Powered by

Νίκος Βέττας: Τα τέσσερα σημεία που θα καθορίσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας

Μια εις βάθος ανάλυση για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρουσίασε ο διακεκριμένος οικονομολόγος και General Director του Foundation for Economic and Industrial Research-IOBE, Νίκος Βέττας, κατά τη διάρκεια του φετινού Limassol Economic Forum.

Παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και προβλέψεις για το 2025, ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επικεντρώθηκε σε τέσσερα βασικά σημεία που αφορούν το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ δεν δίστασε να επισημάνει τις προκλήσεις που βρίσκονται προ των πυλών.

Αρχικά, υπογράμμισε τους μεγάλους κινδύνους που θα πρέπει να προσέξει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Η πολιτική αστάθεια, η αργή πορεία της δημοσιονομικής ενοποίησης και οι γεωπολιτικές εντάσεις, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αποτελούν βασικές απειλές για τη σταθερότητα της οικονομίας.

Παράλληλα, οι συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ενέργειας, ασκούν περιοριστική πίεση στις αγορές και την κατανάλωση.

Ο κ. Βέττας παρουσίασε τα πιο πρόσφατα οικονομικά δεδομένα στην ευρωπαϊκή οικονομία με ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο των γεωπολιτικών γεγονότων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα, τα οποία συνεχίζουν να διαταράσσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να αυξάνουν τα κόστη παραγωγής.

Στις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας ο καθηγητής καταγράφει συγκεκριμένα τη συσσώρευση και προσρόφηση διαδοχικών κρίσεων, τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου και με υψηλότερο κόστος, ενώ, στα όσα θα ακολουθήσουν τα γεωπολιτικά, η οικομονική «διαμάχη» Δύσης εναντίον Κίνας φαίνεται πως θα συνεχίσει να μένεται.

Στη διεθνή οικονομική σκακιέρα, πρωταγωνιστικό ρόλο θακατέχει, τέλος, και η πράσινη μετάβαση με υψηλό προκαταβολικό κόστος χρηματοδότησης.

Κατά τον ακαδημαϊκό, το 2025 μπορεί, καταλήγοντας, να αποτελέσει σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, με τις κατάλληλες πολιτικές να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματά του.

Δειτε Επισης

Caspar Berry: Κίνδυνος και λήψη στρατηγικών αποφάσεων...H αποδοχή του ρίσκου ως εργαλείου για την επιτυχία
Μάκης Κεραυνός: Μέτρα με επίκεντρο τους ευάλωτους, δεν παρασυρόμαστε από συνθήματα και πιέσεις
Νίκος Βέττας: Τα τέσσερα σημεία που θα καθορίσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας
Πράσινο από Ολομέλεια στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου
Πέρασαν από την Βουλή οι γενικές αυξήσεις στο δημόσιο-Καταψήφισε ο ΔΗΣΥ, «αντάρτικο» στο ΑΚΕΛ από Χαραλαμπίδου
Με οριακές απώλειες έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο
Έπεσε το ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρή υλική/κοινωνική στέρηση-Στο 2,4% το 2023 σε σχέση με 2,7% το 2022
Άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 33 μηνών ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
Οι προϋπολογισμοί Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Ταμείου Τ/κ περιουσιών και Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών
Καταδικάζει τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα το ΕΒΕ Αμμοχώστου-«Ολοκληρώνει το έγκλημα της κατοχής»