Powered by

Η προόδος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας-Πανέτοιμη για εκταμίευση της 5ης και 6ης δόσης η Κύπρος

Έτοιμη να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνει τα αιτήματα εκταμίευσης της 5ης και 6ης δόσης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η Κύπρος παρά τις προκλήσεις των εποχών.

Η Ανθούλα Χ. Σαββίδη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε την πρόοδο υλοποίησης και των σημαντικότερων μέχρι σήμερα επιτευγμάτων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου, καθώς και τα επόμενα βήματα για τη χώρα.

Η παρουσίασή της έγινε στο πλαίσιο της 3ης Ετήσιας Εκδήλωσης για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Οικονομικός αντίκτυπος και πρόοδος υλοποίησης

Με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα €1,22 δισεκατομμύρια, το ΣΑΑ αποτελεί τη ναυαρχίδα της οικονομικής ανασυγκρότησης της Κύπρου μετά την πανδημία. Η κ. Σαββίδη ανέδειξε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί σημαντικοί στόχοι και ορόσημα, με συνολικά 282 να περιλαμβάνονται στο ΣΑΑ.

Από αυτά, τα 180 βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ενώ 68 έχουν ήδη περιληφθεί σε αιτήματα πληρωμής, αποδεικνύοντας τη σταθερή πρόοδο.

Το ΣΑΑ διαρθρώνεται σε πέντε βασικούς άξονες: Δημόσια υγεία, πράσινη μετάβαση, ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα, ψηφιακή μετάβαση, και απασχόληση και κοινωνική προστασία.

Κάθε άξονας περιλαμβάνει τόσο νομοθετικές μεταρρυθμίσεις όσο και δημόσιες επενδύσεις, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών.

Δημόσια υγεία και πράσινη μετάβαση

Στον τομέα της δημόσιας υγείας, η κ. Σαββίδη σημείωσε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η εισαγωγή ενός μοντέλου αποζημίωσης με βάση την ποιότητα στην πρωτοβάθμια και νοσηλευτική περίθαλψη.

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές επενδύσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για το Κέντρο Αίματος, και η εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στη δημόσια υγεία της Κύπρου.

Στον τομέα της πράσινης μετάβασης, η Κύπρος κάνει σταθερά βήματα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία. Η ολοκλήρωση της ανεξαρτητοποίησης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας και η εισαγωγή κανονιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, αποτελούν παραδείγματα σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα, όπως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης σε σχολεία και δημόσια νοσηλευτήρια.

Ψηφιακή μετάβαση και ανταγωνιστικότητα

Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς άξονες του ΣΑΑ, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Η ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, η ψηφιοποίηση των αστυνομικών διαδικασιών, και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας μέσω της επέκτασης δικτύων υψηλής χωρητικότητας αποτελούν μόνο μερικές από τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κοινωνική διάσταση

Η κ. Σαββίδη αναφέρθηκε και στην κοινωνική διάσταση του ΣΑΑ, υπογραμμίζοντας την επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, καθώς και την ανάπτυξη και λειτουργία νέων κέντρων φροντίδας παιδιών.

Η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και της απασχόλησης, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες, αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάκαμψης της Κύπρου.

Προκλήσεις και επόμενα βήματα

Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο, η κ. Σαββίδη υπογράμμισε ότι παραμένουν προκλήσεις, κυρίως λόγω του ασταθούς γεωπολιτικού και γεωοικονομικού περιβάλλοντος.

Η αυξημένη αβεβαιότητα, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυξήσεις του κόστους αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επιβραδύνουν την υλοποίηση των έργων.

Ωστόσο, η κ. Σαββίδη διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνουν τα αιτήματα εκταμίευσης της 5ης και 6ης δόσης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και την προσαρμογή του σχεδίου στις νέες προκλήσεις.

Σημειώνεται ότι η 5η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί τέλος του 2024 και η 6η δόση στα μέσα του 2025.

Δειτε Επισης

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Τα σημαντικά αποτελέσματα, ο θετικός αντίκτυπος και τα περιθώρια βελτίωσης
Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη: Η πρόοδος στην υλοποίηση των έργων του ΣΑΑ στον τομέα της υγείας
Η προόδος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας-Πανέτοιμη για εκταμίευση της 5ης και 6ης δόσης η Κύπρος
C. Gauer: Δείχνει αποφασιστικότητα και είναι επικεντρωμένη στους στόχους της για το ΣΑΑ η Κύπρος
Ν. Ίσαρης: Δυναμικά προς την υλοποίηση των στόχων της για το Σχέδιο Ανάκαμψης η Κύπρος-«Το στοίχημα είναι μεγάλο»
Μ. Κεραυνός: Οι μέχρι σήμερα συνολικές εισπράξεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και ο δρόμος για τον τελικό στόχο
Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο-Απώλειες 0,70% στο ξεκίνημα της εβδομάδας
Οδηγίες Αλέξη Βαφεάδη για το έργο των κυματοθραυστών στην Πάφο-Αυτό που θα εξεταστεί
Γραφεία εργασίας εννέα κρατών Ε.Ε. σε εκδήλωση «Find Your Career in Europe»-Eυκαιρίες εργασίας στην Ευρώπη
Μήνυμα Παναγιώτου στη Διάσκεψη του OIV-Αξιοποίηση διεθνών συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα