Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη: Η πρόοδος στην υλοποίηση των έργων του ΣΑΑ στον τομέα της υγείας
InBusinessNews 11:50 - 15 Οκτωβρίου 2024
Την πρόοδο υλοποίησης των έργων του ΣΑΑ στον τομέα της υγείας, παρουσίασε στη 3η Ετήσια Εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου, η Δρ. Χριστίνα Βασιλείου Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.
Η Δρ. Γιαννάκη επισήμανε ότι η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας της χώρας. Μέσω των έργων του ΣΑΑ, προωθείται η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, με στόχο τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του συστήματος.
Αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις, όπως η ενίσχυση των υποδομών δημοσίων νοσηλευτηρίων και η ανάπτυξη έργων ηλεκτρονικής υγείας. Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Αριστείας και την A’ φάση του Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας.
Mέσω της παρουσίασης της έδειξε την κατεύθυνση που ακολουθεί η χώρα στην προσπάθεια βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης και της ευημερίας των πολιτών, με προγράμματα που ήδη προσδίδουν αξία και αναδεικνύουν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.
Κλινικά πρωτόκολλα και διαχείριση ποιότητας
Ένας από τους βασικούς άξονες της ομιλίας της ήταν η πρόοδος στη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και Βελτίωσης της Ποιότητας. Μέχρι το τέλος του 2024, προβλέπεται να εκπονηθούν και να αξιολογηθούν τουλάχιστον 50 κλινικά πρωτόκολλα, αριθμός που θα αυξηθεί σε 90 μέχρι το 2025.
Η συνεργασία με εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη αυτών των πρωτοκόλλων και η θεσμοθέτηση του Κέντρου αποτελεί ένα καίριο βήμα για την ενίσχυση της κλινικής τεκμηρίωσης και της ποιότητας της φροντίδας υγείας, σημειώνει.
Το Κέντρο δεν θα περιοριστεί μόνο στη σύνταξη των πρωτοκόλλων, αλλά θα ενσωματώσει και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης. Η πλατφόρμα, όπως διευκρίνισε, θα επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται πάνω στα πρωτόκολλα, ενισχύοντας την κλινική αριστεία και βελτιώνοντας την απόδοση του συστήματος υγείας.
Παρακολούθηση αντιβιοτικών και νοσοκομειακών λοιμώξεων
Η κατανάλωση αντιβιοτικών και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν σοβαρά προβλήματα για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.
Η Δρ. Γιαννάκη ανακοίνωσε την υλοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιτήρησης της κατανάλωσης αντιβιοτικών και της παρακολούθησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Με την έγκριση καταλόγου υγειονομικών εγκαταστάσεων, το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ η συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο "ΚΟΙΟΣ" για τον σχεδιασμό της πλατφόρμας έχει ήδη προχωρήσει. Μέχρι το 2025, η πλατφόρμα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική, ενισχύοντας την προσπάθεια περιορισμού της αντοχής στα αντιβιοτικά.
Νέες τεχνολογίες και υποδομές
Η τεχνολογική αναβάθμιση είναι αναπόσπαστο μέρος του στρατηγικού πλάνου. Ένα σημαντικό έργο που παρουσιάστηκε είναι η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για το Κέντρο Αίματος της Κύπρου, με κόστος που αγγίζει τα €7.758.800.
Παρά το μεγάλο εύρος του έργου, η πρόοδος είναι σημαντική, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο κατασκευής. Το Κέντρο θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενισχύοντας την αιμοδοσία και την ασφάλεια των αιμοδοτών και ασθενών.
Στο πλαίσιο της ομιλίας, παρουσιάστηκε επίσης η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) Δημόσιας Υγείας.
Το έργο, με προϋπολογισμό €5.700.000, στοχεύει στη βελτίωση της επιτήρησης της γρίπης και άλλων νοσημάτων μέσω ενός εθνικού δικτύου γιατρών-παρατηρητών. Από τον Μάρτιο του 2023, οι γιατροί καταχωρούν εβδομαδιαία δεδομένα, ενισχύοντας την πρόληψη και την αντίδραση σε υγειονομικές κρίσεις.
Ιατρικός εξοπλισμός και διαπίστευση νοσοκομείων
Μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις για το κυπριακό σύστημα υγείας είναι η αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και η διαπίστευση των νοσοκομείων.
Μέχρι το τέλος του 2025, τουλάχιστον 23 νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν λάβει χρηματοδοτική στήριξη για την προμήθεια νέου ιατρικού εξοπλισμού. Παράλληλα, 45 νοσοκομεία θα έχουν διαπιστευθεί μέσω του Σχεδίου Διαπίστευσης Δημόσιων και Ιδιωτικών Νοσοκομείων, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.