Romulus Hotel: Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα που αναβιώνει και γίνεται πεντάστερο

Θετική γνωμάτευση για κατεδάφιση μέρους υφιστάμενων κτιρίων, καθώς και για προσθήκες και μετατροπές σε άλλα κτίρια προκειμένου το εγκαταλελειμμένο σήμερα Romulus Hotel στην Αγία Νάπα να μετατραπεί σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εξέδωσε η Περιβαλλοντική Αρχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, του ξενοδοχείου δεν είναι σε λειτουργία, είναι εγκαταλελειμμένες για αρκετό καιρό και ως εκ τούτου η παρούσα τους κατάσταση είναι αρκετά υποβαθμισμένη.

Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός του προτεινόμενου έργου βασίστηκε στην διάταξη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, και σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες προτείνεται να κατεδαφιστούν 3 μπλοκ διαμερισμάτων, στα υπόλοιπα θα εκτελεσθούν εργασίες προσθηκομετατροπών, ενώ επίσης προτείνεται και η δημιουργία δύο νέων κτιρίων.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Συνοπτικά προτείνονται τα ακόλουθα κτίρια:

  • Ένα μεγάλο κτίριο που ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν αίθουσα δεξιώσεων και τοποθετείται στην νότια πλευρά της ανάπτυξης με θέα προς την θάλασσα και προς την κολυμβητική δεξαμενή. Το κτίριο προτείνεται ισόγειο για να επιτρέπει στα άλλα μπλοκ διαμερισμάτων να έχουν θέα και καλό αερισμό.
  • Ένα μικρό κτίριο που θα λειτουργεί σαν χώρος υποδοχής, και τοποθετείται μεταξύ δύο μπλοκ δωματίων, με πρόσβαση προς τον δυτικό δημόσιο δρόμο.
  • Προτείνεται επίσης μεγάλη κολυμβητική δεξαμενή στο κέντρο της ανάπτυξης για να δίνει άμεση πρόσβαση σε όλους τους ενοίκους.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις

Με βάση, επίσης, τους σχεδιασμούς, το υπό μελέτη έργο, με την υλοποίηση του, αναμένεται να έχει τις ακόλουθες κτιριακές εγκαταστάσεις:

  • 5 διώροφα μπλοκ δωματίων, με σύνολο 45 υπερπολυτελή δωμάτια. Πρόκειται για τα υφιστάμενα διώροφα μπλοκ διαμερισμάτων, στα οποία θα εκτελεσθούν εργασίες προσθηκομετατροπών και επίσης θα προστεθεί ξύλινη στέγη.
    Συνολικό εμβαδό: 2.741 τ.μ. : (2.115 τ.μ. υφ.χώροι + 626 τ.μ. προσθήκες).
  • Νέο μικρό κτίριο υποδοχής που περιλαμβάνει, υπόγειο (με εμβαδό 113 τ.μ.), ισόγειο (με εμβαδό 113 τ.μ.) στέγαστρο εισόδου (με εμβαδό 97 τ.μ.) και ξύλινη στέγη στην οροφή. Στο υπόγειο θα υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και στο ισόγειο γραφείο με χώρο υποδοχής.
  • Κτίριο κεντρικών λειτουργιών, το οποίο θα χωροθετηθεί στο υφιστάμενο ισόγειο μπλοκ, που στην αρχική άδεια λειτουργούσε σαν χώρος υποδοχής. Το κτίριο θα περιλαμβάνει:
    -Υπόγειο: Βοηθητικοί /αποθηκευτικοί/ χώροι προσωπικού, συνολικού εμβαδού 402 τ.μ. (271 τ.μ. υφ. χώροι + 131 τ.μ. προσθήκες).
    -Ισόγειο: Γυμναστήριο με χώρους υγιεινής συνολικού εμβαδού 403 τ.μ.+ 87 τ.μ. καλυμμένες βεράντες (252 τ.μ. υφ. χώροι + 151 τ.μ. προσθήκες + 87 τ.μ. καλυμμένες βεράντες).
    -1ος όροφος, εξ ολοκλήρου προσθήκη, ο οποίος θα περιλαμβάνει εστιατόριο, αίθουσα προγεύματος και χώρους υγιεινής συνολικού εμβαδού 427 τ.μ.+126 τ.μ. καλυμμένες βεράντες.
    -2ος όροφος, εξ ολοκλήρου προσθήκη, ο οποίος θα περιλαμβάνει θεματικό εστιατόριο και κουζίνα μαζί με βοηθητικούς χώρους, συνολικού εμβαδού 234 τ.μ.+43 τ.μ. καλυμμένες βεράντες.
  • Νέο Ισόγειο κτίριο που περιλαμβάνει υπόγειο (συνολικού εμβαδού 521 τ.μ.), ισόγειο (συνολικού εμβαδού 422 τ.μ.) και ξύλινη στέγη στην οροφή. Στο υπόγειο υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και στο ισόγειο αίθουσα δεξιώσεων.
  • Στο συγκρότημα θα γίνουν 9 en-suite κολυμβητικές δεξαμενές συνολικού εμβαδού 198 τ.μ. και μια κοινόχρηστη κολυμβητική δεξαμενή συνολικού εμβαδού 1,623 τ.μ.

