Σταματά να αποδέχεται αιτήσεις για ΠΥΚΣ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Ο Κανονισμός που θα τεθεί σε ισχύ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ανακοίνωσε ότι από σήμερα σταματά να αποδέχεται αιτήσεις για εγγραφή Παρόχων Υπηρεσιών σε Κρυπτο-Στοιχεία (ΠΥΚΣ) σύμφωνα με τους Εθνικούς Κανόνες, εν όψει της εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1114 για τις Αγορές σε Κρυπτο-Στοιχεία στις 30 Δεκεμβρίου 2024.

Η ΕΚΚ υπενθυμίζει ότι ήδη ο Κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή για τους εκδότες Μαρκών με Αναφορά σε Περιουσιακά Στοιχεία και Μαρκών Ηλεκτρονικού Χρήματος στις 30 Ιουνίου 2024.

Ως εκ τούτου, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος με βάση το Άρθρο 143, Παράγραφος 3 του Κανονισμού για τις Αγορές σε Κρυπτο-Στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι ΠΥΚΣ που θα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΠΥΚΣ πριν από τις 30 Δεκεμβρίου 2024 θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέχρι την 1η Ιουλίου 2026 ή μέχρι να εξασφαλίσουν άδεια ή όχι στη βάση του Άρθρου 63, ανάλογα με το ποια από τις δύο ημερομηνίες θα προηγείται.

Η ΕΚΚ θα προχωρήσει στη δημοσίευση των εγγράφων υποβολής αιτήσεων στη βάση του Άρθρου 62(1) του Κανονισμού για τις Αγορές σε Κρυπτο-στοιχεία μετά την έκδοση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Ρυθμιστικών και των Εκτελεστικών Τεχνικών Προτύπων. Μέχρι την έκδοσή τους, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ανατρέξουν στα Προσχέδια Τεχνικών Προτύπων της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), έτσι ώστε να εξορθολογήσουν τη διαδικασία ετοιμάζοντας εκ των προτέρων τις αιτήσεις τους.

Ανάλογες ενέργειες μπορούν να γίνουν και από τις οντότητες που σκοπεύουν να παρέχουν υπηρεσίες κρυπτο-στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ίδιες με τις οποίες είναι αδειοδοτημένες με βάση τον περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμο του 2017, ή τον περί των Ανοικτού Τύπου Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων Νόμο του 2012, ή τον Περί των Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμο του 2013. Οι οντότητες αυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις διατάξεις του Άρθρου 60 του Κανονισμού για τις Αγορές σε Κρυπτο-Στοιχεία.

Διασυνοριακές Γνωστοποιήσεις

Η ΕΚΚ θα σταματήσει επίσης να δέχεται Γνωστοποιήσεις από οντότητες που είναι εγγεγραμμένες σε μία ή περισσότερες Αρμόδιες Εθνικές Αρχές του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) για την παροχή υπηρεσιών σε κρυπτο-στοιχεία, την 30η Οκτωβρίου 2024.

Οι οντότητες που θα υποβάλουν επιτυχή γνωστοποίηση μέχρι αυτή την ημερομηνία θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε διασυνοριακή βάση στη Δημοκρατία κατά τη μεταβατική περίοδο.

Σε περίπτωση που οι προαναφερόμενες οντότητες υποβάλουν αίτηση για αδειοδότηση, σύμφωνα με τον Κανονισμό για τις Αγορές σε Κρυπτο-Στοιχεία, θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως την ΕΚΚ εάν έχουν λάβει άδεια ή όχι κατά τη μεταβατική περίοδο, προκειμένου η ΕΚΚ να προχωρήσει στην επικαιροποίηση του Μητρώου ΠΥΚΣ του ΕΟΧ.

Για περισσότερες πληροφορίες των νέων διατάξεων μπορείτε να ανατρέξετε στην ανακοίνωση της ΕΚΚ.

Δειτε Επισης

Διάλεξη με θέμα «Ψυχική υγεία στην εργασία» στα κεντρικά γραφεία του ομίλου της CNP Κύπρου
Το Where to Invest Forum έρχεται για να διευρύνει τους επενδυτικούς σας ορίζοντες
Σταματά να αποδέχεται αιτήσεις για ΠΥΚΣ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Ο Κανονισμός που θα τεθεί σε ισχύ
Με τους περισσότερους δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους η Κύπρος-Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ ένας οδηγός επενδύσεων μέγιστης απόδοσης ταμείων
Γεφύρωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων
Με θετικό πρόσημο και αυξημένη συμμετοχή του κοινού ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδίου
Επίσημη συνάντηση Τομεακών Ομάδων Δικτύου ΕΕΝ στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ
Carob Awards: Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της διαφήμισης ξεκινά
Εργαστήρια ενδυνάμωσης γυναικών στον τομέα της αγροεπιχειρηματικότητας