Μάριος Ταννούσης: Η δυναμική και οι λόγοι για το κύμα ξένων επενδύσεων προς την Κύπρο-«Ελκυστικό πακέτο»

Το στοίχημα του να καταστεί και να καθιερωθεί ως ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις φαίνεται να κερδίζει με σταθερά βήματα η Κύπρος, καθότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες από το εξωτερικό, κολοσσοί στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται, επιλέγουν το νησί μας, είτε για επέκταση των δραστηριοτήτων τους είτε για ενίσχυση της παρουσίας τους στην χώρα μας.

Με τα παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος να είναι πολλά και ηχηρά σε διάφορους τομείς της οικονομίας, τα εγκαίνια των εργοστασίων τους που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα η Ελληνικά Γαλακτοκομεία και ο όμιλος Kassatly, ήρθαν με την σειρά τους να προστεθούν στην μακρά αλυσίδα των επιχειρήσεων από το εξωτερικό που με χειροπιαστό τρόπο δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και το κυπριακό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Κληθείς από το InBusinessNews να σχολιάσει το κύμα επενδύσεων από το εξωτερικό που παρατηρείται, ειδικά το τελευταίο διάστημα, σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο CEO του Invest Cyprus, Μάριος Ταννούσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δοθεί και συνέχεια στο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Κύπρο, οι οποίες-όπως υπέδειξε-δημιουργούν, καλής ποιότητας, νέες θέσεις εργασίας και που συνήθως, προσφέρουν καλές απολαβές, πέραν από τα πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα που έχουν στην οικονομία.

«Η Κύπρος», ανέφερε ο κ. Ταννούσης, «βρίσκεται στον χάρτη ομίλων εταιρειών ή διεθνών εταιρειών, οι οποίες βλέπουν με θετικό φακό την σταθερότητα της Κύπρου, τα κίνητρα που προσφέρει το κυπριακό επενδυτικό περιβάλλον-όπως τα φορολογικά-και την εμπειρία άλλων οργανισμών, οι οποίοι έχουν επενδύσει στο νησί και πλέον μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας, παρά τις οποιεσδήποτε προκλήσεις που μπορεί να υπάρχουν».

Το μομέντουμ και η ετοιμότητα της Κύπρου

Όπως εξήγησε περαιτέρω, από το 2018 η Κύπρος άρχισε να ενισχύει τα κίνητρά της για ξένες επενδύσεις και κατάφερε να δημιουργήσει ένα επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο μπόρεσε να αξιοποιήσει μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το 2022.

Ειδικότερα, κάποιες εταιρείες δυτικών συμφερόντων που αποχώρησαν από τη Ρωσία βρίσκονταν σε αναζήτηση για τις χώρες στις οποίες θα συνέχιζαν τις εργασίες τους και τότε η Κύπρος, η οποία, ήδη, είχε διαμορφώσει ένα ελκυστικό πακέτο ως επενδυτικός προορισμός, προσέλκυσε έναν μεγάλο αριθμό επενδύσεων.

Παράλληλα, η Κύπρος, ως η πιο κοντινή ευρωπαϊκή χώρα προς το Ισραήλ και τον Λίβανο, επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον νέο γύρο εχθροπραξιών που άρχισε τον Οκτώβριο του 2023, να δημιουργεί άλλη μια πηγή επενδύσεων.

Και αυτό, αφού πολλές πολυεθνικές ή μεγάλες εταιρείες αναζήτησαν αλλού στέγη για τα γραφεία τους με αποτέλεσμα η Κύπρος, ως μια κοντινή, ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα, με φιλικό περιβάλλον προς το επιχειρείν, να προσελκύσει μέρος αυτών των επιχειρήσεων.

Από στόμα σε… στόμα

Όπως επισήμανε ο CEO του Invest Cyprus, και στις δύο περιπτώσεις η Κύπρος ήταν έτοιμη την κατάλληλη στιγμή για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων και να τις φέρει στη χώρα μας, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι αυτή η δυναμική ενισχύθηκε περαιτέρω από τις θετικές αξιολογήσεις που έδωσαν σε άλλες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ξένες εταιρείες που βρίσκονταν, ήδη, στην Κύπρο.

Μέσω αυτών των θετικών αξιολογήσεων, πλείστες εκ των οποίων προήλθαν από αμερικανικές εταιρείες, δημιουργήθηκε μια δυναμική, η οποία βοήθησε την Κύπρο και την τοποθέτησε στον διεθνή χάρτη, κατά τρόπο πειστικό και έντονο, πρόσθεσε περαιτέρω.

Ενδιαφέρον σε διάφορους τομείς

Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, σύμφωνα με τον CEO του Invest Cyprus, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει κινητικότητα σε διάφορους τομείς της οικονομίας και ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, αν και το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ενδιαφέρον και σε άλλους τομείς, όπως είναι αυτός των χρηματοοικονομικών, της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον κ. Ταννούση, η Κυβέρνηση θεωρεί ως σημαντικές για την οικονομία τις ξένες επενδύσεις και είναι για το λόγο αυτό που, ήδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συναντηθεί δύο φορές, με τους ξένους επενδυτές και συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο μαζί τους.

«Ο σκοπός μας εμάς, ως Invest Cyprus, είναι να βοηθήσουμε την οικονομία, μέσω της βοήθειας μας προς αυτές τις εταιρείες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά και η παράμετρος του branding της Κύπρου, άρα, όπως σημείωσε, αναμένεται να δοθεί συνέχεια στις άμεσες ξένες επενδύσεις και με πιο εντατικούς ρυθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ποσοστό των προσλήψεων που γίνονται στο πλαίσιο των επενδύσεων που αντλεί η Κύπρος αφορά ξένο προσωπικό, το οποίο συνεισφέρει στην αύξηση του κύκλου εργασιών σε πολλούς τομείς, όπως είναι τα ακίνητα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα νοσοκομεία, με τα αποτελέσματα των επενδύσεων γενικότερα να είναι πολλαπλασιαστικά.

Δειτε Επισης

Στις 328 και το δεύτερο τρίμηνο οι εταιρείες διαχείρισης και οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του JA Cyprus-Πρόεδρος η Κωνσταντίνα Λογοθέτη της PwC Kύπρου
ΗR Conference: Προς αναζήτηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας στο χώρο εργασίας
Δυναμική η παρουσία της Cyta Business στο Inspire Festival
SMARTNAV: Η νέα πρόταση των Logistics
Μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε έναν… βραχυπρόθεσμο κόσμο
Πόλη Χρυσοχούς: Υπογραφή συμβολαίων για παραμετροποίηση μηχανογραφικού συστήματος
Έρευνα για τις μετακινήσεις των πολιτών της Λεμεσού-Πρωτοβουλία για βελτίωση των υποδομών
Έρχεται το 8ο Project Management Conference-Ένα από τα πιο αναμενόμενα συνέδρια στην Κύπρο (video)
Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου: 20+1 business leaders to watch