Επίσημη συνάντηση Τομεακών Ομάδων Δικτύου ΕΕΝ στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ

Η 9η επίσημη συνάντηση των Τομεακών Ομάδων του Δικτύου Enterprise Europe Network (EEN) πραγματοποιήθηκε στις 15 & 16 Οκτωβρίου 2024, στη Λάρνακα υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Την έναρξη της συνάντησης χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, Δρ. Νάκης Αντωνίου, και ο διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, κ. Μάριος Αδαμίδης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 100 Σύμβουλοι του ΕΕΝ από διάφορους οργανισμούς και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της συνάντησης η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των Συμβούλων του ΕΕΝ, η εκπαίδευση, η ανταλλαγή επιχειρηματικών προφίλ σχετικά με καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογία, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς των αγροδιατροφικών προϊόντων και της ψηφιοποίησης, προκειμένου να παρέχουμε ανατροφοδότηση στην ΕΕ.

Η συνάντηση αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ενδυνάμωση των συνεργασιών μεταξύ των συμβούλων του EEN από διαφορετικές χώρες, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης για τις ΜμΕ και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

H ανταλλαγή τεχνολογιών και επιχειρηματικών λύσεων θα συμβάλει στη διάδοση της καινοτομίας μεταξύ των ευρωπαϊκών ΜμΕ, επιταχύνοντας την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στους τομείς της αγροδιατροφής και της ψηφιοποίησης προωθώντας την καινοτομία.

Η Κύπρος προβάλλεται ως ανερχόμενος τεχνολογικός κόμβος, με τις καινοτόμες δράσεις των ερευνητικών κέντρων της, όπως το Ινστιτούτο Κύπρου, το CYENS και το KIOS, προσελκύοντας διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις και συνεργασίες.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κέντρο Αριστείας CYENS και το Ινστιτούτο Κύπρου, προκειμένου να αλληλεπιδράσουν με τις ερευνητικές ομάδες και να ενημερωθούν για τα καινοτόμα έργα που έχουν αναπτυχθεί.

Επίσης, οι κυπριακές επιχειρήσεις που συμμετείχαν θα επωφεληθούν από τις διασυνδέσεις που προσφέρει το EEN, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε διεθνείς αγορές και συνεργάτες, ενισχύοντας έτσι την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Μέσω των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των συζητήσεων για τις προκλήσεις των ΜμΕ, θα βελτιωθεί η προσαρμοστικότητα των υπηρεσιών του EEN στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς, αυξάνοντας το θετικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Το Δίκτυο Enterprise Europe Network (EEN) δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2008 και περιλαμβάνει Κέντρα Ενιαίας Εξυπηρέτησης, γνωστά ως «one-stop shops», τα οποία λειτουργούν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Το δίκτυο παρέχει ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών υπηρεσιών με στόχο την προώθηση της καινοτομίας, της ψηφιακής τεχνολογίας, των βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς και την ανάπτυξη και διεύρυνση των επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Επίσης, ενισχύει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων και προάγει την ανταγωνιστικότητά τους.

Στην Κύπρο, το EEN εκπροσωπείται από μια Κοινοπραξία 4 οργανισμών: το ΚΕΒΕ ως Συντονιστή, και τα Μέλη Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.

Το ΚΕΒΕ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στο Υπουργείο Γεωργίας, τους Δήμους Λάρνακας και Λευκωσίας, το ΕΒΕ Λάρνακας, τις Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας και Λάρνακας, το Ινστιτούτο Κύπρου, το συντονιστή του έργου DiGiNN, το CYENS και την εταιρεία Blue Island για την έμπρακτη στήριξή τους στη διοργάνωση της συνάντησης.

Δειτε Επισης

Γεφύρωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων
Με θετικό πρόσημο και αυξημένη συμμετοχή του κοινού ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Ασφαλούς Παιχνιδίου
Επίσημη συνάντηση Τομεακών Ομάδων Δικτύου ΕΕΝ στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ
Carob Awards: Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της διαφήμισης ξεκινά
Εργαστήρια ενδυνάμωσης γυναικών στον τομέα της αγροεπιχειρηματικότητας
Οι 29 οργανισμοί που συνήψαν στρατηγικές συνεργασίες με το CIM-Cyprus Business School
Στην έκδοση με τις 1000 +μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου: Το άλλο πρόσωπο των CEOs
Παγκόσμιο χάσμα στην περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG)-Τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της SEC Newgate
Carob Awards: Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο της διαφήμισης ξεκινά
Η Coral Cyprus χορηγός της εκδήλωσης «Κύπρος: 50 χρόνια υπομονής, μνήμης και ελπίδας επιστροφής»