαν το ενιάμηνο του έτους στις 237. Παρά τις μειωμένες πωλήσεις, η επαρχία Λεμεσού παρουσιάζει αύξηση 6% στην αξία των πράξεων, σε σύγκριση με το ενιάμηνο του προηγούμενου χρόνου, καθώς ανήλθαν στα €165 εκατ.

  • Λάρνακα

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε η αγορά καινούργιων κατοικιών στην επαρχία Λάρνακας, όπου πωλήθηκαν 1.113 διαμερίσματα αξίας €218,8 εκατ. και 191 οικίες αξίας €64,3 εκατ.

Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις πωλήσεις διαμερισμάτων (35,4%) και μικρότερη στις οικίες (14,4%). Σε επίπεδο αξίας η αύξηση στα καινούργια διαμερίσματα φτάνει το 39,5% και στις οικίες στο 6,2%.

  • Πάφος

Δύο ταχύτητες στις πωλήσεις καινούργιων κατοικιών χαρακτηρίζουν την αγορά στην επαρχία Πάφου το ενιάμηνο του έτους. Αφενός οι πωλήσεις διαμερισμάτων έφθασαν τις 416, αυξημένες κατά 42% και αφετέρου οι πωλήσεις οικιών υποχώρησαν στις 243 μειωμένες κατά 23,1% σε σύγκριση με το ενιάμηνο του 2023.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε επίπεδο αξιών καθώς οι πωλήσεις διαμερισμάτων έφθασαν στα €138,4 εκατ. (31,4%) ενώ των οικιών περιορίστηκαν στα €149,6 εκατ. (-16,8%).

  • Αμμόχωστος

Σημαντικές επιδόσεις, παρά το μικρό της μέγεθος, κατέγραψε στις πωλήσεις καινούργιων κατοικιών την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Αυξημένες κατά 46% οι πωλήσεις διαμερισμάτων έφθασαν στις 143 και οι πωλήσεις οικιών, αυξημένες κατά 6,2%, στις 86.

Θεαματική αύξηση της τάξης του 62,1% καταγράφεται στην αξία των διαμερισμάτων, που πωλήθηκαν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ενώ διψήφιο ποσοστό αύξησης (10,3%) καταγράφεται στην αξία των διαμερισμάτων.

Capture

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Landbank, Ανδρέας Χριστοφορίδης, ανέφερε:

«Η αυξητική τάση στην αγορά καινούργιων διαμερισμάτων είναι συνυφασμένη με τις συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική οικονομία και σχετίζονται με το κόστος στέγασης, σε συνάρτηση και με τη δυνατότητα εξασφάλισης δανεισμού.

Συνεπώς τα νεαρά ζευγάρια, αφενός λόγω κόστους και αφετέρου λόγω βιωσιμότητας, επιλέγουν την αγορά καινούργιου διαμερίσματος αντί οικίας. Απ’ εκεί και πέρα βλέπουμε ότι η μείωση τόσο στον όγκο, όσο και στην αξία των πωλήσεων καινούργιων οικιών Παγκύπρια, οφείλεται κυρίως στην επαρχία Πάφου και σχετίζεται πρωτίστως με τους ξένους αγοραστές πολυτελών οικιών».

Δειτε Επισης

Με δυναμική τα διαμερίσματα, ξεπέρασαν το €1,9 δισ. οι πωλήσεις καινούργιων κατοικιών-Η ανάλυση της Landbank Analytics
Άκρως ελκυστικές επιλογές ακινήτων στην εβδομαδιαία πρόταση της Altamira Real Estate
Πολυτελή ακίνητα και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Υποθηκεύτηκαν 7.000 ακίνητα αξίας 1,94 δις το οκτάμηνο-Οι αριθμοί ανά επαρχία και μήνα
Πιάνουν τόπο τα στεγαστικά σχέδια του Υπ. Εσωτερικών για ενίσχυση της υπαίθρου-Επωφελήθηκαν πέραν των 1.500 δικαιούχων
Romulus Hotel: Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα που αναβιώνει και γίνεται πεντάστερο
Λύση για τους μισούς εγκλωβισμένους αγοραστές από ΥΠΕΣ, σε εκκρεμότητα 5.417 αιτήσεις
Επίτροπος Διοικήσεως: Επαναλαμβανόμενα θέματα σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομία παρά τη μείωση των παραπόνων
Έντονη ανησυχία Παπαχριστοφή για τον δρόμο Πάφου-Πόλης… Ζητά συνάντηση με Βαφεάδη
Οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οικοδομής από ΕΟΑ επηρεάζουν και τη Στατιστική Υπηρεσία