Προς επέκταση το γραμμικό πάρκο στον Πεδιαίο-Θα φθάσει μέχρι την περιοχή Αγίου Ανδρέα

Θετική γνωμάτευση για επέκταση του γραμμικού πάρκου στον Πεδιαίο Ποταμό, προκειμένου αυτό να φθάσει μέχρι και την περιοχή Αγίου Ανδρέα, νότια και εντός της ζώνης των Ηνωμένων Εθνών, εξέδωσε η Περιβαλλοντική Αρχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Αρχής, το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται στις 895.503 ευρώ και προγραμματίζεται να αρχίσει μόλις εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες άδειες, ενώ η διάρκεια κατασκευής του υπολογίζεται στους 18 μήνες.

Το έργο και οι στόχοι του

Όπως αναφέρεται στην γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία γραμμικού πάρκου και πεζόδρομων στον Πεδιαίο Ποταμό / Kanli Dere στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα του Δήμου Λευκωσίας, νότια και εντός της ζώνης των Ηνωμένων Εθνών.

Ουσιαστικά το έργο αποτελεί την επέκταση του υφιστάμενου γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου ποταμού όπου θα περιλαμβάνει ποδηλατικά μονοπάτια και μονοπάτια για πεζούς.

Το συνολικό μήκος του έργου είναι 5.6 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε τρία τμήματα:

  • Νότια της Ζώνης των Ηνωμένων Εθνών, με αφετηρία το σημείο που συνορεύει με το δρόμο Κινύρας και καταλήγει στο νότιο όριο της Νεκρής Ζώνης. Το μήκος της διαδρομής αυτής είναι 380 μέτρα.
  • Νεκρή Ζώνη μέχρι το τέρμα της στην οδό Νίκου Καζαντζάκη. Το μήκος της διαδρομής είναι 435 μ.
  • Τέρμα της νεκρής ζώνης και βορειότερα. Το μήκος της διαδρομής είναι 4.795 μ.

Το έργο αφορά τα δύο πρώτα τμήματα τα οποία έχουν αφετηρία το σημείο που συνορεύει με την οδό Κινύρας και το τμήμα που βρίσκεται εντός των ορίων της Νεκρής Ζώνης και θα έχει μήκος 815 μ.

Οι κύριοι στόχοι του προτεινόμενου έργου είναι:

  • Αποκατάσταση της κοίτης του ποταμού και δημόσια χρήση μέσω ποδηλατικών μονοπατιών και μονοπατιών για πεζοπορία.
  • Αντιπλημμυρική προστασία σε ορισμένες τοποθεσίες, οι οποίες εγκυμονούν κίνδυνο πλημμύρας.
  • Οικολογική αναβάθμιση, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας του ποταμού.

Το έργο εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Δα1, Ζώνη Προστασίας (χώροι πρασίνου και πάρκα). Εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού Πεδιαίου στο νότιο τμήμα της ζώνης των Ηνωμένων Εθνών υφίστανται οι Πολεοδομικές Ζώνες:

  • Εβ4: Εμπορικές και άλλες κεντρικές λειτουργείες
  • Κα7: Επικρατούσα χρήση η κατοικία
  • Εζ-δ: Δυτική Εμπορική Περιοχή εκτός Τειχών

Το υψόμετρο της περιοχής μελέτης, κυμαίνεται στα 145 – 154 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ενώ η απόσταση του έργου από το κέντρο της Λευκωσίας είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ1

Τα μονοπάτια που θα κατασκευαστούν

Σύμφωνα, δε, με τους σχεδιασμούς, θα κατασκευαστούν δύο μονοπάτια παράλληλα για την εξυπηρέτηση των ποδηλατιστών και των πεζών.

Τα μονοπάτια θα κατασκευαστούν κατά μήκος των ορίων της κοίτης του ποταμού και το μέγιστο πλάτος του μονοπατιού ποδηλασίας θα είναι 2 μ., ενώ το μέγιστο πλάτος του μονοπατιού πεζοπορίας θα είναι 1.5 μ.

Επισημαίνεται πως, η όδευση των μονοπατιών θα ακολουθεί την υφιστάμενη τοπογραφία και στα σημεία όπου υπάρχει στενότητα χώρου, θα μειωθεί το πλάτος των μονοπατιών, με ελάχιστο πλάτος 1 μ., ενώ όπου είναι εφικτό θα τοποθετηθεί φωτισμός κατά μήκος της όδευσης, όπου θα είναι συνδεδεμένος με το υφιστάμενο δίκτυο της περιοχής.

Με βάση, επίσης, τους σχεδιασμούς, ο φωτισμός θα είναι τύπου LED, με πυλώνες ύψους 3-5 μ. από το έδαφος, ενώ η επιφάνεια του μονοπατιού θα επιστρωθεί με υλικό πουρί και τα όρια των μονοπατιών θα δομηθούν με τσιμεντομπλοκ για κράσπεδα, ενώ στα σημεία όπου τα μονοπάτια διασταυρώνουν την ενεργή κοίτη του ποταμού προτείνεται να κατασκευαστεί υπερυψωμένη ξύλινη γέφυρα ανθεκτική στη διάβρωση ή να γίνει υπερυψωμένο μονοπάτι με εργασίες επιχωμάτωσης.

Τονίζεται πως, όλες οι εργασίες, θα γίνουν στα εγγεγραμμένα όρια του ποταμού, χωρίς να γίνουν επεμβάσεις σε ιδιωτικές περιουσίες και τεμάχια.