Επιπρόσθετα, για την προτεινόμενη ανάπτυξη θα δημιουργηθούν οι ακόλουθοι χώροι στάθμευσης:

  • 79 χώροι στάθμευσης συνολικά, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 7 χώροι για ΑΜΕΑ
  • 1 χώρος στάθμευσης για λεωφορεία
  • 10 θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα

Σημειώνεται πως, όλοι οι χώροι στάθμευσης χωροθετούνται στο ισόγειο της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως το προτεινόμενο έργο θα έχει τρία σημεία πρόσβασης:

  • Δύο σημεία πρόσβασης από την οδό Φιλίνας, κατά μήκος του βόρειου άκρου του χώρου ανάπτυξης
  • Ένα σημείο πρόσβασης από τον δημόσιο δρόμο που διέρχεται κατά μήκος του δυτικού άκρου του χώρου ανάπτυξης και συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Α3 (Λάρνακας – Αγίας Νάπας).
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Σκοπός του έργου

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κύριο του έργου -Saga Body Therapy Ltd-, αυτό στοχεύει στον εμπλουτισμό και την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, αλλά και στην προώθηση της περιοχής ως τουριστικός προορισμός.

Παράλληλα, με την υλοποίηση του, το έργο θα αναβαθμίσει την κατάσταση και αισθητική του υπό μελέτη τεμαχίου, το οποίο στην παρούσα του κατάσταση περιέχει τις υποβαθμισμένες και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της παλιάς ξενοδοχειακής ανάπτυξης που βρισκόταν σε αυτό.

Βάσει, επίσης, των σχεδιασμών, οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν με την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών και θα διαρκέσουν περίπου 12 μήνες, ενώ το εκτιμώμενο κόστος αναμένεται να φθάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ2

Θέση Περιβαλλοντικής Αρχής

Σημειώνεται ότι, η Περιβαλλοντική Αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν με βάση το άρθρο 23 του Νόμου, τις απόψεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, καθώς και τα κριτήρια του Τέταρτου Παραρτήματος του Νόμου δε φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου υπό του όρους/προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται σε ειδικό παράρτημα.

Παράλληλα, η Περιβαλλοντική Αρχή, με βάση το άρθρο 24(5) του Νόμου, παραθέτει τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, με αναφορά στα σχετικά κριτήρια του Τέταρτου Παραρτήματος και, προτείνει τα χαρακτηριστικά του έργου και/ή τα μέτρα που προβλέπονται για να αποτραπούν ή να προληφθούν επιπτώσεις που σε άλλη περίπτωση θα ήταν σημαντικές και δυσμενείς στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, εξέτασε τα πιο κάτω κριτήρια:

  1. Χαρακτηριστικά του έργου: Το έργο αφορά προσθηκομετατροπές σε υφιστάμενα εγκαταλελειμμένα κτήρια της εταιρείας Saga Body Therapy Ltd εκ των οποίων τα τρία μπλοκ διαμερισμάτων προτείνεται να κατεδαφιστούν ενώ στα υπόλοιπα που θα παραμείνουν θα εκτελεσθούν εργασίες προσθηκομετατροπών. Προτείνεται επίσης και η κατασκευή δύο νέων κτηρίων εκ των οποίων το ένα θα είναι μεγάλο και θα λειτουργεί σαν αίθουσα δεξιώσεων ενώ το δεύτερο κτήριο θα είναι μικρότερο και θα λειτουργεί σαν χώρος υποδοχής, καθώς και η κατασκευή μεγάλης κολυμβητικής δεξαμενής που θα βρίσκεται στο κέντρο της ανάπτυξης.
  2. Τοποθεσία του έργου: Το έργο χωροθετείται στο τεμάχιο 424, Φ/Σχ.2-286-373, τμ.06 συνολικού εμβαδού 13.643 τ.μ. σε Οικιστική Ζώνη Κα11 (97%) και σε Ζώνη Προστασίας Δα1 (3%), με επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων να μην ξεπερνά τους δύο και τον ένα αντίστοιχα. Στο υπό ανάπτυξη τεμάχιο ενδείκνυται η χωροθέτηση αυτού του είδους αναπτύξεων σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας.
  3. Τύπος και χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων επιπτώσεων: Παραγωγή αποβλήτων, θορύβου και σκόνης ιδιαίτερα κατά τις εργασίες κατεδάφισης, τις χωματουργικές και κατασκευαστικές εργασίες. Αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης φυσικών πόρων ιδιαίτερα νερού και ενέργειας κατά τη λειτουργία του έργου. Επίσης αναμένεται αύξηση της κυκλοφορίας στην περιοχή τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του ΠΕ. Οι επιπτώσεις αυτές τυγχάνουν διαχείρισης με τους κατασκευαστικούς και λειτουργικούς όρους που επισυνάπτονται στο Παράρτημα της παρούσας Αιτιολογημένης Διαπίστωσης.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ3

Δειτε Επισης

Στην έκδοση με τις 1000 +μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου: Το άλλο πρόσωπο των CEOs
Romulus Hotel: Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα που αναβιώνει και γίνεται πεντάστερο
ΠΑΣΥΛΕ: Λήξαν το θέμα του ωραρίου καταστημάτων-«Ας αντιληφθούν τη ζημιά στο λιανεμπόριο και την οικονομία»
Η αδήριτη ανάγκη για φυσικό αέριο στην Κύπρο και το τερματικό ως η πιο σύντομη και ρεαλιστική πρόταση
Λύση για τους μισούς εγκλωβισμένους αγοραστές από ΥΠΕΣ, σε εκκρεμότητα 5.417 αιτήσεις
Παγκόσμιο χάσμα στην περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG)-Τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της SEC Newgate
Επίτροπος Διοικήσεως: Επαναλαμβανόμενα θέματα σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομία παρά τη μείωση των παραπόνων
Ενισχύει την παρουσία της στην κυπριακή αγορά με απευθείας δρομολόγιο Λάρνακα-Ρώμη η Aegean
Με χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα ύψους €42 εκατ. το εργοστάσιο της «Olympus» στην Κύπρο
Έντονη ανησυχία Παπαχριστοφή για τον δρόμο Πάφου-Πόλης… Ζητά συνάντηση με Βαφεάδη