Powered by

Στο 1,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη-Άγγιξε το 3,1% στην Ελλάδα

Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Στην πρώτη της εκτίμηση έκανε λόγο για 3,0%, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 3,2%.

Τον Σεπτέμβριο έγιναν πιο ισχυρές οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα, καθώς σημείωσαν άνοδο 3,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Αύγουστο είχαν αυξηθεί 2,2% και τον Ιούλιο 1,2% ετησίως.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο. Έναν χρόνο πριν ήταν 4,3%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 2,1%, από 2,4% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο πριν ήταν 4,9%.

Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα, στο 2,7% ετησίως από 2,8% έναν μήνα πριν.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (0,0%), τη Λιθουανία (0,4%), τη Σλοβενία και την Ιταλία (και οι δύο 0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (4,8%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,2%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε πέντε.

Τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,47 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,12 π.μ.) και την ενέργεια (-0,60 π.μ.).

Δειτε Επισης

Στο 1,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη-Άγγιξε το 3,1% στην Ελλάδα
Ηνωμένο Βασίλειο: Έρχονται κυρώσεις για εταιρείες social media που δεν προφυλάσσουν ανήλικους
Λαγκάρντ: Η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει τις παγκόσμιες προκλήσεις ως ευκαιρία για ανανέωση
Στο 1,7% υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
Χρυσός: Προβλέψεις της αγοράς για άνοδο ρεκόρ κατά 10% ως τον Οκτώβριο του 2025
Δείχνει τα δόντια του στην οικονομία του Ισραήλ ο πόλεμος-Ανάπτυξη βραδύτερη από την αναμενόμενη
Τα δύο ελληνικά νησιά στα ελκυστικότερα για τους Γάλλους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα
Ένα νέο ορόσημο για την Tesla-Ολοκλήρωσε την παραγωγή τριών εκατ. ηλεκτροκίνητων οχημάτων
Στους Ατσέμογλου, Τζόνσον και Ρόμπινσον το Νόμπελ Οικονομίας 2024
Από τι θα εξαρτηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα οι αγορές πετρελαίου