Powered by

Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της

Η Fitch Ratings διατηρεί τη σύστασή της για το ελληνικό αξιόχρεο σε BBB-/Stable και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε 2,3% για φέτος, 2,4% για το 2025 και 1,9% για το 2026.

Ο οίκος εξηγεί ότι οι βασικοί παράγοντες αξιολόγησης της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος και τους δείκτες διακυβέρνησης που είναι πολύ πάνω από το «ΒΒΒ», καθώς και την αξιοπιστία της πολιτικής που υποστηρίζεται από τη συμμετοχή στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ.

Αναφορικά με τις βασικές εξελίξεις, η Fitch επισημαίνει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια λόγω των συνετών πολιτικών και της υποστηρικτικής αναπτυξιακής δυναμικής.

Η Fitch αναμένει συνέχιση της υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής το 2024 και κατά την περίοδο πρόβλεψης, υποστηριζόμενη από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων (με επίκεντρο τη μείωση της φοροδιαφυγής).

Ο οίκος προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος, 0,8% για το 2025 και στο 0,9% για το 2026, με το χρέος να μειώνεται στο 153,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 147,7% το 2025 και στο 143,6% το 2026.

«Αυτά τα πλεονεκτήματα αντιπαραβάλλονται με τις κληρονομιές της κρίσης δημοσίου χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και υψηλή αν και μειούμενη ανεργία, χαμηλή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και ορισμένες επίμονες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.

Ορισμένοι κίνδυνοι γύρω από τις πιέσεις στις δαπάνες εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά συνολικά, αναμένουμε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% του ΑΕΠ κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, προβλέπουμε ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026 από το υψηλό 206% το 2020, μια από τις πιο απότομες μειώσεις σε όλες τις αξιολογήσεις μας.

Παρόλο που ο εν λόγω δείκτης εξακολουθεί να είναι 3 φορές υψηλότερος από τη διάμεση τιμή ‘ΒΒ’, οι κίνδυνοι χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους είναι περιορισμένοι, λόγω του ότι ένα μεγάλο μερίδιο χρέους παραμένει με ευνοϊκές ρυθμίσεις, σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης και ένα σημαντικό απόθεμα καταθέσεων σε μετρητά (περίπου 14% του ΑΕΠ)», υπογραμμίζει ο οίκος.

Τέλος, η Fitch επισημαίνει τη σταθερή μακροοικονομική εικόνα. Η αύξηση του ΑΕΠ συνέχισε να υπερβαίνει εκείνη του μεγαλύτερου μέρους της υπόλοιπης ευρωζώνης, με την οικονομική δυναμική να οφείλεται στον ισχυρό τουρισμό και τις εισροές επενδύσεων. Οι δημόσιες επενδύσεις με τα κονδύλια της ΕΕ θα δώσουν πρόσθετη δυναμική.

Η αγορά εργασίας υπήρξε ένας άλλος μοχλός της πρόσφατης για τις μακροοικονομικές επιδόσεις, με την ανεργία να αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έως το 2025-2026.

Τα επίμονα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από την αύξηση των ΑΞΕ και των εισροών κεφαλαίων που δεν δημιουργούν χρέος, μειώνοντας τις εξωτερικές ευπάθειες.

Δειτε Επισης

Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2028
Τράπεζα της Ελλάδος: Η μεγάλη επιστροφή των καταθέσεων-Εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα
Αυτό είναι το σχέδιο για «αυτόματες» αυξήσεις στον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα-Τι εισηγείται Επιστημονική Επιτροπή
Στο 2,3% η ανάπτυξη και στο 2,5% το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας το 2025
Οι βασικές παράμετροι του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2025
Αυτό είναι το σχέδιο για αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους-Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες
UniCredit: «Πατάει γκάζι» η ανάπτυξη στην Ελλάδα-Στο 2,3% φέτος
Κλείδωσαν οι στόχοι της τετραετίας για την ελληνική οικονομία