Στο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ ένας οδηγός επενδύσεων μέγιστης απόδοσης ταμείων

Η μεγιστοποίηση των αποδόσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι μια πρόκληση που απαιτεί μια στρατηγική μακροχρόνιας επένδυσης, καθώς και διαφοροποίηση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

Σε έναν κόσμο όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι παρούσες, οι επενδυτές αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν τη χρηματοοικονομική τους ευημερία.

Η μακροχρόνια στρατηγική επένδυσης είναι κρίσιμη για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς οι συνταξιούχοι εξαρτώνται από την αποδοτικότητα των επενδύσεών τους.

Οι τακτικές που εστιάζουν στη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία μπορεί να φαίνονται ελκυστικές, αλλά συχνά ενέχουν υψηλούς κινδύνους. Αντίθετα, η διατήρηση ενός μακροχρόνιου προσανατολισμού επιτρέπει στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες ανάπτυξης και να ανταπεξέλθουν σε πιθανά σκαμπανεβάσματα της αγοράς.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία που εφαρμόζουν στρατηγικές διαφοροποίησης έχουν επιτύχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με αυτά που επικεντρώνονται σε λιγότερα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών για τη Σταθερότητα (Association of Investment for Stability) αναφέρει ότι τα ταμεία που κατέχουν τουλάχιστον το 40% των επενδύσεών τους σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και τα hedge funds, έχουν παρουσιάσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε περιόδους οικονομικής αναταραχής.

Ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ.- , Α’ Αντιπρόεδρος και ΔΣ της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Παναγιώτης Αντωνόπουλος, είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα του προσεχούς 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ που θα διερευνήσει τις στρατηγικές για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ο κ. Αντωνόπουλος θα εστιάσει στη μακροχρόνια στρατηγική και τη διαφοροποίηση ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη μείωση των κινδύνων. Στην παρουσίασή του θα δώσει έμφαση στην επαγγελματική διαχείριση και τη προσαρμογής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες αγορές, επισημαίνοντας την αυξανόμενη στροφή προς εναλλακτικές επενδύσεις και κοινωνικά υπεύθυνες στρατηγικές (ESG) στο δρόμο για διασφάλιση οικονομικής σταθερότητας των ασφαλισμένων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ έχει μία μεγάλη σταδιοδρομία που ξεκίνησε από την Τράπεζα της Ελλάδος με αντικείμενο την εποπτεία Τραπεζών και συμμετείχε σε ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολούθησε η 15ετής θητεία του στη διαχείριση επενδύσεων της Alpha Asset Management έως τη θέση του Επικεφαλής Επενδύσεων (Chief Investment Officer) και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Asset Management, λαμβάνοντας κάθε χρόνο την πρώτη θέση μεταξύ των Ελλήνων διαχειριστών στην ετήσια έρευνα του Extel. Την τελευταία 5ετία, διετέλεσε επικεφαλής του Προϋπολογισμού της Alpha Bank.Τον περασμένο Γενάρη εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Το φόρουμ και οι εξελίξεις

Το 15ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου 2024, στο Hilton Nicosia. Θα αναλυθούν οι στρατηγικές συμμόρφωσης, καθώς και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Το Φόρουμ θα εστιάσει στις τοπικές και διεθνείς τάσεις στο συνταξιοδοτικό οικοσύστημα. Μέσω λεπτομερών αναλύσεων και παρουσιάσεων από κορυφαίους ομιλητές, το Συνέδριο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις σημαντικές προκλήσεις του τομέα και να αποκτήσουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Δηλώστε συμμετοχή και μάθετε όλα τα νεότερα σχετικά με την κατανομή περιουσιακών στοιχείων, ζητήματα επάρκειας συνταξιοδότησης και ακούστε από κοντά τις απόψεις εμπειρογνωμόνων σχετικά με πιθανές λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού παροχών και της επικοινωνίας με τους εργαζομένους.

Μάθετε, ακόμη, για τις απαιτήσεις που υιοθετήθηκαν στην ΕΕ, τις οδηγίες της και τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία αλλά και το σχέδιο που ενεργοποιήθηκε για επίτευξη του Net Zero.

Πώς θα αντιδρούσατε εάν ένα ακραίο γεγονός επηρέαζε τα χαρτοφυλάκια των πελατών σας; Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιήσει διάφορα πραγματικά σενάρια για να δώσει απαντήσεις στο πλαίσιο άλλης μιας συζήτησης που θα αναμένεται να εμπνεύσει το κοινό κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης διοργάνωσης.

Ποιους αφορά

Το Συνέδριο απευθύνεται σε:

  • Μέλη διαχειριστικών επιτροπών Ταμείων Προνοίας και Συντάξεως
  • Διευθυντικό Προσωπικό
  • Συμβούλους Ταμείων
  • Διαχειριστές κεφαλαίων
  • Χρηματοοικονομικούς οργανισμούς
  • Λογιστικά γραφεία
  • Δικηγόρους και νομικούς σύμβουλους
  • Αναλογιστικούς οίκους
  • Αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες
  • Στελέχη ανθρώπινου δυναμικού

Πληροφορίες

Για πληροφορίες και εγγραφές πατήστε εδώ.

Πληροφορίες συνεδρίου

  • Οργανωτές: AON & IMH
  • Χορηγοί (μέχρι σήμερα): Alpha Bank Cyprus, Eurobank Cyprus, Hellenic Bank
  • Χορηγοί Επικοινωνίας: CBN (Cyprus Business News), περιοδικό GOLD, περιοδικό ΙΝ Βusiness, Reporter

Δειτε Επισης

Οι πρώτοι προϋπολογισμοί οργανισμών δημοσίου δικαίου στη Βουλή-Δύο ελλειμματικοί και ένας ισοσκελισμένος
Το Where to Invest Forum έρχεται για να διευρύνει τους επενδυτικούς σας ορίζοντες
Σταματά να αποδέχεται αιτήσεις για ΠΥΚΣ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Ο Κανονισμός που θα τεθεί σε ισχύ
Με τους περισσότερους δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους η Κύπρος-Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ ένας οδηγός επενδύσεων μέγιστης απόδοσης ταμείων
Γεφύρωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων
Με θετικό πρόσημο και αυξημένη συμμετοχή του κοινού ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδίου
Επίσημη συνάντηση Τομεακών Ομάδων Δικτύου ΕΕΝ στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ
Carob Awards: Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της διαφήμισης ξεκινά
Εργαστήρια ενδυνάμωσης γυναικών στον τομέα της αγροεπιχειρηματικότητας