Οι κινήσεις της ΕΤΥΦΑ για ολοκλήρωση του τερματικού-Στόχος η αποφυγή ζημιογόνων αποφάσεων

Την προσήλωσή της στις αρχές των Δημοσίων Συμβάσεων προκειμένου να επισπεύσει την ολοκλήρωση του τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, τονίζει η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου, απορρίπτοντας δημοσιεύματα ότι «καταστρέφεται η προβλήτα».

Σε ανακοίνωση της, η ΕΤΥΦΑ τονίζει πως ως θυγατρική εταιρεία της ΔΕΦΑ που είναι Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, διέπεται και ακολουθεί όλες τις αντίστοιχες νομοθεσίες και δη αυτές της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με γνώμονα την προστασία του δημόσιου χρήματος.

«Στο πλαίσιο αυτό οποιοδήποτε έργο ή εργασία αναλαμβάνεται διέρχεται από νομοτεχνικό έλεγχο, τόσο εντός της Υπηρεσίας, όσο και από τους εξωτερικούς της συμβούλους. Έχοντας ως γνώμονα τα ανωτέρω η ΕΤΥΦΑ διευκρινίζει ξεκάθαρα ότι δεν λαμβάνει καμία υπηρεσία από συμβαλλόμενα μέρη με τα οποία έχει λήξει το συμβόλαιο τους, όπως το άρθρο αφήνει να νοηθεί», σημειώνει.

Προσθέτει, επίσης ότι, πάγια τακτική του Οργανισμού είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολικών λύσεων και όχι αποσπασματικών προτάσεων-ημίμετρων που όχι μόνο επιφέρουν πρόσθετο οικονομικό βάρος στον φορολογούμενο, αλλά δημιουργούν και μεγαλύτερα προβλήματα σε βάθος χρόνου αν δεν εφαρμοστούν ορθά.

Ενημερώνει ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη Συντονιστή Έργου - Project Manager με εμπειρία σε αντίστοιχα έργα, ώστε με την πρόσληψη του να ενισχύσει τον Οργανισμό.

Με την ενσωμάτωσή του, προσθέτει, θα υπάρχει ορθότερη αποτύπωση των απαιτούμενων εργασιών, οι οποίες θα αποτελέσουν την βάση των νέων συμβολαίων, και επί των οποίων κατ’ επέκταση θα ληφθούν προσφορές για τις ακριβείς εργασίες, μειώνοντας το ρίσκο απρόβλεπτων εξόδων, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα μελλοντικών απαιτήσεων και επιπρόσθετου κόστους.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΦΑ, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, συντάσσεται Επιχειρησιακό Πλάνο από γνωστό οίκο, ενώ παράλληλα εκτελείται τεχνοκρατική μελέτη και σύγκριση των επιλογών της επόμενης μέρας ώστε να ολοκληρωθεί το τερματικό με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

«Η ΕΤΥΦΑ έχει επισπεύσει στο μέγιστο δυνατό την ολοκλήρωση αυτών των χρονοβόρων διαδικασιών, αποφεύγοντας όμως την λήψη βεβιασμένων και κατ’ επέκταση ζημιογόνων αποφάσεων, και παρεκκλίσεων από τις νενομισμένες διαδικασίες που προνοεί η νομοθεσία του κράτους», αναφέρει.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΦΑ, τίτλοι όπως «Καταστρέφεται η προβλήτα» είναι παραπλανητικοί και απέχουν από την πραγματικότητα, και δεν θα ωθήσουν την υπηρεσία σε οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις προαναφερθείσες αρχές των Δημοσίων Συμβάσεων.

Σε σχέση με την περίπτωση που αναφέρεται το δημοσίευμα, η ΕΤΥΦΑ τονίζει πως «είναι κοινώς αντιληπτό ότι η ανάληψη εργασιών από συμβαλλόμενα μέρη της κοινοπραξίας της οποίας η σύμβαση τερματίστηκε είναι νομικά περίπλοκη».

Επιπλέον, οι εκθέσεις (που η ίδια η ΕΤΥΦΑ έχει ζητήσει στα πλαίσια των ενεργειών της για προστασία των υφιστάμενων κατασκευών) δεν κοστολογούν την ζημιά της διάβρωσης ούτε δύναται να προβλεφθούν ποσοστά πιθανότητας στατικής αστοχίας και τυχόν κόστος αυτής.

«Η αξιολόγηση της κατάστασης θα γίνει σύντομα εντός μηνών, με τον διορισμό του Συντονιστή του Έργου», σημειώνει.

Επίσης αναφέρεται ότι οι πρώτοι από τους υπό αναφορά πασσάλους τοποθετήθηκαν στις αρχές του 2023 και μέχρι τον Ιούλιο του 2024 που τερματίστηκε η σύμβαση, βρίσκονταν υπό την επίβλεψη της κοινοπραξίας και των υπεργολάβων της.

«Εύλογα απορεί κάποιος πως δύναται την επομένη του τερματισμού της σύμβασης να έχει ξεκινήσει η καταστροφή τους και να κατηγορείται η ΕΤΥΦΑ για αδράνεια», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Πτώση πέραν του 4% στην τιμή του πετρελαίου
Οι κινήσεις της ΕΤΥΦΑ για ολοκλήρωση του τερματικού-Στόχος η αποφυγή ζημιογόνων αποφάσεων
Το πρόβλημα της στέγασης στην Κύπρο... Τι έδειξε η έρευνα της Eurostat και το αποτέλεσμα της εξίσωσης του Μάκη Κεραυνού
Πώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλάζει τον τομέα της υγείας της Κύπρου-Η δυνατότητα για επενδύσεις
Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Τα σημαντικά αποτελέσματα, ο θετικός αντίκτυπος και τα περιθώρια βελτίωσης
Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών της Κύπρου με την σφραγίδα της Khazna-Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας
«Πρόοδος»: Δίνει όλα τα στοιχεία στον ενδιαφερόμενο επενδυτή για τον «Ρόδον»-Προχωρά το due diligence
Η προόδος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας-Πανέτοιμη για εκταμίευση της 5ης και 6ης δόσης η Κύπρος
Μ. Κεραυνός: Οι μέχρι σήμερα συνολικές εισπράξεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και ο δρόμος για τον τελικό στόχο
Αντίστροφη μέτρηση για τη δημοπρασία Οκτωβρίου της BidX1