Απέκρουσε απάτη και έσωσε την Μπαρτσελόνα από σίγουρο αυτογκόλ αξίας ενός εκατομμυρίου η Τράπεζα Κύπρου

Από βέβαιο… αυτογκόλ αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ με «σκόρερ» υποτιθέμενο ατζέντη ενός από τους μεγαλύτερους αστέρες στο ρόστερ της, τον Πολωνό σούπερ-σταρ, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, έσωσε η Τράπεζα Κύπρου έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ευρώπη, την ισπανική Μπαρτσελόνα.

Η Τράπεζα Κύπρου, ενεργώντας με τρόπο που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο προτύπων που, τόσο το ίδρυμα όσο και ο ευρύτερος χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας μας, ακολουθεί σε ό,τι αφορά ζητήματα συμμόρφωσης και δη τις πολιτικές για αντιμετώπιση του φαινομένου της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML), ουσιαστικά γλύτωσε την Μπαρτσελόνα από κομπίνα ολκής που πήγε να σταθεί σε βάρος της.

Συγκεκριμένα, ως γνωστό, η Μπαρτσελόνα είχε εντάξει στο δυναμικό της τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι το καλοκαίρι του 2022 με μεταγραφή από την Μπάγερν Μονάχου, στην οποία κατέβαλε 45 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει την υπογραφή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισπανικό και διεθνή Τύπο, ο Πολωνός ποδοσφαιριστής θα μπορούσε τελικά να κοστίσει στους Καταλανούς επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ, καθότι η Μπαρτσελόνα έπεσε θύμα απόπειρας απάτης μετά την ένταξη του Λεβαντόφσκι στην ομάδα.

Και αυτό, καθώς ένας απατεώνας που εμφανιζόταν ως ο ατζέντης του παίκτη Πίνι Ζάχαβι, έστειλε email στους διευθυντές και τα στελέχη του συλλόγου για να πληρώσουν μέρος της προμήθειας για την υπογραφή του Λεβαντόφσκι.

Ο απατεώνας ζήτησε από τους Καταλανούς να μεταφέρουν τα χρήματα αυτά στην Τράπεζα Κύπρου, σε λογαριασμό που δεν ανήκε στον Ζάχαβι, αλλά σε έναν υποτιθέμενο δικηγόρο του ατζέντη, τον Μίχαελ Χεράρδους Χερμάνους Ντέμον.

Η Μπαρτσελόνα κατέληξε πράγματι να μεταφέρει το ένα εκατομμύριο ευρώ που ζητούσε ο απατεώνας, ωστόσο, η Τράπεζα Κύπρου μπλόκαρε τη μεταφορά, καθώς ο λογαριασμός κρίθηκε ως υψηλού κινδύνου αφού δεν είχε πρόσφατες συναλλαγές και δεν υπήρχαν έγκυρα έγγραφα που να δικαιολογούν την πληρωμή.

Στη συνέχεια, το άτομο που εμφανιζόταν ως ο Πίνι Ζαχάβι συνέχισε να πιέζει την τράπεζα να διεκπεραιώσει την πληρωμή, απειλώντας επίσης την Μπαρτσελόνα ότι θα καταγγείλει το θέμα στην UEFA αν δεν μεταφερθούν τα χρήματα.

Η Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο, δεν ενέδωσε στην πίεση και ο λογαριασμός έκλεισε τον Οκτώβριο του 2022, με τους Καταλανούς να αναγνωρίζουν ότι έπεσαν θύμα απάτης και το ένα εκατομμύριο ευρώ να ανακτάται από τον σύλλογο.

Ο Ζαχάβι, που για το τετραετές συμβόλαιο 104 εκατ. ευρώ του Πολωνού φορ έχει λαμβάνειν ως προμήθεια το 10% (10,4 εκατ. ευρώ), επιβεβαίωσε ότι ενημέρωσε την Μπαρτσελόνα πως δεν είχε στείλει ποτέ ο ίδιος κάποιο mail αξιώνοντας χρήματα, ενώ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καταγγελία θεωρώντας πως θα το έκανε ο καταλανικός σύλλογος.

Όσον αφορά στον Μίχαελ Χεράρδους Χερμάνους Ντέμον, που παρουσιάστηκε ως μεσάζοντας, μετά από έρευνες διαπιστώθηκε πως δεν είναι κάποιος πιστοποιημένος δικηγόρος σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Ένας άνθρωπος με αυτό το όνομα, 51 ετών, εντοπίστηκε στο Άρνεμ της Ολλανδίας έχοντας στα social media μια φωτογραφία από επίσκεψη στο «Καμπ Νου».

Ωστόσο, δεν αποδείχτηκε καμία συμμετοχή του στην προσπάθεια εξαπάτησης της Μπαρτσελόνα και πιθανότατα ο επιτήδειος που επιχείρησε να αρπάξει τα χρήματα «έκλεψε» την ταυτότητά του για να καλύψει τα ίχνη του.

Δειτε Επισης

Πέρασαν από την Βουλή οι γενικές αυξήσεις στο δημόσιο-Καταψήφισε ο ΔΗΣΥ, «αντάρτικο» στο ΑΚΕΛ από Χαραλαμπίδου
EKT: Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης-Η τρίτη για φέτος και η δεύτερη συνεχόμενη
Τρέχουν οι διαδικασίες για λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου-Οι ανάγκες της ΡΑΕΚ και γιατί βγήκε σε προσφορές
Οι προϋπολογισμοί Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Ταμείου Τ/κ περιουσιών και Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες
Εν αναμονή νέας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ-Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο
Στην έκδοση με τις 1000 +μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου: Το άλλο πρόσωπο των CEOs
Romulus Hotel: Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα που αναβιώνει και γίνεται πεντάστερο
ΠΑΣΥΛΕ: Λήξαν το θέμα του ωραρίου καταστημάτων-«Ας αντιληφθούν τη ζημιά στο λιανεμπόριο και την οικονομία»