Για τα τμήματα όδευσης του προτεινόμενου έργου, θα γίνουν οι πιο κάτω κατασκευές:

  • Εντός της Νεκρής Ζώνης, όλο το μήκος του μονοπατιού θα είναι υπερυψωμένο με γέφυρα, με ελάχιστο ύψος 3-5 μ. σε κάποια τμήματα, για να μπορεί να αφεθεί ελεύθερος χώρος για τις περιπολίες της UNFICYP. Στις δύο πλευρές της Νεκρής Ζώνης θα τοποθετηθεί περίφραξη διαστάσεων 2 X 440 μ. Τμήμα του υπερυψωμένου μονοπατιού θα διέρχεται εντός της κοίτης του ποταμού ενώ το υπόλοιπο τμήμα του θα διέρχεται παράλληλα της δυτικής πλευράς του ποταμού, εκτός της κοίτης του.
  • Στο νότιο τμήμα του προτεινόμενου έργου, θα κατασκευαστεί μονοπάτι κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ποταμού, εκτός της κοίτης του.

Σημειώνεται πως, δυτικά του ποταμού εκτός των ορίων της Νεκρής Ζώνης, όπου θα κατασκευαστούν τα μονοπάτια ποδηλασίας και πεζοπορίας, βρίσκεται το Δικαστικό Μέγαρο Λευκωσίας σε απόσταση 28 μ.

Στην ανατολική πλευρά του προτεινόμενου έργου και σε απόσταση περίπου 20 μ. υπάρχουν κατοικίες και δημόσια κτίρια, ενώ σε απόσταση 561 μ. νοτιοδυτικά του προτεινόμενου έργου βρίσκονται τα ιστορικά τείχη της Λευκωσίας.

Επίσης, σε απόσταση 341 μ. νοτιοδυτικά βρίσκεται το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και σε απόσταση 415 μ. νοτιοδυτικά βρίσκεται το Μουσείο Λευκωσίας.

Η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η Περιβαλλοντική Αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν με βάση το άρθρο 23 του «Περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου» και του άρθρου 24 του ίδιου Νόμου στα πλαίσια διαβούλευσης με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, καθώς και της επιτόπιας επίσκεψης.

Επιπρόσθετα, η Περιβαλλοντική Αρχή, με βάση το άρθρο 24(5) του Νόμου, παραθέτει τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, με αναφορά στα σχετικά κριτήρια του Τέταρτου Παραρτήματος και προτείνει τα χαρακτηριστικά του έργου και τα μέτρα που προβλέπονται για να αποτραπούν ή να προληφθούν επιπτώσεις που σε άλλη περίπτωση θα ήταν σημαντικές και δυσμενείς στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα εξέτασε τα πιο κάτω κριτήρια:

1.Χαρακτηριστικά του έργου: Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία γραμμικού πάρκου και πεζόδρομων στον Πεδιαίο Ποταμό / Kanli Dere στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα του Δήμου Λευκωσίας, νότια και εντός της ζώνης των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί την επέκταση του υφιστάμενου γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου ποταμού όπου θα περιλαμβάνει ποδηλατικά μονοπάτια και μονοπάτια για πεζούς.

2.Τοποθεσία του έργου: Το έργο εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Δα1, Ζώνη Προστασίας (χώροι πρασίνου και πάρκα). Εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού Πεδιαίου στο νότιο τμήμα της ζώνης των Ηνωμένων Εθνών υφίστανται οι Πολεοδομικές Ζώνες:

  • Εβ4: Εμπορικές και άλλες κεντρικές λειτουργείες
  • Κα7: Επικρατούσα χρήση η κατοικία
  • Εζ-δ: Δυτική Εμπορική Περιοχή εκτός Τειχών

Το υψόμετρο της περιοχής μελέτης, κυμαίνεται στα 145-154 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας. 3.Τύπος και χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων επιπτώσεων: Οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του έργου δεν είναι περιβαλλοντικά σημαντικές, ενώ με τα μέτρα μετριασμού, θα είναι διαχειρίσιμες.

Η Περιβαλλοντική Αρχή αφού έλαβε υπόψη τα κριτήρια του Τέταρτου Παραρτήματος του Νόμου δε φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου υπό τους όρους/προϋποθέσεις που αναφέρονται σε ειδικό παράρτημα στη γνωμάτευση.

Δειτε Επισης

Olympus και Kassatly επιβεβαιώνουν την δυναμική της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις
GoGordian: Μειωμένες τιμές σε γραφεία και καταστήματα
Οι προδιαγραφές του εργοστασίου παραγωγής χαλλουμιού της «Όλυμπος» στην Κύπρο-Επένδυση €70 εκατ.
Προς επέκταση το γραμμικό πάρκο στον Πεδιαίο-Θα φθάσει μέχρι την περιοχή Αγίου Ανδρέα
Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου-Largest employers
Δημόσιο: Πόσο αυξήθηκαν οι δαπάνες προσωπικού από το 2013 και πώς κατανέμονται ανά Υπουργείο
Στέφανος Πιερίδης: Ο κύκλος εργασιών και το σοβαρότερο πρόβλημα για τις πλείστες κατασκευαστικές εταιρείες
Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι... Να αυξήσουμε τη συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ
Οι βραδυφλεγείς βόμβες στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας…Καυτές πατάτες τερματικό και ΟΚΥπΥ
Οι 5+3 φάσεις του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Μέχρι πού θα φθάσει το μεγάλο έργο