Γ. Παπαναστασίου: Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και προσιτές τιμές θα ωφελήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

Στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (15/10) στο Λουξεμβούργο, συμμετείχε o Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και το ενεργειακό μίγμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν ο ρόλος του ενεργειακού τομέα όσον αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ανταγωνιστικότητας, σε συνέχεια της ομώνυμης έκθεσης του Mario Draghi, με τον κ. Παπαναστασίου να εκφράζει σε παρέμβασή του τη συμφωνία του με τα κύρια μηνύματα της έκθεσης στον τομέα της ενέργειας, ως προς την ανάγκη για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, προσιτές τιμές και σταθερότητα, σημειώνοντας ότι αυτό θα ωφελήσει τόσο την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. όσο και τα νοικοκυριά.

Αναφέρεται ακόμη πως ο Υπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα τη σημασία να προχωρήσει η Ε.Ε. με τη δημιουργία ηλεκτρικών διασυνδέσεων και υποδομών παροχής ευελιξίας, ενώ πρόσθεσε και την ανάγκη για τυποποίηση των μεθοδολογιών καθορισμού των τελών δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης υποδομών που παρέχουν ευελιξία.

Συμπληρώνεται ότι, ο Υπουργός σημείωσε επίσης τη σημασία ενίσχυσης των υποδομών εισαγωγής φυσικού αερίου και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Ε.Ε., συμφώνησε δε στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος με σκοπό την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας μέσω της αξιοποίησης μηχανισμών στην αγορά ενέργειας, όπως οι συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολούθως, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Η απόκλιση των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας», ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου προς τις Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες έθεσαν το θέμα των μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ γειτνιαζόντων κρατών μελών και τις υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, ενώ συμφώνησε και στην ανάγκη να συζητηθούν πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης και μετριασμού των υψηλών έκτακτων κερδών.

Περαιτέρω, σημειώνεται πως το Συμβούλιο συζήτησε την προετοιμασία της Ε.Ε. για τον επερχόμενο χειμώνα, την ενεργειακή κατάσταση της Ουκρανίας και την υλοποίηση του σχεδίου REPowerEU, με τον Υπουργό να εκφράζει την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ουκρανία και τους πολίτες της, επισημαίνοντας επίσης το ρόλο του σχεδίου REPowerEU που συμβάλλει στην επιτάχυνση της μετάβασης της Ε.Ε. προς ένα ενεργειακό μείγμα, το οποίο να διασφαλίζει την ενεργειακή της αυτονομία και τους στόχους της για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Τέλος, σύμφωνα με το Υπουργείο, ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε την Κοινή Δήλωση των MED9 με θέμα τη «Μετατροπή της Περιοχής της Μεσογείου σε Διάδρομο Πράσινης Ενέργειας», η οποία υπεγράφη στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 στην Υπουργική συνάντηση για την Ενέργεια των εννέα μεσογειακών χωρών της Ε.Ε..

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που στοχεύουν να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε κόμβο παραγωγής πράσινης ενέργειας που θα διοχετεύεται στην Ε.Ε. και όχι μόνο, ενώ σε υποστηρικτική της παρέμβαση η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson εκθείασε τη σημασία της Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή πράσινη μετάβαση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

ΔΟΕ: Περισσότερος από τον μισό ηλεκτρισμό θα προέρχεται από πηγές χαμηλού άνθρακα πριν από το 2030
Η ζήτηση για LNG ωθεί τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προς τα πάνω
Κάντρι Σίμσον: Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο
Γ. Παπαναστασίου: Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και προσιτές τιμές θα ωφελήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
Gazprom: Πουλάει ξενοδοχεία και θέρετρα για να καλύψει ζημιές 7 δις δολαρίων
Πτώση πέραν του 4% στην τιμή του πετρελαίου
Οι κινήσεις της ΕΤΥΦΑ για ολοκλήρωση του τερματικού-Στόχος η αποφυγή ζημιογόνων αποφάσεων
Διαψεύδει για φυσικό αέριο από το Ισραήλ ο Παπαναστασίου-«Πιο ρεαλιστική πρόταση το τερματικό»
S&P Global: Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για δέκα έτη
Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα στις τιμές ρεύματος στην Ε.Ε.-Η πρόταση της Ελλάδας