Ουραγός η Ευρώπη για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου-Η νέα έκθεση του ΠΟΕ
InBusinessNews 08:12 - 11 Οκτωβρίου 2024
Μισογεμάτο εμφανίζεται το ποτήρι του παγκόσμιου εμπορίου σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), με το διεθνή οργανισμό να αναθεωρεί μεν ελαφρά προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τη φετινή χρονιά, αλλά να εκφράζει και τις επιφυλάξεις του για μια σειρά κινδύνων που μπορεί να επιβαρύνουν τα δεδομένα.
Συγκεκριμένα το νέο outlook του ΠΟΕ «βλέπει» ενίσχυση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου σε ποσοστό 2,7% φέτος, αντί του 2,6% της προηγούμενης εκτίμησης του στην έκθεση του Απριλίου.
Ωστόσο, κατεβάζει… ταχύτητα όσον αφορά τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, υποβαθμίζοντας την εκτιμώμενη ανάπτυξη στον κλάδο σε ποσοστό 3% για το 2025, αντί της προηγούμενης πρόβλεψης για 3,3%.
Σε γενικές γραμμές πάντως, το εμπόριο των υπηρεσιών παρουσιάζει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το εμπόριο προϊόντων σε όλους τους επιμέρους δείκτες.
Ήδη για το πρώτο μισό του έτους, τα στοιχεία δείχνουν πως η αξία στις εμπορικές συναλλαγές προϊόντων αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%, την ώρα που μόνο για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ο ίδιος δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε σε ποσοστό 8% σε ετήσια βάση.
Μάλιστα, η εκτίμηση του ΠΟΕ είναι πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα της χρονιάς, με την ανάπτυξη του εμπορίου των υπηρεσιών να τροφοδοτείται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος – όπως σχολιάζεται – έχει αυξήσει θεαματικά τις προοπτικές στον διασυνοριακό εμπόριο των συναλλαγών.
Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη από την περσινή χρονιά, οι digital υπηρεσίες έφτασαν να αναλογούν στο 54% των συνολικών εξαγωγών του κλάδου των υπηρεσιών, αλλά και περίπου στο 14% όλων των εξαγωγών προϊόντων ή υπηρεσιών.
Θυμίζουμε, πάντως, πως πέρυσι η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για το παγκόσμιο εμπόριο με τον όγκο των συναλλαγών να μειώνεται σε ποσοστό 1,1% λόγω κυρίως των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού και της ανόδου των διεθνών επιτοκίων.
Οι παράγοντες κινδύνου
Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο, με τον διεθνή οργανισμό να υπογραμμίζει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζουν να ασκούν καθοδικές πιέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Περιμένουμε σταδιακή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου για το 2024, ωστόσο παραμένουμε σε εγρήγορση για πιθανούς παράγοντες ανάσχεσης, κυρίως όσον αφορά την πιθανότητα κλιμάκωσης περιφερειακών συγκρούσεων σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή», τόνισε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.
Πρόσθεσε δε, πως αν και ο αντίκτυπος θα είναι προφανώς πιο ισχυρός για τις χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από τις συρράξεις, η αρνητική επίδραση θα είναι ευρεία λόγω της επίδρασης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και το ενεργειακό κόστος.
Στην νέα έκθεση ξεχωρίζουν και οι αλλαγές στις εκτιμήσεις του ΠΟΕ όσον αφορά τις προοπτικές συγκεκριμένων περιοχών.
Για παράδειγμα, η αναβάθμιση των εκτιμώμενων ρυθμών ανάπτυξης της Βόρειας Αμερικής κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, θα επηρεάσει θετικά τις εμπορικές ροές και σε άλλες περιοχές.
Τροχοπέδη οι επιδόσεις της Ευρώπης
Η Ευρώπη παραμένει ουραγός με εκτιμώμενη κάμψη στον όγκο των εξαγωγών σε ποσοστό 1,4% φέτος (είναι δε, η μόνη περιοχή που θα παρουσιάσει αρνητικό πρόσημο) με παράλληλη πτώση και των εισαγωγών κατά 2,3%.
Οι βασικοί κλάδοι που θα οδηγήσουν την πτώση στις εξαγωγές είναι ο κλάδος των χημικών και των αυτοκινήτων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται δε, στην υφεσιακή πορεία της γερμανικής οικονομίας, όπου οι βιομηχανικοί και μεταποιητικοί δείκτες «έπιασαν» χαμηλά 12 μηνών το Σεπτέμβριο.
Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι πως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η Ευρώπη εκτιμάται να έχει μια αρνητική συνεισφορά της τάξεως του -0,8% στο ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών παγκοσμίως φέτος, η οποία εξισορροπείται σε μεγάλο βαθμό χάρη στις θετικές συνεισφορές της Βορείου Αμερικής και της Ασίας κατά 0,6% και 1,4% αντιστοίχως.
Η αρχική εκτίμηση του παγκόσμιου οργανισμού για την Ευρώπη ήταν πολύ καλύτερη, τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά, όμως η έκθεση σχολιάζει πως δυστυχώς οι προβλέψεις αυτές… έπεσαν έξω!
Στον αντίποδα ο εξαγωγικός τζίρος της Ασίας θα παρουσιάσει την υψηλότερη επίδοση μεταξύ όλων των περιοχών φέτος, με ρυθμό ανάπτυξης στο 7,4% για τη φετινή χρονιά. Η δυναμική αυτή ανάκαμψη, κυρίως στο πρώτο μισό του έτους, επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στις επιδόσεις της Κίνας, της Σιγκαπούρης και της Νοτίου Κορέας.
«Είναι κομβικής σημασίας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συλλογικά για να διασφαλίσουμε την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και την επίτευξη διαρκούς ανάπτυξης, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», εξήγησε η κυρία Οκόντζο-Ιουεάλα.
Εξάλλου, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι επιδόσεις του παγκόσμιου εμπορίου θα εξαρτηθούν τελικά από το πόσο… μακριά θα κινηθούν οι χώρες προκειμένου να προστατέψουν τις βιομηχανίες τους επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς και ελέγχους στις εξαγωγές.
Ελπίδες τόνωσης από τη μείωση των επιτοκίων
Πάντως, η έκθεση αφήνει και κάποια ψήγματα αισιοδοξίας για καλύτερες επιδόσεις για το παγκόσμιο εμπόδιο, χάρη στην ώθηση που μπορεί να δώσουν οι πολιτικές χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική Fed και η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας.
«Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ανοδικές πιθανότητες εφόσον οι μειώσεις των επιτοκίων στις προηγμένες χώρες έχουν μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη θετική επιρροή στην ανάπτυξη, χωρίς να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό», τονίζει χαρακτηριστικά η έκθεση.