Powered by

Στους Ατσέμογλου, Τζόνσον και Ρόμπινσον το Νόμπελ Οικονομίας 2024

Ο Ντάρον Ατσέμογλου, ο Σάιμον Τζόνσον και ο Τζέιμς Ρόμπινσον κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών 2024 «για μελέτες σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι θεσμοί και πώς επηρεάζουν την ευημερία», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Το υψηλού κύρους βραβείο, επίσημα γνωστό ως Βραβείο Οικονομικών Επιστημών της Σουηδικής Τράπεζας Sveriges Riksbank στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, είναι το τελευταίο βραβείο που απονέμεται φέτος και αξίζει 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (1,1 εκατομμύρια δολάρια).

«Η μείωση των τεράστιων εισοδηματικών διαφορών μεταξύ των χωρών είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

Οι βραβευθέντες απέδειξαν τη σημασία των κοινωνικών θεσμών για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο Γιάκομπ Σβένσον, Πρόεδρος της Επιτροπής για το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών.

Το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών δεν είναι ένα από τα αρχικά βραβεία για την επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη που δημιουργήθηκαν με τη διαθήκη του εφευρέτη του δυναμίτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ και απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901, αλλά μια μεταγενέστερη προσθήκη που καθιερώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας το 1968.

Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται πολλοί σημαντικοί διανοούμενοι, όπως ο Μίλτον Φρίντμαν, ο Τζον Νας - τον οποίο υποδύθηκε ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου στην ταινία του 2001 «A Beautiful Mind» - και, πιο πρόσφατα, ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι.

Πέρυσι, η οικονομική ιστορικός του Χάρβαρντ Κλαούντια Γκόλντιν κέρδισε το βραβείο για το έργο της που ανέδειξε τις αιτίες της ανισότητας των μισθών και της αγοράς εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Φέτος, τα βραβεία άρχισαν την προηγούμενη Δευτέρα με τους Αμερικανούς επιστήμονες Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν να κερδίζουν το βραβείο για την ιατρική και ολοκληρώθηκαν με το βραβείο για την ειρήνη που έλαβε την Παρασκευή η ιαπωνική οργάνωση Νιχόν Χιντάνκιο, μια οργάνωση επιζώντων από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η οποία έκανε εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Δειτε Επισης

Ένα νέο ορόσημο για την Tesla-Ολοκλήρωσε την παραγωγή τριών εκατ. ηλεκτροκίνητων οχημάτων
Από τι θα εξαρτηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα οι αγορές πετρελαίου
Μήνυμα Κίνας προς Ε.Ε. για τα ηλεκτροκίνητα οχημάτα-Η προειδοποίηση που απευθύνει για τους δασμούς
Boeing: Απώλειες πέντε δις δολαρίων, περικοπές προσωπικού και καθυστέρησεις σε παραδόσεις αεροσκαφών
Διαθέτει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα για να τονώσει την οικονομία της η Κίνα
Η.Β.: Ξένες ιδιωτικές επενδύσεις πέραν των 24 δισ. στερλινών σε έργα πράσινης ενέργειας-Από ποιες εταιρείες
JPMorgan: Μείωση κερδών λόγω υψηλότερου κόστους, αλλά ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς
Μετά τις Shell και Exxon και η BP προειδοποιεί για μείωση κερδών γ΄ τριμήνου-Μέχρι και $600 εκατ. το πλήγμα
Επάνοδος σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τη βρετανική οικονομία
ΗΠΑ: Διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις-Στο 2,4% τον Σεπτέμβριο