Powered by

Μ. Κεραυνός: Οι μέχρι σήμερα συνολικές εισπράξεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και ο δρόμος για τον τελικό στόχο

«Υπάρχει και αρκετός δρόμος ακόμη μπροστά μας για να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο για αποτελεσματικότερη δυνατή και βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός κατά την Ετήσια Εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου.

Mε την εκταμίευση και της τέταρτης δόσης, οι συνολικές εισπράξεις της Κύπρου από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό, από το 2021 και έπειτα, θα ανέλθουν περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 50% περίπου της συνολικής κατανομής της χορηγίας του Μηχανισμού για τη χώρα.

Ο επόμενος στόχος μέχρι τέλος του χρόνου είναι η υποβολή της αίτησης για την εκταμίευση και της 5ης δόσης χορηγίας, για ακόμη 120 εκατομμύρια ευρώ.

Συνεχίζοντας με τον χαιρετισμό του, έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο Σχέδιο, που αφορά σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας με κύριο στόχο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη.

«Στα δύο χρόνια που απομένουν για την ολοκλήρωση του εθνικού μας Σχεδίου, ο στόχος είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου, υλοποιώντας όλα τα μεταρρυθμιστικά Μέτρα και ολοκληρώνοντας όλες τις επενδύσεις που περιλήφθηκαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης.

Δεν αποτελεί αυτοσκοπό η απορρόφηση των πόρων από τον Μηχανισμό, αλλά η ουσία, που είναι ο πραγματικός αντίκτυπος και τα αλυσιδωτά οφέλη που απορρέουν από την επίτευξη του κάθε στόχου και οροσήμου, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου», είπε.

Κατά τον Υπουργό, η μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης έγκειται στην υιοθέτηση τροποποιητικών νομοσχεδίων, κανονισμών ή άλλων θεσμικών πλαισίων που ολοκληρώνουν ή εξελίσσουν ουσιαστικά, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας σε τομείς που αφορούν και επηρεάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και ενισχύουν το κράτος δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας».

Παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα, αλλά «υπάρχει και αρκετός δρόμος ακόμη μπροστά μας για να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματικότερη δυνατή και βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα αποφέρει τα επιδιωκόμενα οφέλη για την κυπριακή οικονομία, την κυπριακή κοινωνία, τους Κύπριους πολίτες και τις κυπριακές επιχειρήσεις.»

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον οι κραδασμοί και οι προκλήσεις είναι τεράστιες, σχολίασε και ότι, ως εκ τούτου, η ικανότητα προσαρμογής και άμεσης ανταπόκρισης σε αυτές, «αποτελεί επιτακτική ανάγκη».

Η 3η Ετήσια Εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη: Η πρόοδος στην υλοποίηση των έργων του ΣΑΑ στον τομέα της υγείας
Η προόδος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας-Πανέτοιμη για εκταμίευση της 5ης και 6ης δόσης η Κύπρος
C. Gauer: Δείχνει αποφασιστικότητα και είναι επικεντρωμένη στους στόχους της για το ΣΑΑ η Κύπρος
Ν. Ίσαρης: Δυναμικά προς την υλοποίηση των στόχων της για το Σχέδιο Ανάκαμψης η Κύπρος-«Το στοίχημα είναι μεγάλο»
Μ. Κεραυνός: Οι μέχρι σήμερα συνολικές εισπράξεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και ο δρόμος για τον τελικό στόχο
Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο-Απώλειες 0,70% στο ξεκίνημα της εβδομάδας
Οδηγίες Αλέξη Βαφεάδη για το έργο των κυματοθραυστών στην Πάφο-Αυτό που θα εξεταστεί
Γραφεία εργασίας εννέα κρατών Ε.Ε. σε εκδήλωση «Find Your Career in Europe»-Eυκαιρίες εργασίας στην Ευρώπη
Μήνυμα Παναγιώτου στη Διάσκεψη του OIV-Αξιοποίηση διεθνών συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα
Δημόσιο: Πόσο αυξήθηκαν οι δαπάνες προσωπικού από το 2013 και πώς κατανέμονται ανά Υπουργείο